Θεσσαλία: 100.000 άνθρωποι χωρίς νερό, δεκάδες αποκλεισμένοι οικισμοί


Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Χαμένες ανθρώπινες ζωές και ζώα, περιουσία, υποδομές και καλλιέργειες.

Το έργο της καταγραφής των ζημιών ξεκίνησε την Παρασκευή από τη Μαγνησία και σταδιακά απλώνεται σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Οι μηχανικοί του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας μαζί με τα παραρτήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιούν αυτοψίες, προκειμένου να βγάλουν στο τέλος ένα «λογαριασμό».

Βόλος – Πήλιο

Οι πρώτες καταγραφές ξεκίνησαν από τον Βόλο, όπου η εικόνα είναι θλιβερή. «Στο Πήλιο η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Είχαμε και παλαιότερα ζημιές από πλημμύρες, αλλά ποτέ κάτι τέτοιας έκτασης. Ό,τι βρέθηκε στο δρόμο των χειμάρρων έχει καταστραφεί, από τις κορυφές του Πηλίου έως τη θάλασσα», λέει η Νάνσυ Καπούλα, επικεφαλής του ΤΕΕ Μαγνησίας. «Το οδικό δίκτυο έχει κοπεί σε πολλά σημεία, ακόμα έχουμε αποκλεισμένους οικισμούς», σημειώνει η ίδια στην «Καθημερινή».

Στην πόλη του Βόλου είναι 100.000 οι κάτοικοι που ακόμα και μέχρι σήμερα έχουν μείνει χωρίς καθαρό και πόσιμο νερό. «Έχουμε πάρα πολλές ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει διαλυθεί το κεντρικό δίκτυο υδροδότησης. Τμήματα της πόλης εξυπηρετούνται για λίγες ώρες, αλλά και εκεί ο κόσμος δεν γνωρίζει τι να κάνει, καθώς ο δήμος Βόλου λέει ότι το νερό είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση και το υπουργείο Υγείας όχι. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, μιλάμε για 100.000 ανθρώπους χωρίς νερό, υποχρεωμένους να αγοράζουν εμφιαλωμένα από τα καταστήματα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ζημιές, ο δήμος ακόμα ξεμπαζώνει ολόκληρες γειτονιές. Πολλές υποδομές που δεν έχουν καταρρεύσει, όπως λ.χ. γέφυρες, δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε σωστά αν δεν αποκαλυφθούν πλήρως, να δούμε τι συμβαίνει. Πάντως το μόνο θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα κτίρια».

Λάρισα

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Λάρισα ακόμα τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει και οι μέρες κυλάνε υπό τον φόβο του Πηνειού, του οποίου η στάθμη αν και έχει υποχωρήσει, είναι ακόμα πολύ υψηλή στα προάστια.

Σε πάρα πολλές γειτονιές εκεί τα νερά δεν έχουν στραγγίξει από τους δρόμους. «Είμαστε ακόμα αποκλεισμένοι προς βορρά, ανατολή και δύση. Ελπίζουμε ότι στις επόμενες 1-2 ημέρες θα καθαριστούν βασικοί δρόμοι», λέει από τη Λάρισα ο επικεφαλής του ΤΕΕ Κεντρικής- Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου.

«Στις αυτοψίες συμμετέχουν 270 μηχανικοί, οι οποίοι μετά τον Ιανό γράφτηκαν σε μητρώο εθελοντών. Η πόλη της Λάρισας πάντως δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το πρωί ελέγξαμε τη γέφυρα (στην εξωτερική κοίτη του Πηνειού) που συνδέει τη Λάρισα με τη Γιαννούλη επειδή είχε εμφανίσει ρωγμές και ο κόσμος ανησυχούσε, αλλά με έναν πρώτο οπτικό έλεγχο δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα», συμπληρώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Καρδίτσα

Τα χωριά είναι που επλήγησαν περισσότερο στην Καρδίτσα, αφού όπως λέει ο Θανάσης Μπίτης, επικεφαλής του ΤΕΕ στην Καρδίτσα, «η πόλη κράτησε καλά, αλλά στα χωριά η ζημιά είναι τεράστια». «Δεν είναι μόνο τα σπίτια. Είναι οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα αρδευτικά δίκτυα, τα χωράφια, οι επιχειρήσεις. Μακάρι να στηριχθεί έγκαιρα ο πληθυσμός γιατί ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση», σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί