ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου

Οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς υπερψηφίστηκε από τα μέλη της ΚΕ η πρόταση για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου (ο δεύτερος γύρος).

Δείτε:

4 οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά την Αχτσιόγλου και τον Τσακαλώτο, υποψήφιοι και οι Τζουμάκας – Παππάς

Η δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της ΚΕ ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος και με την ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Η πρώτη πρόταση, την οποία εισηγήθηκε η Ράνια Σβίγκου και υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν η εξής:

– Διαρκές συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου
– Εκλογές Προέδρου 10 & 16 Σεπτεμβρίου
– Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο

Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε ήταν η εξής:

– Διαρκές Συνέδριο 3 Σεπτεμβρίου
-Έκτακτο Συνέδριο 25 Οκτωβρίου
– Εκλογή Προέδρου 26 Νοεμβρίου

Το Σάββατο, υπενθυμίζεται, κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους οι Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.

Σήμερα, Κυριακή, υπέβαλλε και επίσημα την παραίτησή του από την ΠΓο Χρήστος Σπίρτζης, κίνηση που είχε προαναγγείλει στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Σημειώνεται ότι υπέρ της της εκλογής προέδρου άμεσα τάχθηκε στην ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως θα ήταν «fast track» η εκλογή προέδρου, «αν είχαμε επιλέξει τον Ιούλιο. Τον Σεπτέμβριο όμως δεν είναι. Είναι 2 ολόκληροι και πλέον μήνες όπου μπορούν ου υποψήφιοι να αναπτύξουν πλήρως τις απόψεις τους», ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να ανακόψουμε την πτωτική τάση και το μόνο μέσο, εργαλείο, ή πολιτικό γεγονός που διαθέτουμε, είναι η εκλογή νέου Προέδρου. Δεν έχουμε κάποιο άλλο. Άρα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίλημμα Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος. Το δίλημμα είναι ή τον Σεπτέμβριο ανακόπτουμε την πτωτική τάση και ξεκινούμε την πορεία ανάκαμψης ή αφήνουμε την πτωτική τάση να συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Υπό αυτήν την έννοια η εκλογή Προέδρου τον Σεπτέμβριο είναι μονόδρομος είναι η μόνη λύση».

Yπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 26-27 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου και επαναληπτική αν υπάρξει δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου. Διαφορετικές προτάσεις για μετάθεση της εκλογής αρχηγού μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού προηγηθεί εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος έχουν εκφράσει στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση μίλησε και ο τ. πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, που σημείωσε πως «το αίτημα της επανεκκίνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επιτακτικό από κάθε άποψη», ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου αναφέροντας: «Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά».

Ακόμα, στη σημερινή συνεδρίαση:

– Κατατέθηκε κείμενο – συμβολή από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου, που τονίζουν πως «με συνείδηση του αναντικατάστατου ρόλου ενός κόμματος της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ως κόμματος διακυβέρνησης και αγώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ανταποκριθεί στη δημοκρατική – λαϊκή ανάγκη για αλλαγές στην καθημερινότητα, στις πολιτικές, στη διακυβέρνηση, στην αλλαγή της κοινωνίας».

– Η Κατ. Νοτοπούλου επισήμανε ότι πρέπει «η υπόθεση του νέου ΣΥΡΙΖΑ να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας»

– Ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε ότι «το μέλλον της αριστεράς είναι πράσινο»

Διαβάστε τις δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αυγή της Κυριακής:

– Διαβάστε ακόμη το κείμενο Συμβολής του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της Κεντρικής Επιτροπής

Η 1η ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με την εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, ξεκίνησε το Σάββατο η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία καλείται να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, το οποίο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου και την ψηφοφορία, όπως και τον πολιτικό σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ακολούθησε η εισήγηση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος, Γιώργου Βασιλειάδη.

Μέχρι στιγμής, κατατέθηκαν στην ΚΕ οι υποψηφιότητες του Νίκου Παππά και του Στέφανου Τζουμάκα για την προεδρία. Υπενθυμίζεται ότι την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα άνοιξε η Έφη Αχτσιόγλου την περασμένη Τετάρτη (12/7), ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την Παρασκευή (14/7). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Κατά την εισήγησή της, η Ρ. Σβίγκου τόνισε πως “καλούμαστε, με αίσθημα ευθύνης, με συλλογικό προβληματισμό και συλλογική προσπάθεια, να χαράξουμε το δρόμο που βήμα-βήμα θα οδηγήσει το κόμμα μας σ’ αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ”. Επιπλέον επισήμανε πως το “νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ” περιλαμβάνει την ηγεσία, το πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βασιλειάδης σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να δείξει “τη σοβαρότητα και την ωριμότητα να κουβεντιάσουμε, να αναστοχαστούμε, να συνθέσουμε, να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά σχεδιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσουμε το σύνολο του προοδευτικού κόσμου για τον μεγάλο στρατηγικό στόχο: Τον κοινωνικό μετασχηματισμό και τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία”. 

Ακολουθούν οι εισηγήσεις της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα

Ρ. Σβίγκου: Χαράζουμε τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Καλούμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης, με συλλογικό προβληματισμό και συλλογική προσπάθεια, να χαράξουμε το δρόμο που βήμα-βήμα θα οδηγήσει το κόμμα μας σ’ αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κατά την εισήγηση της στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

«Να χαράξουμε», τόνισε, «τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κύμα στην ηγεσία μας. Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας. Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία. Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε. Και ως κυβέρνηση αύριο».

Ο οδικός χάρτης

Η Ρ. Σβίγκου σημείωσε ότι η ΚΕ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τον οδικό χάρτη. Επισήμανε ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανέφερε ότι η απόφαση δεν ελήφθη αβασάνιστα και πως καταλαβαίνει «τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο» και ότι αυτές «κατατίθενται με αγωνία για την κοινή μας προσπάθεια». Ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση στην ΠΓ μεταξύ διαφορετικών προτάσεων και προκρίθηκε η επιλογή «να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου -ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Πρόσθεσε ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημείωσε ότι «θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία». Τόνισε ότι συλλογικό στοίχημα είναι αυτή η διαδικασία να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, «με κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και θέσεων από κάθε υποψήφιο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, ανοιχτού στους προοδευτικούς πολίτες. Με ένα κόμμα ζωντανό που συζητά, επεξεργάζεται, και τέλος αποφασίζει».

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών

Επισήμανε ότι το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης της ΚΕ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές -επί του οποίου τοποθετήθηκε εν συνεχεία ο Χρήστος Σπίρτζης. Η Ρ. Σβίγκου ανέφερε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνονται υπό τη σκιά ενός ιδιαίτερα αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές κι ότι αυτό έχει τις επιπτώσεις του συνολικά στο πολιτικό περιβάλλον, παρά τον αυτόνομο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών διεργασιών. Ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως ο αρχικός σχεδιασμός πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και ότι «ο στόχος της ενίσχυσης των προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων παραμένει ίδιος, χρειάζονται όμως διαφορετικές κινήσεις και ανάγνωση της νέας συγκυρίας ώστε αυτός να επιτευχθεί». Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι πρέπει να εξεταστούν ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειών, και οι διαθεσιμότητες κεντρικών στελεχών του κόμματος, καθώς «δεν μπορούμε να πάμε με υποψηφιότητες χαμηλών πτήσεων σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες». Υποστήριξε ότι τα στελέχη πρώτης γράμμης πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Κόμμα μεγάλων προσδοκιών

Η Ράνια Σβίγκου έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μεγάλων προσδοκιών σε μεγάλο βαθμό το οφείλει σε εκείνον. «Κάτω από τη δική του ηγεσία το ανέφικτο για ένα αριστερό κόμμα έγινε εφικτό…». Θύμισε πως όταν εκείνος πρώτος μίλησε για την κυβέρνηση της αριστεράς αντιμετωπίστηκε τότε επικριτικά και εντός κι εκτός κόμματος, «το πίστεψε πρώτα ο ίδιος, το πιστέψαμε όλοι μας, νικήσαμε». «Όπως επίσης πίστεψε και σε ένα μεγάλο κόμμα, ισχυρό, με χιλιάδες μέλη, που αγκαλιάζει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες», τόνισε. Είπε ότι «ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι παρών, μαζί μας σε όλη τη ζωή και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν όπως σήμερα απουσιάζει, γιατί πιστεύει ότι έτσι απαιτεί η δέσμευσή του να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Τόνισε ότι οφείλονται καθαρές απαντήσεις στα βασανιστικά «πώς και γιατί» της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της επικράτησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα:

«Πώς και γιατί χάσαμε σε ιστορικά προπύργια του προοδευτικού χώρου, σε λαϊκές γειτονιές, στη νεολαία και σε στρώματα που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμα και στην ήττα του 2019», «πώς και γιατί δεν πείσαμε ότι η δική μας προγραμματική πρόταση είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Με τον εγκλωβισμό μας και σε μια λανθασμένη στρατηγική της απλής αναλογικής που κάθε προεκλογική μέρα που περνούσε έκανε το σχέδιό μας και λιγότερο πειστικό», «πώς και γιατί επιτρέψαμε να δοθεί μια εικόνα βαβέλ, με άστοχες δηλώσεις, με αυτοσχεδιασμούς, με ακατανόητους ναρκισσισμούς που θόλωναν το μήνυμα μας και γκρέμιζαν την αξιοπιστία μας».

Η Ρ. Σβίγκου είπε ότι θα δοθούν απαντήσεις με ηρεμία, ψυχραιμία, αυτοκριτική και κριτική διάθεση, κοιτάζοντας πάντα προς τα μπρος, «χωρίς να αποστούμε από όσα απαιτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που σε δύσκολες συνθήκες έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση». Είπε ότι η πολιτική ήττα δεν θα μετατραπεί σε εσωκομματική κρίση και ότι όλοι και όλες μπορούν να το εγγυηθούν.

Σημαντικό πρώτο βήμα η σημερινή συνεδρίαση

Σημείωσε ότι «η Κεντρική μας Επιτροπή σήμερα αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τα μπρος προς το ξέφωτο που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δύο ζωτικής σημασίας καθήκοντα: Πρώτον, να σταθούμε με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία, με τη νέα μας ηγεσία επικεφαλής, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Δεύτερον να διαμορφώσουμε τους όρους μιας συζήτησης όχι μόνο στις κορυφές του κόμματος, αλλά σε ολόκληρο το κόμμα και του κόμματος με την κοινωνία, για τα αίτια της εκλογικής ήττας και την προοπτική μας».

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης είπε ότι η κοινωνία έχει απέναντι της σήμερα «μια κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα έχει δείξει τις προθέσεις της να επιβάλει τις αντιλήψεις της ως καθεστώς», που πιστεύει ότι «η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, που κόστισε πολύ ακριβά στην ελληνική κοινωνία, εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό» και ότι «τα χέρια τους είναι λυμένα για να ολοκληρώσουν ‘χωρίς συμβιβασμούς’, όπως είπε ο πρωθυπουργός, όσα τα προηγούμενα χρόνια άρχισαν».

Υπογράμμισε ότι αυτά σημαίνουν ότι «οφείλουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε μέτωπο» και ότι «οι διαδικασίες μας για την εκλογή νέου προέδρου, θα πρέπει να λάβουν χώρα όχι απουσιάζοντας για “κομματική δουλειά”, αλλά συνδέοντας την κομματική δουλειά με τα μέτωπα της καθημερινής πάλης». «Δεν θα εκλέξουμε νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια κλειστή διαδικασία, έξω από την κοινωνία, αλλά συνδέοντας όλη μας την προσπάθεια με την κοινωνία», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της στην «πιο κρίσιμη, την πιο ιδιαίτερη, την πιο δύσκολη συνεδρίαση από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», όπως είπε, τόνισε ότι «οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι σε αυτό που χτίσαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, να σταθούμε αντάξιοι της συλλογικής μας ευθύνης, να μείνουμε όρθιοι, να γίνουμε δυνατοί».

Γιώργος Βασιλειάδης: Με σοβαρότητα και βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και τα προβλήματά της

Ότι η κοινωνία έχει «στραμμένα τα βλέμματά της» πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστήριξε ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή.

Έκανε λόγο για την κοινωνία που «δεν πείστηκε από τον προγραμματικό λόγο του κόμματός μας, δεν πείστηκε ότι μπορούμε να αποτελέσουμε λύση στα αδιέξοδά της, όμως ακόμα και τώρα μας κοιτά και περιμένει όχι μόνο να ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις μας αλλά κυριότερα να δει αν έχουμε τη σοβαρότητα και την ωριμότητα να κουβεντιάσουμε, να αναστοχαστούμε, να συνθέσουμε, να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά σχεδιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσουμε το σύνολο του προοδευτικού κόσμου για τον μεγάλο στρατηγικό στόχο. Τον κοινωνικό μετασχηματισμό και το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Σχολίασε ότι από τη διαδικασία που θα ακολουθήσει «θα κριθούμε όλοι μας, τα ανώτερα στελέχη, η μεσαία στελέχωση, τα απλά μας μέλη».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που προηγήθηκαν έως ότου αποφασιστεί η εισήγηση για τον οδικό χάρτη εκλογής προέδρου σημείωσε ότι υπήρχαν μπροστά δύο επιλογές: «Η πρώτη ήταν ίσως αυτή που θα υπαγόρευαν οι ορθές και τυπικές κομματικές διαδικασίες, σε ομαλές συνθήκες. Ο εξαντλητικός διάλογος για τα αίτια της ήττας, η ενδοσκόπηση για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις και τις θεωρητικές και ιδεολογικές επεξεργασίες για την επόμενη μέρα, για το πώς προχωράμε, για το πώς σχεδιάζουμε, για το πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολιτικό σχέδιο που θα μπορούσε να εγγυηθεί την πολιτική και κοινωνική αλλαγή».

Από την άλλη, είπε έπρεπε να αντιμετωπιστεί η πολιτικά επείγουσα πραγματικότητα για το πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι «στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Εξήγησε ότι «έπρεπε λοιπόν να βρούμε και να υποτάξουμε τη συλλογική μας ανάγκη για ανάλυση, για επεξεργασία, για αυτοκριτική απέναντι στην ανάγκη το κόμμα να φανεί δυνατό, να έχει ηγεσία μέσα από μια μαζική και συμμετοχική διαδικασία, να προχωρήσει μπροστά και να δείξει ότι και θέλει και μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες και τις ανησυχίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα καλύτερο και ασφαλές αύριο».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο οδικός χάρτης που αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία ως εισήγηση προς την ΚΕ και τον οποίο «θα κληθείτε αύριο, με τις οποίες αλλαγές να εγκρίνετε, αποτελεί τη βέλτιστη οδό ούτως ώστε και πολιτικά να συζητήσουμε αλλά και με σύντομες διαδικασίες να προχωρήσουμε».

«Οφείλουμε επομένως συντεταγμένα και με άμεσες αλλά πολιτικές διαδικασίες να προχωρήσουμε στην εκλογή της νέας μας ηγεσίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι εκείνος που θα διασφαλίσει την ομαλότητα διεξαγωγής ενός πλούσιου διαλόγου στα πλαίσια ενός έκτακτου συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν τα αίτια της ήττας, οι προκλήσεις, οι οργανωτικές ανεπάρκειες, «τα αδιέξοδα που μας έχει δημιουργήσει η λειτουργία των τάσεων και πάνω σε αυτό το συνέδριο θα χτίσουμε την επόμενη μέρα του κόμματος μας».

Υπογράμμισε ότι από το τέλος των εργασιών της ΚΕ, το κόμμα οφείλει με «ενότητα και ομοψυχία, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές, τις όποιες διαφωνίες και βάζοντας στο επίκεντρο την ανάγκη διαφύλαξης του κόμματός μας, της σοβαρότητας μας, της ιστορίας μας αλλά και κυριότερα με σεβασμό σε όλους όσοι μας εμπιστεύθηκαν, να προχωρήσουμε σε ένα συντεταγμένο πολιτικό διάλογο από τους υποψήφιους προέδρους οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος μας». Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όλοι οι άνθρωποι μας σήμερα (…) όλοι με αγωνία περιμένουν να δουν την ηγεσία του κόμματος να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», αλλά και να δεσμεύεται για την ενότητα την επόμενη μέρα, για συλλογικές επεξεργασίες με βάση τον κοινό σκοπό, ότι δεν θα διαγκωνίζεται για το ποιος είναι πιο καθαρός.

«Με σοβαρότητα επομένως θα διαχειριστούμε την ήττα. Με σοβαρότητα θα διαχειριστούμε τη διαδοχή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα. Με σοβαρότητα θα διεξάγουμε μια εκλογική διαδικασία εσωκομματική με το βλέμμα όμως στραμμένο όχι προς τα μέσα αλλά με το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω προς την κοινωνία και τα προβλήματά της», σημείωσε.

Ως προς τα αυτοδιοικητικά, με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε ότι «κάθε σχεδιασμός ο οποίος είχε γίνει πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2023 είναι πλέον στο παρελθόν» και «εμείς οφείλουμε να μείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στη συνεδριακή δέσμευση αλλά και στη δέσμευση της προηγούμενης κεντρικής επιτροπής όταν αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες».

Σημείωσε την ίδια στιγμή, ότι έστω υπό αυτές τις συνθήκες «οφείλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα για τις ευρύτερες δυνατές συνθέσεις μέσα από τα αυτοδιοικητικά μας σχήματα σε όλη την επικράτεια με ρεαλισμό αλλά και με σοβαρότητα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στις κομματικές μας οργανώσεις να προχωρήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη ώστε οι τελικές προτάσεις και εισηγήσεις πέρα από τους κεντρικούς δήμους να είναι προτάσεις συνθετικές και όχι περιχαράκωσης». «Να πάρουμε», είπε, «αύριο πολιτικές αποφάσεις για τις μεγάλες περιφέρειες, με ποιο μοντέλο θέλουμε να προχωρήσουμε», αναφέροντας ότι εκείνος με τη γραμματέα προκρίνουν στην εισήγηση «να πέσουν στη μάχη τα κεντρικά μας στελέχη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί