Περίπου 800 άτομα επέβαιναν στο αλιευτικό που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας του Πακιστάν.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα κήρυξε σήμερα Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους για την τραγωδία με τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν Μουχάμαντ Σαντίκ Σαντζρανί να επιβεβαιώνει το βράδυ της Κυριακής ότι πάνω από 300 ομοεθνείς του έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σεχμπαζ Σαρίφ ταυτόχρονα προανήγγειλε εκτενή «υψηλού επιπέδου έρευνα» προκειμένου να εντοπιστούν τα δίκτυα στη χώρα που διακινούν ανθρώπους, τονίζοντας ότι όταν υπάρξουν αποτελέσματα «θα πέσουν κεφάλια».
Οι πακιστανικές αρχές δήλωσαν την Δευτέρα ότι συνέλαβαν 14 υπόπτους για φερόμενη εμπλοκή σε διακίνηση μεταναστών ενώ η αστυνομία ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αναζητά και άλλους υπόπτους.
Στην έκθεση της αστυνομίας αναφέρεται παράλληλα ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι έστειλε τρεις άνδρες στο σκάφος, το οποίο είχε χωρητικότητα 300-350 ατόμων και πως χρέωσε στον καθένα έως και τρία εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (10.452,96 $ – 9,569.58€).
Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προήλθε από τις προκαταρκτικές έρευνες ανέφερε ο αστυνομικός Ριάζ Μουγκάλ. «Μάθαμε από δύο επιζώντες, τους συλληφθέντες ύποπτους και τις οικογένειες των πενθούντων ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 750 έως 800 άτομα» είπε στο Reuters.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο αριθμός των επιβατών ήταν μεταξύ 400 και 750 ατόμων και οι ελληνικές Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 104 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και ότι εντοπίστηκαν 78 σοροί, σημειώνει το Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην έκθεση της αστυνομίας αναφέρεται ότι ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν στο Πακιστάν είπε ο γιος του επέβαινε στο σκάφος και πως αγνοούνταν. Παράλληλα αναφέρεται ότι ο βασικός ύποπτος πίσω από ένα δίκτυο διακινητών που εκτείνεται στη Λιβύη, το Πακιστάν και την Ελλάδα, έχει έδρα στη Λιβύη.
Ο Μουγκάλ πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 21 από αυτούς που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα προέρχονταν από την περιοχή Κοτλί στο τμήμα της περιοχής Κασμίρ των Ιμαλαΐων που διοικείται από το Πακιστάν, από την οποία οι άνθρωποι φεύγουν με προορισμό την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ανώτερος περιφερειακός αξιωματικός της αστυνομίας, Ταχίρ Μαχμούντ, που εδρεύει στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του Κασμίρ, είπε ότι η αστυνομία αναζητά και άλλους υπόπτους εκτός από αυτούς που έχουν συλληφθεί. Δεν διευκρίνισε πόσους