Ανακοίνωση με αφορμή τα καθημερινά περιστατικά στην υγεία εξέδωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.
Δείτε επίσης: Κως: Γυναίκα «έσβησε» κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο με καρότσα– Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο!
Τραγωδία στη Νέα Μάκρη: Πέθανε 19χρονη έγκυος επειδή άργησε το ασθενοφόρο
ΕΔΕ για το θάνατο της 19χρονης εγκύου που περίμενε για ώρες το ασθενοφόρο
ΠΟΕΔΗΝ: Το περιστατικό με την 63χρονη γυναίκα στην Κω, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
Χίος: Δημοτικός σύμβουλος κατέρρευσε στη συνεδρίαση και δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Δεν είμαστε σε εποχή που είναι λογικό να ξεγεννάει ο κόσμος μόνος του, να μεταφέρεται στις καρότσες των αυτοκινήτων, να περιμένει 2-3 χρόνια να χειρουργηθεί , ή να αναζητά εναγωνίως ένα πρωινό ραντεβού να εξεταστεί.
Δεν είναι φυσικό στον 21ο αιώνα οι υγειονομικοί να δουλεύουν για 2-3 εργαζόμενους, οι γιατροί να εργάζονται 36 ώρες.
Αποτελεί έγκλημα να υπάρχουν υποδομές και μέσα και την ίδια ώρα να μην αξιοποιούνται για τις ανάγκες του κόσμου, όπως πχ να έχεις κλειστά κρεβάτια στη ΜΕΘ, να περιορίζεις τα χειρουργικά κρεβάτια εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών, μεταφορέων, καθαριστριών και άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων.
Αποτελεί πρόκληση να έχεις ανθρώπινες ζωές πάνω σε ράντζα, διαδρόμους ή να τους εναποθέτεις σε κλινικές φιλοξενίας διαφορετικές από την αιτία εισόδου στο νοσοκομείο.
Αποτελεί πρόκληση η διαχρονική αντιμετώπιση των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις και των ασθενών ως πελάτες.
Αποτελεί ωμό διαχρονικό κυνισμό ο όποιος υγειονομικός σχεδιασμός να εξαρτάται από την πληρότητα των νοσοκομείων, σαν να είναι ξενοδοχείο το οποίο επιλέγουν οι ασθενείς ή να εξαρτάται από την χιλιομετρική απόσταση.
Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται και δεν εξαρτάται από το τι θα περισσέψει από τις επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους για να πάει στην Υγεία. Γιατί αυτό σημαίνει κοστολόγηση, την οποία αναφέρουν συχνά κόμματα και κυβερνήσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία, το 85% των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας συντηρείται από αυτοχρηματοδότηση και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μπροστά μας έχουμε τα χειρότερα, καθώς έρχεται κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων υγείας, όπως στο Λασίθι, τη μετατροπή του Βενιζελείου σε Κέντρο Υγείας.
Η δήλωση του τέως υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη που είπε ότι «δεν συμφέρει να έχουμε δομές υγείας όλο τον χρόνο» πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό.
Σήμερα, τον 21ο αιώνα, υπάρχει η δυνατότητα να διατίθενται από το κράτος όλα τα αναγκαία ασθενοφόρα για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις με τα άλματα της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε πλήρη στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας.
Το «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» επιβεβαιώνεται καθημερινά