Ταφόπλακα στο έγκλημα των Τεμπών βάζει η Ν.Δ., αρνούμενη να ελεγχθούν ποινικά οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών. Και για να το κάνει, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, που διαπιστώνει «αξιόποινες πράξεις» στη μη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014 για τη σηματοδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Πολιτικά, όμως, ο (υποτίθεται κυρίαρχος) Μητσοτάκης υποτάχθηκε για άλλη μία φορά στους βαρόνους της Ν.Δ…
«Υπάρχει κίνδυνος συγκάλυψης και όχι απλά συγκάλυψης, αλλά αμνήστευσης και παραβίασης δικογράφου ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής» προειδοποίησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος κάλεσε τον ελεγχόμενο Κώστα Αχ. Καραμανλή «να μην έχει για πάντα τη ρετσινιά της συγκάλυψης και της αμνήστευσης με μια κυβερνητική πλειοψηφία». «Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες διασπάθισης δημοσίου χρήματος στη διαχείριση της 717. Αν δεν την ψηφίσετε, θα επιβεβαιώσετε τις ευθύνες της κυβέρνησής σας» ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε: «Είναι τελικά τόσο ισχυρές οι πιέσεις και οι κόντρες των βαρόνων μέσα στη Ν.Δ.;». «Δεν μπορεί να δεσμεύεται ένα κόμμα από τέτοιες δεσμεύσεις βαρόνων μέσα στα κλειστά γραφεία του Μαξίμου» πρόσθεσε.
Μ. Βορίδης: «Δημοσιονομικές διορθώσεις» είναι το σκάνδαλο
Σε υποβάθμιση της δικογραφίας της Ευρωπαίας εισαγγελέως κατέφυγε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η δικογραφία αναζήτησε «δημοσιονομικές διορθώσεις». «Δημοσιονομικές διορθώσεις γίνονται κάθε μέρα. Έχετε ζητήσει για όλες; Γιατί ζητάτε γι’ αυτή;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι δεν βρέθηκαν παράνομες πράξεις. «Η Ευρωπαία εισαγγελέας μιλά για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις. Το εικαζόμενες σας φαίνεται για πόρισμα;» είπε και σημείωσε ότι για την ίδια υπόθεση οι Έλληνες εισαγγελείς εξέδωσαν απαλλακτικό πόρισμα. Ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι όσα γράφει η Ευρωπαία εισαγγελέας δεν οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. «Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνδέονται αιτιακά με τις ανθρωποκτονίες; Τότε γιατί δεν το έχετε βάλει μέσα; Με συγχωρείτε argumentum a contrario: Για να μην της βάλετε μέσα, θεωρείτε ότι δεν συνδέονται, αλλιώς θα τις είχατε βάλει» είπε και κατέληξε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ποινικά επιχειρήματα δεν έχετε και καταλαβαίνετε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχετε περιέλθει».
Ν. Ανδρουλάκης: Βιασμός της λογικής
«Ο βιασμός της λογικής έχει όρια, αλλά εδώ δεν μιλάμε για την οποιαδήποτε υπόθεση. Δεν είναι μια υπόθεση που δίνει το περιθώριο της φαυλότητας, της κοροϊδίας. Μιλάμε για τον άδικο θάνατο 57 συνανθρώπων μας» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Αρχή Διαφάνειας έδωσε στον υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή πόρισμα για τα πρόσωπα που εμπόδιζαν την υλοποίηση της σύμβασης «και αυτός το έβαλε στο συρτάρι του». «Γνωρίζετε τις ευθύνες των γαλάζιων στελεχών ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ, τις ευθύνες του Κ. Καραμανλή, που, ενώ υπήρχε η έρευνα, αυτοί έκαναν ότι ούτε γνώριζαν ούτε άκουσαν, γιατί είναι υπεύθυνοι που δεν υλοποιήθηκε το έργο μετά από επτά χρόνια κοροϊδίας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, καμία διερεύνηση δεν θα υπήρχε, εκτίμησε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ: «Πάτε να συγκαλύψετε και τις τυχόν ποινικές ευθύνες, περιορίζοντάς τες στο ζήτημα της κακοδιαχείρισης των χρημάτων της Ε.Ε.». «Ακούγαμε τον Ν. Ανδρουλάκη και νομίζαμε ότι ακούμε κάποιον εκπρόσωπο της Κομισιόν» σχολίασε και ο τελευταίος του απάντησε ότι εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση «θα αθωώσει τον Καραμανλή. Προωθεί κουκούλωμα και ατιμωρησία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε προσωπική αντιπαράθεση με τον υπουργό Επικρατείας. «Η υπόθεση δεν θα κουκουλωθεί. Θα το φροντίσω προσωπικά» είπε στον Μ. Βορίδη και σχολίασε την αντίδρασή του. «Μην σηκώνετε τα φρύδια σας» είπε, με τον υπουργό να της απαντά: «Μην μου κάνετε υποδείξεις. Δεν είμαστε φίλοι». «Φίλοι σίγουρα δεν είμαστε. Ούτε θα σφίξετε το χέρι μου, όπως κάνατε με τον Παύλο Πολάκη την πρώτη μέρα που βρεθήκατε εδώ» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η ψηφοφορία στη Βουλή
Απορρίφθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από συνεδρίαση 15 και πλέον ωρών, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης «717» (ευθύνες υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα).
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στρεφόταν κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών & Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή αντίστοιχα, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στρεφόταν, κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Σπίρτζη.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μετείχε στην ψηφοφορία (που τον αφορούσε) εκείνος εναντίον του οποίου στρεφόταν η πρόταση άσκησης δίωξης.
Για να ληφθεί απόφαση, απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.
Τα αποτελέσματα των μυστικών ψηφοφοριών:
1η ψηφοδόχος (Κώστας Αχ. Καραμανλής)
Ψήφισαν 298, έγκυρα 295, άκυρα 3
Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 129
Όχι: 157
Παρών: 9
Επί της β΄ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 136
Όχι: 157
Παρών: 2
2η ψηφοδόχος (Χρήστος Σπίρτζης)
Ψήφισαν 299, έγκυρα 287, άκυρα 11, λευκά 1
Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 127
Όχι: 152
Παρών: 8
Επί της β’ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 133
Όχι: 152
Παρών: 2
3η ψηφοδόχος (Κωστής Χατζηδάκης)
Ψήφισαν 298, έγκυρα 291, άκυρα 7
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 104
Όχι: 155
Παρών: 32
4η ψηφοδόχος (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης)
Ψήφισαν 298, έγκυρα 292, άκυρα 6
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 102
Όχι: 157
Παρών: 33