Στην ευθεία ομολογία ότι η Ελλάδα επί διακυβέρνησής του απέτυχε να απορροφήσει τουλάχιστον 2,25 δισ. ευρώ που τώρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι μπορεί να διαθέσει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.
Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δύο καταστροφές ιστορικών διαστάσεων» και αναφέρθηκε στην «μεγα-πυρκαγιά στον Έβρο, την μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης» και την «κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία, πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες ποτέ στην Ευρώπη».
Μετά από μία μάλλον ατυχή αποστροφή όπου είπε ότι «το καλό είναι ότι τουλάχιστον η οικονομία μας αποδίδει πολύ καλά και μπορεί να καλύψει πολλές άμεσες ανάγκες από τον προϋπολογισμό χωρίς αποκλίσεις από τους στόχους», ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ευθέως ότι η κυβέρνησή του απέτυχε τα προηγούμενα χρόνια να απορροφήσει τεράστιο όγκο κοινοτικών κονδυλίων. Όπως είπε, «έχουμε ακόμη αχρησιμοποίητα διαθέσιμα κεφάλαια που θα χάνονταν αλλιώς».
Την εξειδίκευση αυτών των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην δική της τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας πέντε σημαντικές ροές χρηματοδότησης:
Αρχικά:
- αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το Ταμείο Συνοχής της προηγούμενης περιόδου που θα χάνονταν και τμήμα από αυτό της τρέχουσας περιόδου
- αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ που επίσης θα χάνονταν
- δύο αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το προηγούμενο πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα
Αυτά κατά την πρόεδρο της Κομισιόν αθροίζονται σε ως 2,25 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, οι Βρυξέλλες όπως είναι έτοιμες να κινητοποιήσουν:
- κεφάλαια από το Ταμείο Αλληλεγγύης, εφόσον οι χώρες μέλη συμφωνήσουν να τα αυξήσουν, με διάθεση ως 400 εκατ. ευρώ
- κεφάλαια από το NextGenerationEU
Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι περιέγραψε και το «αντάλλαγμα» προς τις Βρυξέλλες, που θα είναι το lobbying στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια για το Ταμείο Αλληλεγγύης, ένα εργαλείο που θεσμοθετήθηκε πριν 20 χρόνια. «Σαφώς δεν ήταν αυτός ο σκοπός του, αλλά έχει το απαραίτητο μέγεθος. Θα κάνω προσωπική μου αποστολή να πείσω τους ομολόγους μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να το “γεμίσουμε” με σημαντικά περισσότερα κεφάλαια, ώστε να υποστηρίξουμε χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές άμεσα συνδεόμενες με την κλιματική αλλαγή, ενώ φυσικά υπάρχουν και άλλες καταστροφές που επιβάλλουν στήριξη».
Αναφέρθηκε επίσης στα αποθεματικά για αγροτικά θέματα, όπως και σε «άλλες ιδέες για τις οποίες θα πρέπει να πείσουμε τους ομολόγους μας στο Συμβούλιο, κάτι που είναι προεξάρχουσα προτεραιότητα».