Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, σε συνέντευξή του (Open) κατά την οποία έθεσε τα εξής ερωτήματα:
- Γιατί επί Ν.Δ. σταμάτησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας που προέβλεπε 5.000 θέσεις προσωπικού και ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ
- Γιατί δεν προχώρησαν οι 550 προσλήψεις δασολόγων και οι 400 προσλήψεις στα παρατηρητήρια δόμησης για τα αυθαίρετα που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
- Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το πόρισμα Goldamer
Ο κ. Φάμελλος ισχυρίστηκε πως προτεραιότητα του κόμματός τους την ώρα της πυρκαγιάς είναι η στήριξη της κατάσβεσης στα μέτωπα, ο συντονισμός, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στο πεδίο και η κριτική για τα επιχειρησιακά θα γίνει αργότερα.
«Κριτική θα κάνουμε στην πολιτεία για το εάν παρείχαν στελέχωση και εξοπλισμό», είπε και στηλίτευσε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί «ετοιμότητας», ενώ για την τακτική της εκκένωσης σημείωσε πως πρέπει να είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στην πρόληψη και την πυρόσβεση.
Επίσης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, θέλει ένα δυνατό και ισχυρό κράτος, που δεν θα αφήνει κανέναν και καμία μόνο και μόνη στην πανδημία, στην κλιματική κρίση, στην ακρίβεια και στον πόλεμο».
Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Φάμελλος επανέλαβε πως «η συζήτηση για τη νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά πάνω από όλα πολιτικές. Πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, να γίνει ένα νέο κόμμα, βαθιά μεταρρυθμιστικό, που θα καταθέτει προτάσεις για να αλλάξει η ζωή μας και δεν θα έχει μόνο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, ένα κόμμα ανοιχτό στη νεολαία, στην επιστήμη, στην Ευρώπη, στον κόσμο της παραγωγής, όπου δεν ήταν τόσο “φιλόξενο”», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος,
Σχολίασε ότι «πολλές φορές η κομματική γραφειοκρατία δεν επέτρεψε να υπάρχει τέτοια ζωντάνια και δημιουργικότητα» και πως ταυτόχρονα το κόμμα «δεν επέδειξε την απαιτούμενη ανάλυση της κοινωνίας, της οικονομίας και της διοίκησης και συγκρότησης πολιτικών που να μπορούν να απαντάνε στις αλλαγές που συμβαίνουν».
Σημείωσε ότι η ριζοσπαστική αριστερά ήταν η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ και πως όταν προστέθηκε η Προοδευτική Συμμαχία «η απεύθυνσή μας διευρύνθηκε από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο», για να συμπληρώσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ευρωπαϊκό, αριστερό και οικολογικό κόμμα και πρέπει να είναι και ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι υπηρετεί αυτήν τη θέση, «ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει τόσο πυκνό κοινοβουλευτικό έργο και δεν σκέφτομαι καμία προσωπική εμπλοκή. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να υπηρετούμε το ενιαίο κόμμα αλλά και τις διεργασίες για την εκλογή νέας πολιτικής ηγεσίας».
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, που συζητείται στη Βουλή, επανέλαβε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που ακολουθεί την ίδια γραμμή με απόλυτη συνέπεια» και πως η πρόταση του κόμματος ότι πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και να εκλέγουν τους βουλευτές τους σε περιφέρειες αποδήμων, έτσι ώστε να υπάρχουν βουλευτές αποδήμων σε ενιαία, όμως, υπερκομματικά ψηφοδέλτια, είναι πρόταση και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Τέλος, επεσήμανε ότι η πρόταση της ΝΔ δεν επιτρέπει το εκλέγεσθαι και σχολίασε πως «η κυβέρνηση βλέπει τους απόδημους μόνο ως ψήφους, κουκιά, είναι ντροπή και τους προσβάλει». Χαρακτήρισε, δε, υποκριτικό να μην ψηφίζει η κυβέρνηση την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επιτρέπει και στους Έλληνες στο εσωτερικό που λείπουν για σεζόν, να ψηφίζουν και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν επιδίωξε τη σύνθεση.