Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεταφορά πυρομαχικών από αποθήκες στρατοπέδων – Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

Μάχη για τέταρτη ημέρα με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βράδυ ήταν εφτιαλτικό. 

«Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα» τόνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας

Μάλιστα, μεγάλη κινητοποίηση του στρατού υπάρχει στον Έβρο, την στιγμή που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη. Όπως μετέφερε η ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης (22/8) ο στρατός ξεκίνησε τη μεταφορά πυρομαχικών από τα στρατόπεδα στις Σάπες προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από φωτιές. Η μεταφορά των πυρομαχικών φαίνεται πως γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς βρίσκονταν σε υπέργειες αποθήκες και τώρα μεταφέρονται σε αποθήκες τύπου igloo.

Ταυτόχρονα, νέα αναζωπύρωση υπάρχει κοντά στην είσοδο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης το οποίο χθες εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς. Οι κάτοικοι των οικισμών Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος, Πέραμα, Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα η μεταφορά στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» οι ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ.Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων». Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «’Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά.

«Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ’ εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

Μπαράζ εκκενώσεων και στη Ροδόπη

Μαίνεται και η πυρκαγιά στη Ροδόπη. Μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν προς την Κομοτηνή έλαβαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γρατινή. 

Παράλληλα, μηνύματα ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα έλαβαν όσοι βρίσκονται στις περιοχές Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες, Πλατανίτη, Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιος Χαράλαμπος, Μαρωνίας και Ασκητές.

Στην εκκένωση τεσσάρων ακόμη περιοχών στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης προχώρησαν οι αρχές, καθώς μήνυμα του 112 το οποίο εστάλη λίγο πριν τις 16:00, καλεί όσους βρίσκονται στις περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία να απομακρυνθούν και να μετακινηθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν περίπου 130 ηλικιωμένοι και από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης εκκενώθηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με τον Δήμο της πόλης να ανακοινώνει ότι οι πυρόπληκτοι θα φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», στο κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και στο Δημοτικό Θέατρο.

Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής” με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Παράλληλα, σε πρόχειρα καταλύματα μετατράπηκαν επίσης εκκλησίες, η Ζαρίφειος Ακαδημία, ακόμη και η αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», αλλά και άλλοι μικρότεροι χώροι.

Δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι φλόγες μεταξύ άλλων μπήκαν σε στρατόπεδα και πεδία βολής, όπως στην περίπτωση του πεδίου βολής «Αλίκη» από όπου σύμφωνα με το e-evros και τον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Αλεξανδρούπολη ακούγοντας εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χιλιάδες στρέμματα καμένα

Πάνω από 90.000 στρέμματα έχουν καεί στα ανατολικά περίχωρα της Αλεξανδρούπολης μέχρι χτες το βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΦΩΤΙΑ 21082023
Copernicus

Μόνο στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, το Σουφλί και τη Λευκίμμη είχαν καεί μέχρι χτες πάνω από 32.000 στρέμματα και οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε παρθένες περιοχές της προστατευόμενης από το Natura2000 περιοχής.

ΔΑΔΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 21082023
Copernicus

Συνεχή τα μηνύματα για εκκενώσεις

Τα ξημερώματα της Τρίτης εστάλησαν τρία διαφορετικά μηνύματα μέσω του 112 σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας, προκειμένου να εκκενωθούν η Πλάκα, τα Δίκελλα, η Μάκρη, η Νέα Χιλή, ο Ελαιώνας, το Έλατο, η Πεύκη και ο Άγιος Γεώργιος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί