Με μια επιτυχημένη «καταδρομική» επιχείρηση σε ύψος 2.000 μέτρων στο όρος Δίκτη, μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου Ε.Ο Σ, κατόπιν της συνδρομής που ζητήθηκε από το Δήμο Οροπεδίου, επισκεύασαν το δίκτυο που μεταφέρει νερό προς το Λιμνάκαρο και την Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.
Η επιχείρηση αποκατάστασης της βλάβης στο μεγάλο αυτό υψόμετρο (θέση Αγριμόνερο) στέφθηκε από επιτυχία παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου:
Αγριμόνερο Δίκτης
Εθελοντική προσφορά του ΕΟΣ Λασιθίου
Στις πηγές της Δίκτης στα 2000 μέτρα αναρριχήθηκαν χτες Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 τα μέλη του ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Σπυριδάκης Γιάννης ,Ράντογλου Γιώργος ,Μανουσάκης Άγγελος
με σκοπό την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Αγίου Γεωργίου ύστερα απο αίτημα για συνδρομή του Δήμου Οροπεδιου Λασιθίου .
Το νερό που κατέβαινε απο τις πηγές εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε χαθεί με συνέπεια την έλλειψη του πολύτιμου αγαθού απο τους κατοίκους του χωριού και απο τα αιγοπρόβατα του Μέσα Λιμνακάρου .
Πολύ νωρίς το πρωί ξεκίνησε η παρέα απο τον Αγιο Γεώργιο για το Λιμνάκαρο μεταφέροντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία ,εξαρτήματα και υλικά . Μεταφερθήκαμε μέχρι το σημείο που πηγαίνει ο δρόμος με αγροτικό όχημα 4Χ4 και απο εκεί με τα πόδια φθάσαμε στο πρωτο φρεάτιο της βάσης της ορθοπλαγιάς της Δίκτης .
Εκεί διαπιστώσαμε την πρώτη ζημιά . Η σωλήνα που κατέβαινε απο το λούκι ήταν έξω απο το φρεάτιο χωρίς νερό .
Ξεκινήσαμε την ανάβαση στα βράχια φορτωμένοι με όλο τον εξοπλισμό ακολουθώντας την σωλήνα. Συναντήσαμε την επόμενη βλάβη έπειτα απο μισή ώρα κάθετης ανάβασης . Η σωλήνα είχε φύγει απο τον σύνδεσμο . Αφού την συνδέσαμε βάλαμε βίσματα με κρίκους στον βράχο και την στερεώσαμε . Ακολούθησε μια δύσκολη τραβέρσα βράχου όπου εκει κάναμε και την πρώτη μας ασφαλεια με σχοινιά για να περάσουμε . Φροντίζαμε όπου περνούσαμε να υποστηρίζουμε την σωλήνα στα βράχια . Ανεβαίνοντας τα βράχια μέσα στο λούκι συναντήσαμε την σωλήνα σε αλλά τρία σημεία να έχει αποσυνδεθεί ,το νερό όμως δεν φαινόταν πουθενά .
Αφού επιδιορθώσαμε και αυτές τις ζημιές σε υψόμετρο 1850μ συνεχίζοντας την ανάβαση προς της πηγές μετά απο 50 μέτρα διαπιστώσαμε την ύπαρξη του νερού να τρέχει και να χάνεται ανάμεσα στα βράχια. Συνεχίσαμε και φθάσαμε στις πηγές όπου βρήκαμε το ένα νερό που έρχεται απο δεξιά να τρέχει απο την μεταλλική σωλήνα έξω μακριά απο το φρεάτιο . Το άλλο νερό απο αριστερά να έχει βρει πορεία έξω απο το φρεάτιο και να χύνεται στην πλαγιά .
Απογοητευμένοι απο την πρώτη εικόνα της μεγάλης ζημιάς σκεφτήκαμε για λίγο ότι θα δεν ήταν εφικτό να την επισκευάσουμε .
Εκεί ψηλά όμως ο νους παίρνει πολλές στροφές ! Υπήρχε στο λούκι χαμηλότερα ένα τμήμα της πλαστικής σωλήνας και κάποια υλικά απο παλιότερες συντηρήσεις .
Ο μικρότερος της παρέας μας , ο φιλότιμος Άγγελος προθυμοποιήθηκε να γυρίσει πίσω και να τα ανεβάσει .
Εμείς ώσπου να τα μεταφέρει καθαρίσαμε τα φρεάτια , σκάψαμε και βρήκαμε το χαμένο νερό . Μετά πήγαμε όλοι μαζί πάνω στις πλάκες τις ορθοπλαγιάς απέναντι απο την μάντρα του Σάββα και με παρέα τους δεκάδες γύπες ξεκουραστήκαμε για μισή ώρα μοιραζόμενοι τα βρισκούμενα .
Απο εκείνο το σημείο πήραμε πέτρινες πλάκες στα χέρια για να τις μεταφέρουμε στην πηγή και να σκεπάσουμε το νερό που είχαμε βρει για μην πέφτουν χώματα .
