Γιατί εξαφανίστηκε μετά την τραγωδία με τους εκατοντάδες μετανάστες ο Μητσοτάκης;
Η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το πολιτικό κάδρο της προσφυγικής τραγωδίας προκάλεσε συζητήσεις ακόμα και εντός της συντηρητικής παράταξης. Η επίκληση του εθνικού πένθους δεν ηχεί πειστικά. Οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας έσπευσαν να μεταβούν στην Καλαμάτα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα τού κόμματός του με συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιορίστηκε στην αποστολή ενός κομματικού κλιμακίου στην Πύλο και σε μια γραπτή δήλωση όταν διαφάνηκε η διάσταση της ασύλληπτης τραγωδίας. Σ’ αυτή τη δήλωση εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών και εστίασε στην ανάγκη τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών να βρουν την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει.
Η συναντίληψη Μητσοτάκη-Μελόνι
Η μονομερής ανάδειξη της αυτονόητης εγκληματικής δράσης των διακινητών σε ένα τόσο σύνθετο ανθρωπιστικό ζήτημα θεωρήθηκε ως προσπάθεια κουκουλώματος των γαλάζιων πολιτικών της τελευταίας τετραετίας. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί απάνθρωπων πρακτικών δεν σχολιάστηκε ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αγνοείται δε η τύχη του αιτήματος της Κομισιόν προς τις ελληνικές Αρχές περί διενέργειας ανεξάρτητης έρευνας του δημοσιεύματος των New York Times για τις βίαιες επαναπροωθήσεις. Επιπλέον, στις συναντήσεις που είχαν ο Κ. Μητσοτάκης και η Τζόρτζια Μελόνι αναδεικνυόταν η συναντίληψη στη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες οι τότε ένοικοι του Μαξίμου. Αντιθέτως, ο φράχτης του Έβρου κατέστη το σύμβολο της προεκλογικής γαλάζιας προπαγάνδας έναντι της «πολιτικής ανοιχτών συνόρων» που πρόσαπτε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η εξαφάνιση Μητσοτάκη από τη δημόσια σφαίρα, στη σκιά ενός από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία, αποδίδεται σε μικροκομματικά κίνητρα. Ακόμα και εντός της γαλάζιας παράταξης διαπιστώνεται η παραδοχή ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ερεθίσει τα αντανακλαστικά τού υπερδεξιού του ακροατηρίου μέσω μιας ενεργότερης πολιτικής εμπλοκής. Όπως αναφέρει δε στην ΑΥΓΗ και πρώην υπουργός της Ν.Δ., «ο Μητσοτάκης, μέσω της σιωπής έναντι της ανείπωτης τραγωδίας, επιδιώκει να διατηρήσει το προφίλ του ηγέτη που -όπως ο ίδιος επαίρεται- κατόρθωσε να μηδενίσει τις προσφυγικές ροές στα χρόνια της διακυβέρνησής του». Ως γνωστόν άλλωστε, κεντρική στόχευση της Ν.Δ. είναι η συμπίεση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της προκειμένου να διασφαλίσει μια ευρεία αυτοδυναμία.
Αφαντος και ο Κλιάρης
Τα προσκόμματα στη διεξαγωγή του ντιμπέιτ που θέτει δε η Ν.Δ. μαρτυρούν τη στόχευση να μείνει ο Κ. Μητσοτάκης στο απυρόβλητο. Συν τοις άλλοις, προκαλεί ερωτήματα και η απουσία του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας. Ο Θ. Κλιάρης ήταν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος από το 2019 και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρείται από τους γνώστες των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο ως ο εκφραστής της «σκληρής» αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.