Ολοκληρώθηκε το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Ηράκλειο

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών ολοκληρώθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στο Ηράκλειο που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη και κορυφώθηκαν με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου με ομιλήτρια τη Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις και φέτος πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Δυτικού Parking του Παγκρήτιου Σταδίου. Και τις δύο μέρες στο χώρο λειτούργησε Παιδότοπος με δραστηριότητα για τα μικρότερα παιδιά. Ξεχωριστή θέση είχε ο χώρος του Κόκκινου Αερόστατου για τους μικρούς φίλους του, με παιχνίδια, συζητήσεις, δραστηριότητες. Στον χώρο ξεχώρισαν το στέκι των μαθητών και το στέκι των νέων εργαζομένων. Λειτούργησε επίσης περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης και του συλλόγου “Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό”. Η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον αντιδικτατορικό αγώνα, όπου οργανώθηκαν ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις που κέντρισαν τον ενδιαφέρον. 

Σε όλες τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας ενώ στο χώρο έγινε και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που θα μεταφερθούν στους πληγέντες. 

Η Λουίζα Ράζου μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ μεταξύ άλλων στην ομιλία της ανέφερε:

«(…) Από το βήμα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, απευθύνουμε κάλεσμα πολιτικής και αγωνιστικής συμπόρευσης, στη νέα γενιά, στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα και τους λέμε: Ο δρόμος που χαράχτηκε, τα επιδοφόρα ίχνη που διακρίνονται από την πρόσφατη ενίσχυση του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού μπορούν να γίνουν πιο βαθιά και πιο σταθερά. 

(…) Αυτό που ζούμε αυτή την περίοδο, αποτελεί το “ακραίο φαινόμενο” της πολιτικής τους που αφήνει ανοχύρωτο το λαό. Αφού πρώτα χωριά και πόλεις, χάθηκαν για μέρες μέσα στις στάχτες των πυρκαγιών που κατάπιαν εκατομμύρια στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, τώρα άλλες περιοχές θάβονται μέσα στη λάσπη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνειδητών προτεραιοτήτων ενός κράτους ταξικού και εχθρικού για την λαϊκή πλειοψηφία. 

(…) Κι όμως είμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, την εποχή που μπορούμε να προβλέψουμε, να σχεδιάσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες βροχές, τους δυνατούς ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες.

Είναι όμως η καπιταλιστική ανάπτυξη που μπαίνει εμπόδιο και διαταράσσει συνεχώς κάθε ισορροπία, οδηγώντας σε αρνητικές, καταστρεπτικές επιδράσεις στη φύση και συνολικά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του.

(…) Τώρα, η οργή και η αγανάκτηση που δίκαια ξεχειλίζει, πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη αγώνα – διεκδίκησης, αλλά και ανατροπής. Η λαϊκή αλληλεγγύη που πρέπει να εκφραστεί ακόμα μια φορά από εργατικά συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας,  σε όσους σήμερα δοκιμάζονται, είναι το στοιχείο που δίνει ανάταση, ενώ τιμάει όπως πρέπει τα θύματα αυτής της καταστροφής και όλων όσων έχουν προηγηθεί.

(…) Μέσα από τις γραμμές της Κομμουνιστικής νεολαίας καλούμε κάθε νέο και νέα που δεν συμβιβάζεται με την σημερινή άθλια κατάσταση, να συναντηθεί με το επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, με την ιδεολογία του μαρξισμού – λενινισμού και να δώσει ένα ωραίο αγώνα που θα γεμίσει την ζωή της με ιδανικά, με την πάλη για όμορφους σκοπούς ενάντια στην κοινωνική αδικία, για να θριαμβεύσει η ζωή, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών που σήμερα θυσιάζονται για τα κέρδη των λίγων.

(…) Τα παραδείγματα στην Κρήτη πολλά, όπως και σε όλη την Ελλάδα, την ίδια ώρα που τα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας θησαυρίζουν. 

Πάνω από 600 κενές οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ, πολλές κλινικές υπολειτουργούν ή λειτουργούν στο όριο. Οι αποχωρήσεις και οι παραιτήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όχι μόνο δεν καλύπτονται αλλά αξιοποιούνται για να ενισχύεται η εμπορευματική και ανταποδοτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Και ενώ οι λίστες χειρουργείων στο ΠΑΓΝΗ σπάνε κάθε ρεκόρ και έχουν φτάσει στους 3500, στους 9000 σε όλη την Κρήτη, αναρωτιέται κανείς πόσοι από αυτούς θα βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη. Θα χρεωθούν, για να γιατροπορευτούν.

(…) Δεν θα αποδεχτούμε ότι φταίει η “κακιά η ώρα” για τους εξουθενωμένους εργαζόμενους στον τουρισμό και την κανονικότητα των εργατικών λεγόμενων ατυχημάτων, όπου εργαζόμενοι θα καίγονται και θα λιποθυμούν από την εντατικοποίηση στις κουζίνες, θα τσακίζονται στις εργασίες συντήρησης των ξενοδοχείων και άλλα πολλά που ευτυχώς οι ταξικές δυνάμεις που δρουν στο κλάδο δεν αφήνουν να συγκαλυφθεί η εργοδοτική ασυδοσία, εδώ στην Κρήτη.

