Πύρινα μέτωπα: Εφιάλτης για 7η μέρα στη Ρόδο- Ώρες αγωνίας σε Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει για 7η ημέρα η πύρινη λαίλαπα με τέσσερα μέτωπα να καίνε στη Ρόδο, όπου εξαιτίας των αναζωπυρώσεων γίνονται συνεχείς εκκενώσεις οικισμών. Την ίδια ώρα, τεράστιας έκτασης είναι οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που έχουν χαθεί από τις φλόγες τα τελευταία 24ωρα, με τα πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν να μαίνονται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας

Δείτε:

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο
“Φταίνε τα δάση, είναι επιρρεπή στις πυρκαγιές”!- Δικαιολογίες αντί απολογίας από Μητσοτάκη για τον πύρινο εφιάλτη

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να μη χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση για δικαιολογία – Ζούμε τραγικά γεγονότα

Ρόδος: «Συγγνώμη για τον χαμό» δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο BBC, ενώ για τον Μητσοτάκη πέρα βρέχει…

Αφού τα ελληνικά μμε καταπίνουν “λεφτόδεντρα”, τα διεθνή εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση για τις φωτιές

Ειδικότερα, στη Ρόδο υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο, με τις φλόγες να ακολουθούν νότια κατεύθυνση. Μάλιστα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες. Επί τόπου δίνουν τη μάχη ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά συνολικά 8 αεροσκάφη – 2 εκ των οποίων από Τουρκία και ένα από Κροατία – καθώς και 10 ελικόπτερα, από τα οποία τα 3 από την Αίγυπτο και τα 2 για τον συντονισμό.

Οι άνεμοι στο νησί είναι συντριπτικοί και αλλάζουν φορά τακτικά. Εξαιτίας αυτού υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί η πυρκαγιά με νέα μέτωπα σε περιοχές που δεν είχαν σχέση με το αρχικό πύρινο μέτωπο.

Λίγο πριν τις 11.30 το πρωί έγινε αντιληπτό ότι το μέτωπο της φωτιάς παίρνει διαστάσεις ξανά και κοντά στα χωριά Γεννάδι και Βάτι για τα οποία δόθηκε μήνυμα εκκένωσης.

Το μεσημέρι, λίγο μετά τη 1, την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

Αν και βελτιωμένη η κατάσταση στην Κέρκυρα, υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο στο Βιγλατούρι και στο βουνό Παντοκράτορας, με την πυρκαγιά νε μαίνεται τις τελευταίες ώρες ακριβώς κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι. Το μέτωπο καίει σε τουλάχιστον τρία μέτωπα, με τα σημεία να είναι δύσβατα για τις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις Λούτσες πήρε μεγάλες διαστάσεις και απείλησε οικισμούς. Εκκενώθηκαν χθες 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Λιμενικού και πλοίου του Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι στιγμής, στο νησί των Φαιάκων δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στην μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Εύβοια, ο Β. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι επεκτάθηκε με τη βοήθεια ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις προς τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύ Γιαλός. «Οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112» πρόσθεσε λέγοντας ότι στην περιοχή επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα καθώς και επίγειες δυνάμεις.

Στη πυρκαγιά στα Δερβενάκια Αιγιαλείας, στην Αχαΐα, τα εναέρια μέσα αντιμετώπιζαν δυσκολίες εξαιτίας των πυκνών καπνών. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ωστόσο, την ώρα της ενημέρωσης είχαν υποχωρήσει τα προβλήματα και τα 3 ελικόπτερα και τα 4 αεροσκάφη επιχειρούσαν κανονικά.

Τέλος, όπως ανακοίνωση, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής συνελήφθη χθες ένας άνδρας στη Μεγαλόπολη ο οποίος έβαζε φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών.

Ρόδος, Δωδεκάνησα

Το Νησί των Ιπποτών συνεχίζει να βλέπει τεράστιες δασικές της εκτάσεις να καίγονται, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να έχει μετακινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, όπως περιέγραψε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Κατά τον ίδιο, δεν απειλούνται «προς το παρόν» οι οικισμοί.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς και εκεί θα παραμείνουν όλη τη νύχτα.

Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κέρκυρα, Ιόνιο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε διαφορετικές εστίες στην περιοχή Περίθειας, στην βόρεια Κέρκυρα, που καίνε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται νοτιοανατολικά. Στο νησί αναμένονταν 4 επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα από την Ήπειρο για να συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους. Στους οικισμούς που αναφέρονται στο μήνυμα, υπάρχουν πολυτελείς βίλες και τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

Συνολικά, πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας.

Με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι θα φιλοξενηθούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης με δηλώσεις του «δείχνει» εμπρησμό ως αιτία της καταστροφής, καθώς καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

Δερβενάκια Αιγιαλείας, Αχαΐα

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, δίνουν από χτες μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας, κοντά στο Αίγιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι η φωτιά έφθασε σε λόφο απέναντι από τον οικισμό Τράπεζα, με κατεύθυνση προς αυτόν. Με μήνυμα του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Τράπεζα Αχαΐας, οδηγώντας τους κατοίκους προς την Ακράτα. Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του δήμου Αιγιαλείας ώστε να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί.

Κάρυστος, Εύβοια

Νέα εντολή για εκκένωση δόθηκε στην Εύβοια και συγκεκριμένα για την περιοχή Άγιοι. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών», σημείωνε το μήνυμα εν μέσω σοβαρών και συνεχών αναζωπυρώσεων στην περιοχή. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Πλατανιστός και Παλιοχώρι.

Νωρίτερα το πρωί, δόθηκε μέσω 112 εντολή εκκένωσης και για τον Πλατύ Γιαλό. Τα ξημερώματα είχε γίνει το ίδιο για τις περιοχές Λιβάδι και Καστρί Καρύστου Ευβοίας λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λιβάδι και Καστρί, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».  Προηγήθηκε η εκκένωση σε Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό.

Τα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στον Πλατανιστό Καρύστου είναι διάσπαρτα.

Επίγειες δυνάμεις από το μεσημέρι της Κυριακής συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης. ενώ χθες, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας συνέδραμαν και εναέρια μέσα. 

Υλίκη, Βοιωτία

Όσο για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Υλίκη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση σε αδιάβατο έδαφος, κινούμενη προς νοτο.

Μόνο χτες Κυριακή 24/7 εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά, οι δυνάμεις της αντιμετωπίζουν 82 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία σήμερα ακραίος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Ηλεία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Ρόδο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί