Λιγότεροι γιατροί στα Κέντρα Υγείας- Στην Κρήτη ρεκόρ ρουσφετολογικών προσλήψεων “γενικών καθηκόντων”!

Διαφωτιστική ως προς τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η χθεσινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ με τίτλο «Απογραφή Κέντρων Υγείας και λοιπών μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Έτος 2022».

Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας παρουσίασε μείωση κατά 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 στο σύνολο της χώρας. Αύξηση παρατηρείται το 2022 σε σχέση με το 2021 μόνο στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Πελοποννήσου κατά 9,9% και 4,4% αντίστοιχα. Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν στις περισσότερες περιφέρειες το 2022 σε σχέση με το 2021, με μεγαλύτερες μειώσεις στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας κατά 12,2% και 8,2% αντίστοιχα. Στη μεγαλύτερη Περιφέρεια, αυτή της Αττικής, η μείωση έφτασε το 5,7%.

Επίσης, μειωμένο είναι και το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς μεταβλήθηκε κατά -1,2% στο σύνολο της χώρας. Σημαντικότερη αύξηση παρατηρείται το 2022 σε σχέση με το 2021 στις Περιφέρειες της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου κατά 15,8% και 6,7% αντίστοιχα. Μειώσεις παρατηρήθηκαν κυρίως στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας κατά 23,3% και 6,8% αντίστοιχα. Στην Αττική, η μείωση άγγιξε το 1,7%.

Οι ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Κρήτη

Στην Κρήτη είναι γνωστό από τις αποκαλύψεις του Candiadoc ότι την περίοδο της πανδημίας έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις από το παράθυρο, ακόμα και μέρες αργιών, υπαλλήλων “γενικών καθηκόντων”, νυχτοφυλάκων, υπαλλήλων γραφείων ή άλλες ανάλογες, ενώ δεν γίνονταν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών…

Δείτε ενδεικτικά:

Έτσι “ενίσχυσαν” το ΕΣΥ στην Κρήτη: Προσλήψεις κλητήρων, φυλάκων, γραμματέων ή αδερφών, αλλά ελάχιστων γιατρών!

Έσπασε τα ρεκόρ προσλήψεων η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης: Προσέλαβε… μια ακόμα ΥΠΕ!- Η απίστευτη καταγγελία των εργαζομένων

Η κρίση ως ευκαιρία για τους “αρίστους”: Όταν η ΔΥΠΕάρχης Κρήτης διόρισε στη ΔΥΠΕ την αδελφή της… (έγγραφα) 

ΔΥΠΕάρχης Κρήτης: Παρά τον σάλο, συνεχίζει τις προσλήψεις στο γραφείο της χωρίς καμιά, διαδικασία! (έγγραφα)

Η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης – είχε διορίσει ακόμα και… την αδερφή της- συνεχίζει τις μαζικές προσλήψεις, από το παράθυρο!

Άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ και στην Κρήτη: Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία του Βενιζελείου λόγω έλλειψης γιατρών!

Αντιθέτως το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε το 2022 σε σχέση με το 2021, αλλά μόλις κατά 3% στο σύνολο της χώρας. Αύξηση παρατηρείται κατά το 2022 σε σχέση με το 2021 σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, με σημαντικότερη αυτή στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιόνιων Νησιών με 11,2% και 9,3% αντίστοιχα. Ωστόσο, η μεγάλη μείωση που παρατηρήθηκε στην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά 9,8% δείχνει τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι Μονάδες Υγείας της νησιωτικής χώρας.

Τέλος, στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας παρατηρήθηκε αύξηση στο σύνολο της χώρας το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 3,3%. Χωρίς ιατρικό προσωπικό να τα αξιοποιήσει όμως είναι δώρον άδωρον.

Στην ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία και δομές Ψυχικής Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των δομών ανήλθε πέρυσι σε 311. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στην Αττική (57 κέντρα), στην Κεντρική Μακεδονία (46 κέντρα), στην Πελοπόννησο (30 κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (29 κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (10 κέντρα) και στη Δυτική Μακεδονία (11 κέντρα).

Οι συνέπειες της πολιτικής Μητσοτάκη

Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το 2019 και η συστηματική απαξίωση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας αποτυπώνονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Μάλιστα, ενώ την περίοδο 2015-2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε βάρος στον συγκεκριμένο τομέα με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, στη συνέχεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παράτησε την υπόθεση της ενίσχυσης της ΠΦΥ.

Το συγκεκριμένο κενό φάνηκε ξεκάθαρα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρώτον, η αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού την περίοδο που ο κορωνοϊός ήταν στο πικ του στοιχίζοντας χιλιάδες ζωές οφείλεται στην ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεύτερον, ακόλουθο των κενών στην ΠΦΥ είναι και οι μεγάλες ροές ασθενών προς τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα αυτά να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους. Οι ασθενείς δεν απευθύνονταν σε κάποια δομή της γειτονιάς τους και όταν η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο, πήγαιναν στο νοσοκομείο. Εκεί είτε η κατάσταση θα ήταν ήδη δύσκολη για τους ίδιους είτε το νοσοκομείο δεν θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, καθώς οι ροές ασθενών σε κακή κατάσταση μεγάλωναν.

Τέλος, είναι γεγονός ότι στην κουλτούρα των Ελλήνων πολιτών δεν έχει καλλιεργηθεί η φιλοσοφία αξιοποίησης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι πολίτες επιλέγουν είτε κάποιον ιδιώτη που ξέρει το ιατρικό τους ιστορικό είτε κατευθύνονται αμέσως στα νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν έγινε καμία καμπάνια για να αλλάξει αυτό, παρότι είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια την περίοδο 2015-2019

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί