Οργισμένη είναι η οικογένεια της αδικοχαμένης Έφης Τσιχλάκη, με την αποφυλάκιση του συζύγου της, που πριν από 1,5 χρόνο είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Η 47χρονη είχε βρεθεί νεκρή με σφαίρα καρφωμένη στο κεφάλι μέσα στο σπίτι της, στο Κολυμπάρι Χανίων, τον Μάρτιο του 2016.
Στο πρωτόδικο δικαστήριο, που είχε πραγματοποιηθεί το 2017, ο σύζυγός της, Κώστας Λεμενιτάκης, είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, ενώ τον Μάιο του 2022 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης τον είχε κρίνει ένοχο με ψήφους 5-2 για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Όπως έκρινε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή φέρεται να έκανε απόπειρα στραγγαλισμού και να πυροβόλησε τη γυναίκα, σκηνοθετώντας στη συνέχεια την αυτοκτονία της. Το αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών, απόφαση που εξόργισε τους συγγενείς της γυναίκας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η 47χρονη αυτοκτόνησε, με τους δικαστές όμως στο Εφετείο να κρίνουν ότι τη σκότωσε και έστησε την αυτοκτονία της.
Ακολούθησε αίτηση αναίρεσης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξαιτίας της αναγνώρισης ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στα Χανιά, στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2022, μετά από έξι χρόνια και αλλεπάλληλες αναβολές.
Τώρα, ο Κώστας Λεμενιτάκης αφέθηκε ελεύθερος, με την είδηση της αποφυλάκισής του να γίνεται γνωστή από τον Εμμανουήλ Αθανασίου, ξάδερφο του 47χρονου θύματος και δικηγόρο της οικογένειας.
«Συγχαρητήρια στην ελληνική Δικαιοσύνη»
Ο κ. Αθανασίου μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για την εν λόγω δικαστική απόφαση και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έδωσε μηνύματα ατιμωρησίας, σε αυτή την υπόθεση ευθύς εξαρχής.
Ερωτώμενος, πότε αφέθηκε ελεύθερος ο 56χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Έφης, ο κ. Αθανασίου, ανέφερε «Το βούλευμα δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά εμείς το μάθαμε πολύ αργότερα. Δηλαδή, ήμασταν στα όρια της νόμιμης διορίας για να μπορέσουμε να ζητήσουμε από τον εισαγγελέα να ασκήσει έφεση. Είχαμε ζητήσει και το βούλευμα προκειμένου να δούμε τι γράφει μέσα και πως αυτός ο άνθρωπος αφέθηκε ελεύθερος 1,5 χρόνο μετά. Είχε μείνει νομίζω έναν χρόνο και λίγο παραπάνω ως προφυλακισμένος πριν από την 1η δίκη. Παρόλα αυτά, πάλι κοινωνικά δεν συμπληρώνονται τα 3/5 της ποινής».
«Συνειδητοποιείτε την ειρωνεία της κατάστασης; Σε έναν δολοφόνο που έχει καλύψει το έγκλημά του»
Και συμπλήρωσε: «Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η υπόθεση Τσιχλάκη θα φτάσει στο Στρασβούργο, ήταν και η πρόσφατη περιπέτεια με το βούλευμα. Συγχαρητήρια λοιπόν στην ελληνική Δικαιοσύνη. Έδωσε μηνύματα ατιμωρησίας η Δικαιοσύνη, σε αυτή την υπόθεση ευθύς εξαρχής».
Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι αναμένεται να βγει από τον Άρειο Πάγο η απόφαση όσον αφορά στο σκέλος της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε ο κατηγορούμενος για την συνολική διαδικασία ενώπιον του Εφετείου Κρήτης.
«Περιμένουμε επίσης την απόφαση που αφορά στο σκέλος της αναίρεσης που κατέθεσε ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου όσον αφορά στο ελαφρυντικό του μεταγενέστερου σύννομου και έντιμου βίου στον κατηγορούμενο. Συνειδητοποιείτε την ειρωνεία της κατάστασης; Σε έναν δολοφόνο που έχει καλύψει το έγκλημά του. Μιλάμε για θεσμική κατάπτωση», πρόσθεσε.
«Ήταν σκηνή ενός τόπου εγκλήματος και οι δικηγόροι είπαν ότι…χτενιζόταν και είχε μώλωπες»
Η Έφη δολοφονήθηκε το 2016. Γιατί φτάσαμε μετά από έξι χρόνια να του επιβληθεί η ποινή των 8 ετών;
«Ήταν οι 4 ένορκοι που είχαν ψηφίσει υπέρ της αθώωσής του, μάλιστα μετά από σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα. Και εδώ πραγματικά είναι το μεγάλο μαύρο κομμάτι αυτής της ιστορίας. Και για να μην σας πω επίσης και για τον ιατροδικαστή. Θα κατατεθεί μήνυση εναντίον του ιατροδικαστή. Έφτασε στον τόπο του εγκλήματος, είπε στους αστυνόμους ότι είναι δολοφονία, 1-2 μέρες μετά αλλάζει προφορικά την εκδοχή των γεγονότων κι δεν καταθέτει την έκθεσή του για 1,5 ολόκληρο χρόνο παρά την καταθέτει 3 μέρες πριν το δικαστήριο», απάντησε ο κ. Αθανασίου.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, το δικαστήριο τον είχε καλέσει να καταθέσει ως μάρτυρας και εκείνος δεν πήγαινε.
«Το θύμα είχε βρεθεί με μώλωπες, κακώσεις. Να σας πω τι είπαν οι δικηγόροι του; Ότι οι μώλωπες οφείλονταν στο γεγονός ότι χτενιζόταν. Σπασμένα πράγματα στο σπίτι. Ήταν σκηνή ενός τόπου εγκλήματος», κατέληξε.