Eρώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ρεθύμνου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.
Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:
Η κατάσταση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) είναι οριακή λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, παρά τις αυξημένες ανάγκες σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία, αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση.
Συγκεκριμένα, από τις 13 θέσεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (που κι αυτός δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες) καλύπτονται μόνο οι 6. Στην κομβική ειδικότητα του παιδοψυχίατρου, από τους 3 γιατρούς που προβλέπει ο Οργανισμός, υπηρετεί μόνο μία γιατρός με πολλαπλάσιες, μάλιστα, υποχρεώσεις, καθώς στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου καταφεύγουν πολλά περιστατικά του Ν. Χανίων, αφού δεν διαθέτει παιδοψυχίατρο ούτε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ούτε το Νοσοκομείο Χανίων. Ταυτόχρονα, η μοναδική ιατρός στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. είναι επιφορτισμένη με τις Εισαγγελικές εντολές αξιολόγησης και παρακολούθησης της Εισαγγελίας Πρωτ/κων Ρεθύμνου και της Εισαγγελίας Πρωτ/κων Χανίων, τις πραγματογνωμοσύνες από το Πταισματοδικείο Ρεθύμνου, το Πταισματοδικείο Χανίων και το Στρατοδικείο Χανίων, καθώς και με τις πραγματογνωμοσύνες από την Ανακρίτρια Ρεθύμνου και όλα τα αστυνομικά τμήματα του Νομού.
Ειδικότερα, τη στιγμή αυτή, στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ρεθύμνου υπηρετούν: Μία ιατρός παιδοψυχίατρος Επιμελήτρια Β΄ με οργανική θέση στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., ένας Κοινωνικός Λειτουργός με οργανική θέση στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., μία Επισκέπτρια Υγείας με οργανική θέση στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., που όμως από την εποχή της πανδημίας βρίσκεται μετακινημένη στο Γ.Ν. Ρεθύμνου, μία νοσηλεύτρια που εκτελεί χρέη γραμματείας, μετακινημένη από το Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου με οργανική θέση στο Γ.Ν.Ρ., μία Ψυχολόγος με οργανική θέση στο Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου, η οποία έχει μετακινηθεί στη δομή και μία επικουρική Εργοθεραπεύτρια, ενώ οι ανάγκες για τη στοιχειώδη λειτουργία του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ρεθύμνου απαιτούν την πρόσληψη ακόμα τουλάχιστον: 1 Π.Ε. ψυχολογίας, 1 Π.Ε. Ειδικού Παιδαγωγού, 2 Τ.Ε. Λογοθεραπείας, 1 Τ.Ε. Κοινωνικής Εργασίας και 1 Δ.Ε. Διοικητικών Γραμματέων.
Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των περιστατικών παιδιών που χρήζουν άμεσης θεραπείας. Δεκάδες οικογένειες με χρόνια ή νέα προβλήματα αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, δεκάδες θεραπείες δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν. Αν και μεγάλος αριθμός οικογενειών καταφεύγουν στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που κι αυτό εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και κινδυνεύει να κλείσει, οι λίστες αναμονής στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ρεθύμνου ξεπερνούν τους 13 μήνες. Πολλές οικογένειες από το υστέρημά τους καταφεύγουν σε ιδιώτες, σε συνθήκες που η ακρίβεια τσακίζει το ήδη χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, και άλλες που δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα περιμένουν στην αναμονή, μένουν στον αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της κατάστασης των παιδιών τους.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή επιδρά αρνητικά και αποθαρρύνει -σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες υπερεργασίας- τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ρεθύμνου. Στέκει εμπόδιο στην εξέλιξη και ανάπτυξη αυτής της κρίσιμης δομής σε μια εποχή, που τα προβλήματα και οι ψυχικές διαταραχές στους νέους αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, αυξάνονται τα περιστατικά βίας στα σχολεία και στην οικογένεια και παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο.
Αλλά το Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ρεθύμνου ασφυκτιά και λόγω της ανεπάρκειας των κτηριακών υποδομών. Συστεγάζεται φιλοξενούμενο στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) αντιμετωπίζοντας μεγάλη στενότητα χώρου, που επίσης δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον, παρεμποδίζει τη λειτουργία του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., δυσκολεύοντας τη διεκπεραίωση των εργασιών των υπαρχόντων υπαλλήλων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι -εδώ και πάνω από 30 χρόνια- έχουν αγοραστεί από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου τμήματα του EUROPA CENTER (επί των οδών Άρη Βελουχιώτη-Μάχης Ποταμών και Ελευθερίας στο Ρέθυμνο), με σκοπό τη στέγαση του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.. Αν και οι υποδομές αυτές έχουν εγκαινιαστεί 3 φορές, ποτέ δεν φιλοξένησαν ούτε το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου ούτε κάποιο άλλο τμήμα του Νοσοκομείου, πλην ενός μικρού χώρου που στεγάζει το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Όλο το υπόλοιπο κτίριο, για δεκαετίες ολόκληρες, μένει σε πλήρη αχρηστία.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή, αλλά αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την ψυχική υγεία σαν «κόστος» και ως «μη επιλέξιμη» δαπάνη. Άλλωστε η απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αφήνει χώρο στον ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοφορήσει στον πόνο και τη δυστυχία του λαού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να στελεχωθεί το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
– Να καλυφτούν πλήρως οι ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας Παιδιών και Εφήβων με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις Δημόσιες Δομές στην Κρήτη.
– Να στεγαστεί άμεσα το Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. στο κτίριο του EUROPA CENTER που έχει αγοραστεί από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εργασιών συντήρησης – επισκευής που απαιτούνται στις συγκεκριμένες κτιριακές υποδομές για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε..