«Ράπισμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει η νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού «World Justice Project» για την αποτελεσματικότητα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Ο ελληνικός δείκτης σημειώνει νέα πτώση, όπως καταγράφεται στη σχετική λίστα, υποχωρώντας στο 1,4% σε σχέση με τις μετρήσεις της περασμένης χρονιάς, ενώ η χώρα παραμένει σταθερά μεταξύ των τελευταίων στην κατάταξη.
Ο εν λόγω δείκτης βασίζεται σε καταγραφές του δικονομικού συστήματος κάθε χώρας, τους περιορισμούς που επιβάλλει κάθε κυβέρνηση, η τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών.
Η ελάχιστη πρόοδος των ερευνών της Δικαιοσύνης όσον αφορά το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, αποτελεί σύμφωνα με το Euractiv, έναν από τους λόγους για τους οποίους υπέστη περαιτέρω μείωση ο ελληνικός δείκτης. H Ελλάδα είναι η τρίτη από το τέλος στη λίστα που αφορά τις χώρες της ΕΕ με «σκορ» 0,61, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, όπου σημειώθηκε πτώση 2,2% και 4,3% αντίστοιχα στους σχετικούς δείκτες συγκριτικά με το 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού που καταγράφει και σημειώνει τις υποθέσεις που αφορούν τους κανόνες Δικαίου σε παγκόσμια κλίμακα, οι 14 από τις 27 χώρες της ΕΕ είδαν πτώση στους σχετικούς δείκτες για το 2023, με την Ελλάδα (1,4%) και το Βέλγιο (1%) να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Στον αντίποδα, εμφανώς βελτιωμένους δείκτες εμφάνισαν οι Βουλγαρία και Σλοβενία, με το Λουξεμβούργο να ακολουθεί.
Όσον αφορά τη συνολική εικόνα στην ΕΕ για το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται 29η ανάμεσα σε 31 χώρες, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
«Ο δείκτης εφαρμογής του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη για χρόνια. Η χώρα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στη λίστα του World Justice Project», επισημαίνει το Euractiv, υπενθυμίζοντας ότι υποθέσεις που αφορούν την ελληνική δικαιοσύνη έχουν απασχολήσει και τις σχετικές εκθέσεις που συντάσσονται ετησίως στις Βρυξέλλες.
«Το 2023, η ευρωπαϊκή έκθεση για την Ελλάδα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το “ελληνικό Watergate”, με τα τηλέφωνα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων να έχουν επιμολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Αν και το σκάνδαλο ξέσπασε το 2022, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει -ως τώρα- μηδενική πρόοδο στις έρευνές της. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συγκάλυψης της εμπλοκής όσων είναι υπεύθυνων για το σκάνδαλο», τονίζει το Euractiv.