Φυλλοροεί το ΕΣΥ: 15 παραιτήσεις σε δύο εβδομάδες- Οι αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία της Κρήτης

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον 15 παραιτήσεις μετράει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τις τελευταίες ημέρες λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Τελευταίο περιστατικό, η αποχώρηση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου στην Κέρκυρα.

Δείτε επίσης:

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Κρήτης: Παραιτήσεις στα Χανιά, προειδοποιούν για αποχωρήσεις στο Βενιζέλειο

Ιδού πώς “στηρίζουν” οι “άριστοι” το ΕΣΥ στην Κρήτη: Προσλήψεις γιατρών με δελτίο παροχής για λίγες μέρες ή … 1 εφημερία! (έγγραφα)

Κρήτη: Το ΕΣΥ καταρρέει και το “στηρίζουν” με ολιγοήμερες ή μιας εφημερίας “προσλήψεις” και συνταξιούχων γιατρών με μπλοκάκι…

Εξαναγκάζουν σε παραιτήσεις τους γιατρούς και ανοίγουν δρόμο στους ιδιώτες: Σοβαρές καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ

Σε δραματική κατάσταση το Νοσοκομείο Χανίων- Παρέμβαση των γιατρών ΕΣΥ και των εργαζομένων

Η Σαπφώ Καραβία γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι μετά από πεντέμισι χρόνια πήρε την πολύ δύσκολη -αλλά αναπόφευκτη- απόφαση να παραιτηθεί, καθώς σε όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ποτέ στην ομάδα της ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό. «Είχα μόνο μία κοινωνική λειτουργό και έναν επισκέπτη Υγείας κάποιες ημέρες την εβδομάδα, και δύο εργοθεραπεύτριες, από τις οποίες την τρέχουσα διετία παρέμεινε μόνο μία» συμπληρώνει. Κάνει λόγο, επίσης, για υποστελέχωση, εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και έλλειψη κινήτρων, την ώρα που το κόστος ζωής στα νησιά είναι στα ύψη.

Αυτή η παραίτηση έρχεται να προστεθεί σε όσες έγιναν επίσης τον Αύγουστο στα Νοσοκομεία Σπάρτης, Χανίων, «Βενιζέλειο» Ηρακλείου, Αγρινίου, Σερρών και Πρέβεζας.

Προκηρύξεις αντικινήτρων

Όπως αναφέρει η “Αυγή” σε σχετικό ρεπορτάζ, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Κώστας Λιβαδάς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. «Αρχίζει μία λειτουργική κατάρρευση του συστήματος γιατί οι συνάδελφοι δεν έχουν ούτε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας ούτε τους μισθούς που πρέπει, και πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες εργασίας» υπογράμμισε. Όπως εξήγησε, οι μετακινήσεις υγειονομικών για να καλυφθούν κενά δημιουργούν ένα ντόμινο, που ωθεί τον γιατρό να φτάσει στο μη περαιτέρω. «Τα έχουμε επισημάνει όλα αυτά, αλλά αυτό αντανακλά μία τακτική της προηγούμενης και της νυν ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Δεν κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις, δεν έχουν αντικατασταθεί οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων δύο ετών» πρόσθεσε. Συμπλήρωσε δε ότι οι εκκλήσεις της ομοσπονδίας δεν εισακούγονται από το υπουργείο Υγείας, ενώ οι όποιες προκηρύξεις αποτελούν ουσιαστικά αντικίνητρο. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν προκηρύσσει το σύνολο των κενών θέσεων, άρα ο εκάστοτε γιατρός δεν θα επιλέξει να πάει κάπου όπου γνωρίζει ότι θα είναι μόνος του.

Διοικητές σε εντεταλμένη υπηρεσία

Την ίδια ώρα, ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Γυθείου έστειλαν επιστολή προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και όλους τους αρμόδιους φορείς, καταγγέλλοντας όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Κ.Υ. αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Εδώ και αρκετούς μήνες βιώνουν δυσμενείς συνθήκες εργασίες και παρέχουν κακές υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες της Λακωνίας. Αρχικά, η διοίκηση του Γ.Ν. Σπάρτης κατέθετε αιτήματα, που παρουσιάζονταν ότι είχαν τη συναίνεση των γιατρών, σχετικά με την εφημέρευση των αγροτικών γιατρών, παρά τη βούλησή τους, στο Γ.Ν. Σπάρτης. Με τη σειρά της η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ εξέδωσε αποφάσεις για μετακίνηση και εφημέρευση στο Γ.Ν. Σπάρτης χωρίς την έγγραφη εντολή «εντέλλεσθε». Ωστόσο, οι ίδιοι οι γιατροί έχουν καταθέσει την άρνησή τους να εφημερεύσουν στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Επίσης, ο διοικητής του Γ.Ν. Λαμίας έστειλε εντολή σε ορθοπεδικό του νοσοκομείου μέσω SMS (!) να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή σε διακομιδή του. Ο γιατρός ζήτησε ευλόγως γραπτό «εντέλλεσθε» για να εκτελέσει τη διακομιδή και δεν αρκέστηκε στο μήνυμα από το κινητό του διοικητή. Έτσι, εάν συνέβαινε κάτι στον ασθενή (έτσι κι αλλιώς η διακομιδή με τη συνοδεία μη εντατικολόγου είναι έκθεση σε κίνδυνο), η ευθύνη θα βάραινε πλήρως τη διοίκηση. Ο… ευθυνόφοβος διοικητής του Γ.Ν. Λαμίας, τιμωρώντας τον γιατρό, επέλεξε την οδό της απαράδεκτης επιβολής ποινής στον γιατρό ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει την παράνομη και προφορική εντολή. Αφού προέβη σε ΕΔΕ, του επέβαλε την ποινή στέρησης μισθού! Και όλα αυτά γιατί ο διοικητής ήξερε ότι με γραπτή εντολή θα ήταν υπόλογος σε περίπτωση που πάθαινε κάτι ο ασθενής.

Τέλος, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες έρχεται στο προσκήνιο για αρνητικό λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Μία γιατρός του νοσοκομείου, μητέρα δύο πολύ μικρών παιδιών, καταγγέλλει ότι ο διοικητής προχώρησε αυθαιρέτως σε διακοπή της άδειας μητρότητάς της. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος διοικητής στις 21 Ιουλίου συνέταξε και εξέδωσε την ανακοίνωση για τον 46χρονο που έχασε τη ζωή του στη Χαλκίδα με την υποσημείωση «όχι διανομέας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί