Εντείνονται οι διεργασίες για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τις δύο εκλογικές ήττες και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τα βλέμματα όλων των πλευρών είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που αναμένεται να λάβει χώρα στη 1 το μεσημέρι, και στην Κεντρική Επιτροπή του επόμενου σαββατοκύριακου.
Οι συζητήσεις και ο σχεδιασμός, βέβαια, δεν γίνονται σε κενό πολιτικά χρόνο, καθώς το χρονικό πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στενεύει εκ των πραγμάτων. Το ζήτημα αυτό είναι δεδομένο πως θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου, ενώ στο συγκεκριμένο διήμερο θα «κλειδώσουν» και οι υποψηφιότητες για την κούρσα της διαδοχής του Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν λείπουν για το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις συνεδριάσεις που έρχονται.
Προς το παρόν, στην πλευρά της Κίνησης Μελών κοινός τόπος για το χρονοδιάγραμμα και το «πρόσωπο» της επόμενης ημέρας δεν φαίνεται πως υπάρχει. Ο Χρήστος Σπίρτζης προκρίνει τη διεξαγωγή των συνεδριακών διαδικασιών και την εκλογή νέας ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέση με την οποία διαφωνούν αρκετά στελέχη της Κίνησης, που συντάσσονται με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει πρόταση που αφορά την εκλογή νέων γραμματέων και νέας Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη θέση συμφωνεί και ο Παύλος Πολάκης. Την ίδια ώρα, η ΡΕΝΕ επιμένει στην ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου στις αρχές του φθινοπώρου με στόχο η εκλογή της νέας ηγεσίας να προχωρήσει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, στελέχη προερχόμενα από τη Γέφυρα, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν συνταχθεί με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μία από τις βασικές διαπιστώσεις τους αποτελεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να δώσει τις μάχες που έρχονται «ακέφαλος». Πολλά εξ αυτών επιμένουν δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα πλατύ κόμμα εξουσίας της πληθυντικής Αριστεράς, που θα εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, χωρίς, βέβαια, να γκρεμίζονται ενδεχόμενες γέφυρες συνεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή η Ομπρέλα θα καταθέσει κείμενο συμβολής, ενώ τα περισσότερα στελέχη της φαίνεται ότι θα στηρίξουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εάν αυτός θέσει υποψηφιότητα. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση, ούτε στην Ομπρέλα φαίνεται να υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των κεντρικών στελεχών της, όλα όμως προκρίνουν τη δημιουργία μιας νέας αριστερής πλειοψηφίας. Με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας συντάσσονται και οι «6+6», ενώ προς το παρόν κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ζήτημα της ηγεσίας.
Με πληροφορίες από “Αυγή”