Με ιδιαίτερη απαισιοδοξία βλέπει το μέλλον η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα. Η ακρίβεια, που δυσχεραίνει κάθε μήνα και περισσότερο την εξασφάλιση ακόμη και βασικών ειδών, έχει συμβάλλει στο να εξανεμίζεται η όποια ελπίδα για ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών στο άμεσο μέλλον.
Τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβαρόμετρου για την Ελλάδα είναι χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου, το 86% των Ελλήνων δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς είτε μερικές (50%), είτε τις περισσότερες φορές (36%), έναντι του 14% που δηλώνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα.
Παράλληλα, το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο, γεγονός που φανερώνει ότι οι πολίτες δεν θεωρούν ότι τα ημίμετρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Αντίθετα, το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο θα παραμείνει σταθερό, ενώ το 1% αναμένει βελτίωση.
Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το 2024 η οικονομία θα είναι σε χειρότερο σημείο, ενώ το ίδιο ποσοστό απαντά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Παράλληλα, η καταπολέμηση της φτώχειας (59%) παραμένει ως προτεραιότητα των πολιτών στην Ελλάδα, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (54%) και τη δημόσια υγεία (50% να ακολουθούν).
Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, το 75% των Ελλήνων δήλωσε ότι θα ψήφιζε εάν αυτές πραγματοποιούνταν άμεσα. Μάλιστα το 77% των ερωτηθέντων θέλει περισσότερο ενεργό τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς το 87% εκτιμά ότι οι δράσεις των Βρυξελλών έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα.
Τέλος, οι Έλληνες ανέδειξαν τη Δημοκρατία (38%), την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (35%), το κράτος δικαίου (36%) και την ελευθερία λόγου και σκέψης (26%) ως τις αξίες που θα πρέπει να υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Η έρευνα για το ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Verian μεταξύ 25/9-19/10 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Διεξήχθη μέσω συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο αλλά και μέσω βιντεοκλήσεων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.523 συνεντεύξεις, με τα αποτελέσματα να σταθμίζονται σε κάθε χώρα.