Μόνη της ψήφισε η ΝΔ το εργασιακό αντεργατικό νομοσχέδιο, που ισοπεδώνει πλήρως την αγορά εργασίας, αφού μεταξύ άλλων ανατρέπει το πενθήμερο – οκτάωρο και προωθεί περισσότερη εργασιακή επισφάλεια. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 296 βουλευτές, με 158 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 138 κατά.
Όσον αφορά την τροπολογία για το δήθεν «ξεπάγωμα» των τριετιών, εκτός της ΝΔ, υπέρ τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΙΚΗ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Σπαρτιάτες να δηλώνουν «παρών», το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας απείχε.
Το νομοσχέδιο, που αποτελεί νέο εργασιακό οδοστρωτήρα, θεσπίζει την 6ήμερη εργασία, τις κατά παραγγελία συμβάσεις, τη 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες και την ποινικοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης μέσω της πριμοδότησης της απεργοσπασίας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο κάθε εργοδότης «θα ψωνίζει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς ζωή», ενώ αποκάλεσε «καλάθι του εργοδότη» το νομοσχέδιο – έκτρωμα.
Αναφορικά με τη 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζήσουν με τον μισθό τους.
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση είχε ασκήσει από το βήμα της Βουλής και ο Σωκράτης Φάμελλος, με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να χαρακτηρίζει, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, «κατάπτυστο» και «οδοστρωτήρα νο3» το νομοσχέδιο Γεωργιάδη.
«Η αριστεία του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι» είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο Σ. Φάμελλος, αποκαλώντας «μεγάλη κοροϊδία» την τροπολογία για το δήθεν «ξεπάγωμα» των τριετιών.
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο αρχικά είχε κρατήσει επιφυλάξεις, τελικά «τα γύρισε» με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει νωρίτερα κατά την τοποθέτησή του, ότι «οι μάσκες πέφτουν ολοκληρωτικά με το σημερινό νομοσχέδιο. Πλήρως ελαστική εργασία, κατάργηση υπερωριών, συνθήκες πλήρους ανασφάλειας για το μέλλον των εργαζομένων». Πρόσθεσε δε ότι το μήνυμα της ΝΔ είναι «δουλέψτε περισσότερες ώρες χωρίς περισσότερα δικαιώματα κι αμοιβές».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε οι ρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ευνοούν τις συμβάσεις κατά παραγγελία των εργοδοτών ενώ την επέκρινε για βαθιά υποκρισία στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας όπου υποστήριξε πώς αλλάζει τον νόμο του κ. Χατζηδάκη καθώς δεν απαγορεύει τη παράλληλη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη χωρίς παραπάνω αμοιβή.
«Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι θα πάρουν νωρίτερα αυξήσεις από το επίδομα των τριετιών. Το ξεπάγωμα έρχεται δύο χρόνια νωρίτερα από ότι θα γινόταν με το νόμο του 2012», είπε μεταξύ άλλων στην Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για το ξεπάγωμα των τριετιών.
Έντονη κριτική άσκησε και το ΚΚΕ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να λέει κατά την τοποθέτησή του ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα σωματείο, ούτε μια ομοσπονδία που να συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο γραμματέας και οι βουλευτές του ΚΚΕ «έκαναν φύλλο και φτερό το νομοσχέδιό σας» σημειώνοντας πως «το 2023, μόνο και μόνο να μιλάς για 13 ώρες εργασία δείχνει το φρικαλέο πρόσωπο της πολιτικής σας. Και μάλιστα, να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι το θέλει ο εργαζόμενος».