Επίθεση του Ισραήλ και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Γάζα- Πολλοί οι νεκροί και τραυματίες

Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των νοσοκομείων που επιμένουν να λειτουργούν, υπό τραγικές συνθήκες. Μετά τις πολυήμερες επιχειρήσεις στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα και τις αιτιάσεις για ύπαρξη εγκαταστάσεων της Χαμάς που έχουν χαρακτηριστεί «πλήρως ψευδείς» από τους Παλαιστίνιους, σειρά παίρνει το Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Άρματα μάχης και άλλες ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις εγκαταστάσεις του και τουλάχιστον 12 νεκροί έχουν αναφερθεί από ισραηλινά πλήγματα από το ξημέρωμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του νοσοκομείου Ασράφ αλ Κούντρα, η κατάσταση περιγράφεται ως «καταστροφική» και οι περίπου 700 ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό φοβούνται ότι θα επαναληφθούν όσα έκαναν οι ισραηλινοί στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα. Παρά ταύτα, γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εντός του νοσοκομείου και θα συνεχίσουν να φροντίζουν ασθενείς και τραυματίες.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς έχουν σκοτωθεί 387 στρατιώτες του, με την προσθήκη δύο ακόμη απωλειών. Το Ισραήλ έχει υποβαθμίσει τον αριθμό των  νεκρών από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς σε 1.200 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται στην πλειοψηφία τους στρατιώτες και μέλη των άλλων υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Έχει επίσης ανακοινώσει ότι στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν 1.500 μαχητές της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, μεταξύ τους 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες, ενώ πάνω από 6.000 εκτιμάται ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους αλλά παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο αριθμός των τραυματιών είναι πλέον πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Τους 200 πλησιάζουν εξάλλου οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από τις επιθέσεις ισραηλινών εποίκων με την βοήθεια των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Συνολικά εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 22.000 οι νεκροί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε ενάμιση μήνα πολέμου, ή περίπου 500 κάθε μία από τις 44 ημέρες των εχθροπραξιών κατά μέσο όρο.

Στην Κίνα Άραβες και Μουσουλμάνοι σε αναζήτηση εκεχειρίας

Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί Εξωτερικών έκαναν τη Δευτέρα έκκληση για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα από το Πεκίνο, όπου βρίσκονται στο πλαίσιο περιοδείας με στόχο την αύξηση της διπλωματικής πίεσης για τερματισμό εχθροπραξιών και έναρξη εισόδου επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην ισοπεδωμένη από τον ισραηλινό στρατό περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Στόχος είναι η επίσκεψη και στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, δηλαδή σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία.

Η Δύση στην πράξη δέχεται συνεχώς μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου οι πολιτικές ηγεσίες (Μπάιντεν, Σούνακ, Μακρόν) να εναρμονιστούν με την απαίτηση της κοινής γνώμης να εγκαταλειφθεί η άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ και την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου. Η επίσκεψη των Αράβων και μουσουλμάνων ΥΠΕΞ στο Πεκίνο έρχεται λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπινγκ και υπογραμμίζει τον συνεχώς ισχυροποιούμενο διεθνή ρόλο της Κίνας παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να περιγράφεται ο Κινέζος πρόεδρος ως «δικτάτορας». 

Στο Πεκίνο ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουανγκ Γι υποδέχθηκε τους υπουργούς Εξωτερικών της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που αποτελούν τις χώρες που απειλούνται περισσότερο από μία δεύτερη «νάκμπα» και έξοδο εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, καθώς και του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο τελευταίος είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός παγκοσμίως αν εξαιρεθεί ο ΟΗΕ. 

Σε δηλώσεις του ο Γουάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι «καλός φίλος και αδελφός των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών» που «πάντα υποστήριζε σταθερά τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού να αποκαταστήσει τα νόμιμα εθνικά του δικαιώματα και συμφέροντα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την προσπάθεια να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό», να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα να προωθηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μαλίκι επανέλαβε την θέση των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ επιδιώκει «να βάλει τέλος στην παρουσία των Παλαιστινίων σε ό,τι απομένει από τα πατρογονικά τους εδάφη».

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: δηλαδή πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τις μάχες και τις δολοφονίες, πρέπει να προσφέρουμε άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Σημειώνεται ότι προηγήθηκε στο Ριάντ Σύνοδος Κορυφής των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, όπου υπήρξε επίσημη προτροπή προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Αίγυπτος μέσω του εκπρόσωπου Τύπου του ΥΠΕΞ της σημείωσε ότι «η Αίγυπτος κάνει κάθε προσπάθεια να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ εμποδίζει συστηματικά την παράδοσή της και επιδιώκει να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Λωρίδα υπό την πίεση των βομβαρδισμών και της πολιορκίας».

Ο πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Αμπά από την πλευρά του δήλωσε πως η ελπίδα του είναι να μην υπάρξουν δηλώσεις που να ζητούν κατάπαυση πυρός, γιατί «τώρα δεν είναι η ώρα», αλλά να εστιαστεί η διπλωματική προσπάθεια στο θέμα των περίπου 240 ομήρων που πήρε η Χαμάς κατά την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την «απελευθέρωσή τους χωρίς προϋποθέσεις».

Την ίδια περίπου ώρα, το Ιράν «προσκαλούσε» τον Πούτιν να εμπλακεί πιο ενεργά». Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν μιλώντας με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κάθεσε την Μόσχα να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. «Η αντίσταση αναμφίβολα θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον ίδιο. Το Ιράν καταδίκασε εκ νέου τον εμπρηστικό ρόλο των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν την ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα και άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί