Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι υπήρξαν από τους θερμότερους υποστηρικτές του Κατάρ στις Βρυξέλλες, όταν το κράτος του Κόλπου ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 2022.
Οι δυο τους, μάλιστα, υποστήριζαν σθεναρά το ιστορικό της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμαχόμενοι οποιαδήποτε κριτική γινόταν στο εμιράτο περί κακής μεταχείρισης των εργαζομένων.
Περίπου μία εβδομάδα πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού τουρνουά, θα παρευρισκόταν στο Ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri για να υποστηρίξει τη χώρα του ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του επιμελητηρίου.
Τις μέρες που προηγήθηκαν, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που τότε τελούσε και χρέη αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε εντείνει τις προσπάθειες υπεράσπισης του Κατάρ και σύμφωνα με δημόσια αρχεία, συνεντεύξεις και φακέλους έρευνας, είχε βρεθεί στο Κατάρ, ξοδεύοντας ώρες ολόκληρες για να αποδεχτούν οι συνάδελφοί της ότι το εμιράτο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Κατάρ και οι προβληματισμοί της Εύας Καϊλή σχετικά με αυτό το ζήτημα ήταν και το επίκεντρο των συζητήσεών της, τότε, με τον σύντροφό της, σύμφωνα με τα μηνύματα που αντάλλασσε το ζευγάρι και που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
«Σε ποιον άλλο να μιλήσω;», τον ρωτούσε με μήνυμά της στο WhatsApp στις 14 Νοεμβρίου.
Παντσέρι και Τζόρτζι έγραφαν το κείμενο του υπουργού
Και ενώ η Καϊλή προσπαθούσε να επηρεάσει συναδέλφους της, ο Τζόρτζι που ήταν απλώς ένας κοινοβουλευτικός βοηθός, έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του υπουργού του Κατάρ, καθώς όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία και οι οποίες τραβήχτηκαν τρεις ημέρες πριν από την ακρόαση, κοιτάζει το σχετικό κείμενο με το επί χρόνια αφεντικό του, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι -πρώην ευρωβουλευτή που οι Βέλγοι εισαγγελείς αργότερα θα περιέγραφαν ως τον εγκέφαλο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς γνωστό ως «Qatargate».
Όπως συνήθιζαν να δουλεύουν, ο Παντσέρι έγραψε την ομιλία στα ιταλικά και στη συνέχεια την έδωσε στον Τζόρτζι για να τη μεταφράσει. Την παραμονή της ομιλίας, Τζόρτζι και Καϊλή πήγαν στη σουίτα του Al Marri στο πεντάστερο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s Hotel για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Τελικά, η μεγάλη μέρα έφτασε. Όσο ο υπουργός του Κατάρ ήταν στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 14 Νοεμβρίου 2022, η Καϊλή έστελνε ξανά νευρικά μηνύματα στον σύντροφό της για να τον ρωτήσει αν η ίδια έπρεπε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως.
«Μην έρθεις» της απάντησε ο Τζόρτζι στα μηνύματα που αντάλλασσαν στο WhatsApp. «Φοβάμαι ότι θα εκτεθείς. Αν μπεις με το μωρό, θα σε προσέξουν όλοι». Και εκείνη απάντησε: «Δεν θέλω να εκτεθώ».
Έτσι, η Εύα Καϊλή έμεινε με το παιδή της, ενώ οι υπόλοιποι βασικοί ύποπτοι για αυτό που θα ονομαζόταν Qatargate συνωστίζονταν στο αμφιθέατρο όπου ο Al Marri -ο άνθρωπος που η αστυνομία θα περιέγραφε αργότερα ως ηγέτη στις προσπάθειες της χώρας του να διαφθείρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ανέβαινε στο βήμα.
Αν όλα πήγαιναν καλά και ο Al Marri ήταν ικανοποιημένος από τις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια πολλών μηνών lobbying, ο Παντσέρι θα κατάφερνε κάτι που ο ίδιος και ο Τζόρτζι θα χαρακτήριζαν αργότερα ως μια σχέση που άξιζε πάνω από 4 εκατ. ευρώ.
Και αν αποτύγχανε; Κανείς δεν ήθελε να μάθει τι θα γινόταν.
«Ποιος είναι ο χοντρός; Κομμουνιστής»
Και ενώ ο Al Marri μιλούσε από το βήμα της Ευρωβουλής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ και γιατί η χώρα του άξιζε τον σεβασμό του κόσμου παρά τις αναφορές περί κακοποίησης μεταναστών εργατών, η Καϊλή και ο σύντροφός της αντάλλασσαν μανιωδώς μηνύματα στο WhatsApp.
«Τόσα αραβικά και μιλάει χωρίς να διαβάζει», έγραψε ο Τζόρτζι.
Λίγα λεπτά αργότερα, η Καϊλή σχολίασε: «Το χάνει λίγο».
Μετά τον Al Marri, ορισμένοι ευρωβουλευτές πήραν τον λόγο, ασκώντας κριτική στο Κατάρ.
«Ποιος είναι αυτός ο χοντρός», έστειλε μήνυμα στον σύντροφό της η Καϊλή, αναφερόμενη σε έναν ευρωβουλευτή, προσθέτοντας ένα επίθετο που για εκείνη ήταν προσβλητικό: «Κομμουνιστής».
Καθώς ο Al Marri ολοκλήρωσε, ο Τζόρτζι έστειλε μήνυμα στην Καϊλή: «Έλα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε».
Μέχρι εδώ καλά. Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι ο Τζόρτζι και ο Παντσέρι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες για μήνες, με την υποψία ότι συμμετείχαν σε σκάνδαλο διαφθράς, κατά το οποίο το Κατάρ πλήρωνε για να επιτύχει συγκεκριμένα νομοθετικά αποτελέσματα.
Η Καϊλή αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία της αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο Παντσέρι και ορισμένοι ευρωβουλευτές δέχτηκαν χρήματα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία με αντάλλαγμα να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Καϊλή ισχυρίστηκε ότι η υπεράσπιση του Κατάρ ήταν μέρος της δουλειάς της ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η έρευνα για τις πράξεις της παραβίασε τη βουλευτική ασυλία που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές.
Δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο στις εκατοντάδες σελίδες των υποκλοπών από τις μυστικές υπηρεσίες που να δείχνουν ότι η Καϊλή έλαβε άμεσα χρήματα από το Κατάρ ή άλλες χώρες.
Κι όμως, καθώς η επιχείρηση υπέρ του Κατάρ στρεφόταν στις επόμενες προκλήσεις της, οι Βέλγοι ερευνητές που είχαν αναλάβει την έρευνα από τη μυστική υπηρεσία πλησίαζαν.
Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, η παγίδα ολοκληρώθηκε. Η Καϊλή, ο Τζόρτζι, ο Παντσέρι και μερικοί άλλοι υπόπτοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της συμμετοχής σε «εγκληματική συνωμοσία». Δύο άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Marc Tarabella και ο Andrea Cozzolino, συνελήφθησαν επίσης.
Η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες από τσάντες γεμάτες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τις οποίες είχε βρει στο διαμέρισμα του Παντσέρι, στο σπίτι της Καϊλή και του Τζόρτζι και σε μια βαλίτσα που είχε ο πατέρας της Καϊλή, κάτι που έγινε κατευθείαν πρωτοσέλιδο σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της ευρωπαϊκής ηπείρου και όχι μόνο.