Μετά απο πολύωρη εργασία στον ήλιο τα καταφέραμε και σμίξαμε τα δυο νερα οδηγώντας τα στο φρεάτιο με την σωλήνα της ύδρευσης .
(Επισημαίνουμε ότι στις πηγές θα χρειαστεί σύντομα να μεταφερθούν απο το μονοπάτι των βοσκών υλικα για τις μεταλλικές σωλήνες ώστε να ενωθούν με μεταλλικούς συνδέσμους γιατί η πλαστική σωλήνα που βάλαμε δεν θα αντέξει τα χιόνια και τις κατολισθήσεις.)
Η χαρά μας ήταν μεγάλη που καταφέραμε να δώσουμε ξανά νερό στο δίκτυο .
Περί ώρα 18:00 ξεκινήσαμε την κατάβαση κατάκοποι αλλά χαρούμενοι .
Με ιδιαίτερη προσοχή , συνέχεια σε εγρήγορση ο ένας κοντα στον άλλο περάσαμε όλα τα επικίνδυνα σημεία και ω/ 19:50 φθάσαμε στο φρεάτιο όπου μας περίμενε η μεγάλη ανταμοιβή .
Το νερό να κατεβαίνει σε αρκετή ποσότητα !
Εδώ καταλάβαμε ότι αυτή η εθελοντική μας αποστολή είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία .
Για τον φίλο Γιώργο Ράντογλου που δέχτηκε με χαρά να βοηθήσει σε αυτή την εθελοντική αποστολή του συλλόγου στην ΔΙΚΤΗ ,ήταν και η επιστροφή του στην αναρρίχηση της ορθοπλαγιάς έπειτα απο 35 χρόνια . Ήταν αθλητής αναρρίχησης του ΣΕΟ Κοζάνης τότε στην 1η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση το 1988 που έγινε στην ΔΙΚΤΗ .
Φωτογραφίες Ραντογλου Γιωργος
Σπυριδακης Γιαννης
Αρχείου Δημητριάδης Βασίλης
ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ο δήμος
Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Τεχνικών Έργων Οροπεδίου κ. Χάρης Κοντογιάννης ευχαρίστησε θερμά τον Ορειβατικό σύλλογο και τα μέλη του που βοήθησαν εθελοντικά στην αποκατάσταση της ζημιάς, πραγματοποιώντας μια δύσκολη αναρρίχηση στην κορυφή σχεδόν του βουνού, προκειμένου να αποκατασταθεί η υδροδότηση σε μια πολύ μεγάλη περιοχή του Οροπεδίου.
Είχε προηγηθεί έγγραφό του προς τον Ε.Ο.Σ για να συνδράμει σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα λόγω του δύσβατου της περιοχής ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που τροφοδοτούσε με νερό τον Άγιο Γεώργιο.
Στην ιδιαίτερα δύσκολη ορειβατική επιχείρηση μετείχαν οι κ. Γιάννης Σπυριδάκης, Γιώργος Ράντογλου από τον Ε.Ο.Σ Λασιθίου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Άγγελος Μανουσάκης
Το νερό που κατέβαινε από τις πηγές εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε χαθεί με συνέπεια την έλλειψη του πολύτιμου αγαθού απο τους κατοίκους του χωριού και από τα αιγοπρόβατα του Μέσα Λιμνακάρου .
Η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών
Πολύ νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής τα μέλη του συλλόγου ξεκίνησαν τη δύσκολη επιχείρηση μεταφέροντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία ,εξαρτήματα και υλικά .
Στην πορεία διαπίστωσαν τις πολλαπλές ζημιές που είχαν υποστεί οι σωληνώσεις και συγκεκριμένα οι μεταλλικοί τους σύνδεσμοι, σε διάφορα σημεία του βουνού με συνέπεια να χάνεται το νερό. Με σχοινιά αναρριχήθηκαν στα δύσκολα αυτά σημεία και κατάφεραν να επιδιορθώσουν τις βλάβες ενώνοντας το δίκτυο που είχε αποκοπεί σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.
Και οι τρεις εθελοντές μετά από το επιτυχημένο εγχείρημα διαπίστωσαν ότι το νερό είχε πλέον διοχετευθεί στον Άγιο Γεώργιο και το Λιμνάκαρο.
Μάλιστα για ένα από τα μέλη της εθελοντικής αποστολής, τον κ. Γιώργο Ράντογλου ήταν ιδιαίτερη ανάβαση στην Δίκτη, καθώς επέστρεψε στην
αναρρίχηση της ορθοπλαγιάς έπειτα απο 35 χρόνια.
Ήταν αθλητής αναρρίχησης του Σ.Ε.Ο Κοζάνης και μετείχε στην 1η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση το 1988 που έγινε στην ΔΙΚΤΗ .
Φωτογραφίες Ράντογλου Γιώργος
Σπυριδάκης Γιάννης
Αρχείου Δημητριάδης Βασίλης