Σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια, δολοφονήθηκε από την δεξιά παρακρατική συμμορία του Σούρλα ο δημοσιογράφος Κώστας Βιδάλης.
Ήταν μέσα Αυγούστου του 1946, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την επάνοδο ή όχι του βασιλιά Γεωργίου Β στην Ελλάδα. Η τρομοκρατία ενάντια σε αριστερούς αλλά και φιλελεύθερους οπαδούς της δημοκρατίας είχε θεριέψει, ιδιαίτερα στις περιοχές που αποτελούσαν προπύργια του ΕΑΜ στην Κατοχή. Αναγκαστικές δηλώσεις μετανοίας, ξυλοδαρμοί, διαπομπεύσεις, βιασμοί και φόνοι όσων είχαν συμμετέχει στην ΕΑΜική Αντίσταση ενάντια στους κατακτητές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το ίδιο και καταστροφές γραφείων και τυπογραφείων του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Μπροστά μάλιστα στα απαθή, στην καλύτερη περίπτωση, μάτια των κυβερνητικών αρχών. Εθνοφυλακή, αστυνομία και χωροφυλακή, δικαστικές και αυτοδιοικητικές αρχές έκλειναν τα μάτια, αν δεν συμμετείχαν ενεργά, στα εγκλήματα των παρακρατικών και κώφευαν στις διαμαρτυρίες της Αριστεράς. Σε αυτό το όργιο παρανομίας και τρομοκρατίας οι αριστεροί δημοσιογράφοι, βρισκόταν στο στόχαστρο. Στόχος των δεξιών παρακρατικών και των πολιτικών τους πατρώνων, Ελλήνων πολιτικών και Βρετανών, ήταν η οργανωτική αποδιάρθρωση της Αριστεράς και ο επηρεασμός του εκλογικού αποτελέσματος. Με κάθε τρόπο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι θα συνέχιζε ο πολιτικός αποκλεισμός της Αριστεράς, το δεξιό Λαικό Κόμμα θα διατηρούσε την εξουσία και ο τοποτηρητής των βρετανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, βασιλιάς Γεώργιος Β, θα επέστερεφε στην Ελλάδα.
Η έκρυθμη κατάσταση, λόγω της δράσης των παρακρατικών, στη Θεσσαλία ώθησε τον πολιτικό συντάκτη του Ριζοσπάστη, Κώστα Βιδάλη, να μεταβεί στο θεσσαλικό κάμπο για να κάνει επιτόπια έρευνα για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί. Ο διευθυντής της εφημερίδας Κώστας Καραγιώργης προσπάθησε να τον αποτρέψει λόγω της επικινδυνότητας της αποστολής, αυτός όμως επέμεινε να πάει για λόγους αρχής και καθήκοντος. Στις 13 Αυγούστου 1946 ο Βιδάλης συνελήφθη στο χωριό Πλατυκαμπο λίγα χιλιόμετρα από τη Λάρισα από τη συμμορία του Σούρλα. Οι παρακρατικοί τον οδήγησαν στο χωριό Μελία, όπου τον δολοφόνησαν ύστερα από φριχτά βασανιστήρια με υπόδειξη του Αγγλοκύπριου πράκτορα Μίλλερ (μεγάλο αφεντικό στο οποίο οποίο ο λήσταρχος, οι καπεταναίοι και οι συμμορίτες – φυσικά δε και τα κρατικά όργανα – υπάκουαν τυφλά, όπως σημείωνε ο Ριζοσπάστης στις 24/8/46) που παρακολουθούσε το περιστατικό και με τη συνενοχή των κρατικών αρχών.
Ο Κώστας Βιδάλης ήταν 42 χρονών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Συντακτών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1924 Το 1936 πήγε ως απεσταλμένος του Ριζοσπάστη στην Ισπανία για να καλύψει τη Σπαρτακιάδα της Βαρκελώνης. Εξορίστηκε στα Κύθηρα από τη μεταξική δικτατορία έπειτα από αποκάλυψη σκανδάλου για τον επιχειρηματία Μποδοσάκη. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχε στην κεντρική διαφώτιση του ΕΑΜ. Συνέβαλε καθοριστικά στην κυκλοφορία του παράνομου Τύπου στην Κατοχή, στην έκδοση της «Ελεύθερης Ελλάδας», του «Απελευθερωτή» και της «Επιμελητείας του Αντάρτη» αλλά και στην αναζήτηση τυπογραφικών μηχανημάτων.
Η είδηση της δολοφονίας του Βιδάλη συγκλόνισε την Ελλάδα και τη δημοκρατική διεθνή κοινή γνώμη. Το περιστατικό καταγγέλθηκε από τον ουκρανό αντιπρόσωπο Μανουήλσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του στις 16 Αυγούστου 1946 μια βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από βουλευτές όλων των κομμάτων έφτασε στην Ελλάδα για να καταγράψει τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα. Αφού συγκέντρωσε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, έγραψε σχετικά:
«Σε μερικά μέρη της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα στο τρίγωνο Λάρισα- Βόλος- Φάρσαλα, οι ένοπλες δεξιές ομάδες λειτουργούν με άκρα τόλμη. Μια ημέρα του Αυγούστου, ένας περιβόητος δεξιός συμμορίτης, ονόματι Σούρλας, μπήκε στην ίδια πόλη της Λάρισας, την έδρα του Β Σώματος του ελληνικού στρατού και έμεινε εκεί αρκετό χρόνο χωρίς να συλληφθεί. Μια άλλη μέρα ο πολιτικός συντάκτης του Ριζοσπάστη Βιδάλης απήχθη από βαγόνι του σιδηροδρόμου κοντά στο Βόλο από συμμορίτες και εκτελέστηκε παρουσία, όπως λέγεται, χωροφυλάκων. Καθ’ όσον γνωρίζει η αντιπροσωπεία δεν έγιναν συλλήψεις, Αυτές οι ένοπλες συμμορίες έχουν, όπως φαίνεται, την ανοχή της κυβέρνησης και δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να παταχθούν. Αν και ορισμένοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού, το γεγονός είναι ότι δεν συμπλέκονται με τις κομμουνιστικές συμμορίες αλλά ασχολούνται με την κατατρομοκράτηση των χωριών και εκβιάζουν πληρωμές από όποιον είναι αρκετά πλούσιος για να μπορεί να πληρώσει. Στην περιοχή νοτίως της Λαμίας μας είπαν ότι ο ηγέτης της δεξιάς επιβάλλει φόρο 10% στη σοδειά της περιοχής. Αν και η οπλοφορία είναι παράνομη, ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται μόνο κατά των μελών της Αριστεράς. Σε μερικές περιφέρειες της Θεσσαλίας η κυβέρνηση η ίδια προμηθεύει όπλα στους πολίτες οπαδούς της».