Η πίτα από το θαύμα του τουρισμού είναι ολόκληρη για τους μεγαλοξενοδόχους, τα μονοπώλια του κλάδου, τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και τις εταιρείες μεταφορών. 

Αυτή την κατάσταση θέλει να νομιμοποιήσει το νέο αντεργατικό έκτρωμα του υπουργείου εργασίας, που εξειδικεύοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες παραδίδει τους εργαζόμενους στην εργοδοσία για  να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα!!!

(…) Κανείς εργαζόμενος να μην δείξει ανοχή απέναντι σε αυτό το τερατούργημα. Με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, με αποφάσεις των συνδικάτων να δοθεί μαζική, ενωτική, αποφασιστική απάντηση στην σύγχρονη σκλαβιά που την ντύνουν με τον μανδύα της ευρωπαϊκής κανονικότητας.

(…) Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, όπως και χιλιάδες άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί μας  μοχθούν καθημερινά ώστε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική να ορθωθεί τοίχος. 

Με την δύναμη που μας έδωσε ο λαός σε ψήφους, ποσοστά και βουλευτές, με την επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο Ηράκλειο, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα να δυναμώσει ο αγώνας του λαού. Πολύ περισσότερο που μπροστά στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου επιχειρείται ξανά ένας διπλός εγκλωβισμός του λαού.

(…) Για αυτό και στην Περιφέρεια Κρήτης ο συνδυασμός του κ. Αρναουτάκη στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ- ΝΔ αλλά και ένα μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε πολλούς δήμους συστεγάζονται στους ίδιους συνδυασμούς στελέχη και των τριών κομμάτων, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μαζί με ακροδεξιά στοιχεία.

Πίσω από αυτό το αλισβερίσι δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι έχουν βάλει το χέρι τους άμεσα οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην αναμέτρηση των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών, ακόμα μία φορά την διαφορά θα την κάνουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που συγκροτεί το ΚΚΕ και σε αυτά συμμετέχει ευρύτερος κόσμος που συμπορεύεται με το κόμμα μας. Πρόκειται για δοκιμασμένους αγωνιστές του εργατικού – λαϊκού κινήματος,  επιστήμονες, αθλητές, άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, νεολαίοι.

Το ΚΚΕ με όλους αυτούς, συγκρότησε ψηφοδέλτια στις 13 Περιφέρειες και σε 262 δήμους σε όλη την Ελλάδα, σε αυτά συμμετέχουν πάνω από 22.000 υποψήφιοι.

(…) Είναι κι αυτό μια ένδειξη ότι περισσότερος κόσμος παίρνει θέση μαζί μας, δίπλα μας, για να δυναμώσει και στα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια  το μέτωπο της εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης, εκλέγοντας περισσότερους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που θα είναι δίπλα στο λαό και τους αγώνες του και όχι χειροκροτητές της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. 

Το ίδιο θα γίνει και στο Ηράκλειο υπερψηφίζοντας την Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Κρήτης με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη και στο Δήμο Ηρακλείου με επικεφαλής τον Δημήτρη Δουλουφάκη.

Φίλοι και φίλες 

Τις επόμενες μέρες έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.

(…) το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης θα διακινείται πλατιά, με την πολύμορφη και ακούραστη δράση όλων των υποψηφίων, των μελών και φίλων του Κόμματος, για να τους χαλάσουμε την εκλογική αριθμητική της συναίνεσης στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού.»

Μετά την ομιλία, σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Έπειτα παρουσίασε στη σκηνή όλους τους υποψήφιους δημάρχους, τον Γιώργο Παρθενιώτη, υποψήφιο Δήμαρχο Χερσονήσου, τον Δημόκριτο Σαλούστρο,  υποψήφιο Δήμαρχο Μαλεβιζίου, τον Γιώργο Γενετζάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων, τον Νίκο Πατεράκη, υποψήφιο Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, τη Χαρά Λάππα, υποψήφια Δήμαρχο Φαιστού και τον Κώστα Μωυσάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Βιάννου και τον Αλέκο Μαρινάκη, υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, που δέχτηκαν τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό του κόσμου για την μάχη των τοπικών εκλογών που είναι μπροστά μας!

Πριν την ομιλία της Λουίζα Ράζου είχε προηγηθεί η παρουσίαση από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ενός πρωτοποριακού μικρού μήκους θεατρικού που παρουσίαζε με γλαφυρότητα πτυχές της ζωής και του αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού που αποφασίζουν να βάλουν «τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους». Το θεατρικό άνοιξε ένας νέος εργαζόμενος, πρόσφατα απολυμένος, ο οποίος ανέδειξε με τη δική του εμπειρία από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων του την αξία της συλλογικής πάλης.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη: ”Να σμίγω τους φίλους μου και τους εδικούς μου…” που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, όπου τραγούδησαν οι Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Βασίλης Λέκκας και Πάνος Μπουσάλης. 

Το Φεστιβάλ έκλεισε με τη Συναυλία με τον Μπάμπη Στόκα, όπου τα διαχρονικά τραγούδια του ταξίδεψαν τους πιο νέους αλλά και τους πιο μεγάλους.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί