Οι παλιές σεμνές καμπάνες έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρικές καμπάνες – συναγερμούς, που χτυπούν με μεγάλη διάρκεια, χωρίς μελωδικότητα και με ένταση που ξεπερνάει κατά πολύ τα επιτρεπόμενα ντεσιμπέλ
Την επιστολή κατοίκου που μένει κοντά σε εκκλησία του Ηρακλείου φέρνουν στο φως οι Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης, με αφορμή την παρέμβασή τους πριν από λιγους μήνες για την ηχορύπανση που δημιουργείται από καμπάνες.
Δείτε: «Έχουμε την ατυχία να γειτνιάζουμε όχι με κακό γείτονα, αλλά με Εγωιστικές Καμπάνες Εκκλησίας»
Αναλυτικά:
Πριν λίγο καιρό δημοσιεύσαμε εκτεταμένο κείμενο-καταγγελία που αφορούσε σοβαρότατη ενόχληση περιοίκων συγκεκριμένης εκκλησίας της πόλης μας από τις κωδωνοκρουσίες της. Με χαρά πληροφορηθήκαμε, λίγες μέρες μετά, πως έπαψε ουσιαστικά η ταλαιπωρία των γειτόνων με τη δραστική μείωση της έντασης του ήχου και της διάρκειας των κωδωνοκρουσιών. Ωστόσο, φαίνεται πως αντίστοιχα προβλήματα προέρχονται και από άλλες εκκλησίες του Ηρακλείου, κρίνοντας από τα μηνύματα που λάβαμε κατόπιν. Ιδιαίτερα δραματικό φαίνεται να είναι το πρόβλημα από το ναό της Αγίας Σοφίας στην οδό Σμπώκου, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο κατοίκου της περιοχής, που, πάντως, δηλώνει πως το έγραψε με ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ απέναντι στην Εκκλησία και στους πιστούς, χαίρεται για τη γειτνίαση του σπιτιού του με τον ναό και ευελπιστεί πως θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα με το κωδωνοστάσιο.
«Το 313 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος με το Διάταγμα των Μεδιολάνων θεσπίζει την ανεξιθρησκεία και παύουν οι διωγμοί των Χριστιανών. Πλέον οι Χριστιανοί έχουν δικαίωμα να λατρεύουν φανερά τον Θεό τους και οι πιστοί καλούνται στις λειτουργίες με σήμαντρα όμοια με αυτά που βλέπουμε ακόμα και σήμερα στα μοναστήρια.
Οι καμπάνες για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Άπω Ανατολή και καμία σχέση δεν έχουν με τον Χριστιανισμό. Παρόλα αυτά, οι καμπάνες υιοθετούνται από την Χριστιανική Εκκλησία και τον 5ο αιώνα κατασκευάζονται οι πρώτες καμπάνες στην Ιταλία.
Ο ναός ορόσημο της Χριστιανοσύνης, η Αγία Σοφία εγκαινιάζεται τον 6ο αιώνα, χωρίς το κωδωνοστάσιο να προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό από τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο. Τον 9ο αιώνα όμως, η Αγία Σοφία αποκτά κωδωνοστάσιο σε μορφή πύργου. Η χρήση των καμπανών γενικεύεται αργότερα σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, κατά το πέρασμα από τον Μεσαίωνα προς την Αναγέννηση.
Σήμερα ο ήχος της καμπάνας θα έπρεπε να μας χαροποιεί καθώς, πέρα από το κάλεσμά του στη Θεία Λειτουργία, μας υπενθυμίζει ότι ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα στην οποία οι καμπάνες έπαψαν να ηχούν μόνο όταν ήμασταν υπόδουλοι. Όμως δεν αποτελεί πλέον χαρά. Οι παλιές σεμνές καμπάνες έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρικές καμπάνες – συναγερμούς, που χτυπούν με μεγάλη διάρκεια, χωρίς μελωδικότητα και με ένταση που ξεπερνάει κατά πολύ τα επιτρεπόμενα ντεσιμπέλ. Μεταξύ των Ηρακλειωτών που είναι θύματα τέτοιων κωδωνοστασίων είναι και οι κάτοικοι στις περιοχές: Τρία Πεύκα, Ατσαλένιο και Μασταμπά, πέριξ δηλαδή του Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας, ενώ παράπονα υπάρχουν και για άλλες εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.
Γράφοντας εκ μέρους πολλών φίλων που υποφέρουν κάθε Κυριακή από τις “μοντέρνες” καμπάνες εύχομαι ότι άμεσα θα βρεθεί λύση ώστε και η παράδοσή μας να διατηρηθεί, χωρίς όμως να γίνεται “πόνος” για όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία και δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν για να απομακρυνθούν από τα κωδωνοστάσια. Από τα κωδωνοστάσια, όχι από την Εκκλησία».