Μόνο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οδηγεί σε προοδευτική κυβέρνηση

Της Φαίδρας Καρούτσου*


Το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι δεδομένο και δεν είναι άλλο από την πολιτική αλλαγή στην χώρα! Η προοπτική για την προοδευτική κυβέρνηση είναι μονόδρομος προκειμένου να φύγει αυτή της Νέας Δημοκρατίας που εξαπάτησε τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και στοχοποίησε τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό και οι «προεκλογικές κορώνες» από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα άλλα προοδευτικά κόμματα, μπορεί να είναι κατανοητές στο βαθμό που έχουν στόχο να ενισχύσουν την εκλογική δύναμη τους, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι θα επανεξεταστούν όταν πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι δεδομένο.

Έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο στους πολίτες ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει και ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Στην πραγματικότητα, είναι -προφανώς- αντιληπτό και στις ηγεσίες των άλλων προοδευτικών κομμάτων πως για να χάσει ο κ. Μητσοτάκης και το καθεστώς του, που και οι ίδιοι καταγγέλλουν, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κερδίσει τις εκλογές. Αυτό προκύπτει και από απλές μαθηματικές πράξεις που αποδεικνύουν ότι δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δεν συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα. Άλλωστε, τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος στην κυβέρνηση επιτάσσει τόσο η πολιτική λογική, όσο και η πολιτική ηθική. Γι’ αυτό το πρώτο και μεγάλο ζητούμενο είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και, μάλιστα, με ευρεία διαφορά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και αποφύγουμε τις περιπέτειες με δεύτερες -ή και τρίτες!- κάλπες.

Αν ο στόχος επιτευχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, τότε -και μόνο τότε- ανοίγει η προοπτική να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι αριθμοί. Αν τα νούμερα δεν αθροίζουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε θα είναι η ώρα που και τα άλλα κόμματα -του προοδευτικού τόξου, ασφαλώς- τα οποία θα έχουν εισέλθει στη Βουλή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είτε με συμμετοχή στην κυβέρνηση, είτε ακόμη και με ψήφο ανοχής. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να απαντήσουν σε όλους τους πολίτες -και περισσότερο στους ψηφοφόρους τους- αν θα στηρίξουν μια προοδευτική κυβέρνηση ή εάν θα επιλέξουν να στρώσουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα. Άλλωστε, η πάγια θέση της Αριστεράς υπέρ της απλής αναλογικής ως του δημοκρατικότερου εκλογικού συστήματος, δεν μπορεί να είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου, δεν μπορεί να έρχεται μόνο με οφέλη για κάποια κόμματα. Έρχεται και με υποχρεώσεις και ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι -τελικά- στην ίδια τη Δημοκρατία, για συμβολή στη διαμόρφωση συμπορεύσεων και συναινέσεων.

Όσον αφορά τους όρους της συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει -και πάλι- καθαρή πρόταση. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας και ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα είναι σίγουρο πως υπάρχουν κοινά σημεία τόσο με το πρόγραμμα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟ-ΚΙΝΑΛ όσο με άλλα προοδευτικά κόμματα που έχουν προοπτική να βρεθούν στην επόμενη Βουλή.

Βέβαια, γίνεται μεγάλη συζήτηση για κάποιες από τις απόψεις που εκφράζει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης και κυρίως για την πρόταση που έχει καταθέσει σχετικά με το νόμισμα της χώρας. Όμως και σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρος: Όπως έκανε σαφές ο Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το νόμισμα, είναι ότι τα ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού και τα έξοδα των επιχειρήσεων. Η βελτίωση αυτής της κατάστασης που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων είναι ο στόχος της επόμενης μέρας των εκλογών, όταν πλέον θα είναι δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα και οι ευθύνες που θα αναλογούν στο κάθε κόμμα. Όχι το νόμισμα.

Η 21η Μαΐου είναι μια μέρα ευθύνης για όλους μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την καθαρή νίκη στις εκλογές ώστε να είμαστε σε θέση, μαζί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, να επουλώσουμε τις πληγές που προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Ας μη δημιουργούν κάποιοι, μόνοι τους, αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν! Αβεβαιότητες που σπεύδει να εκμεταλλευτεί το σύστημα Μητσοτάκη, στην απέλπιδα προσπάθειά του να γραπωθεί στην εξουσία…

* Η Φαίδρα Καρούτσου είναι υποψήφια βουλευτής νομού Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος – φιλόλογος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί