Σε πανικό: Διάγγελμα Μητσοτάκη για τις εκλογές με κινδυνολογία, εκβιαστικά διλήμματα και ωραιοποιημένες εικόνες (βίντεο)

Με επανάληψη τετριμμένων επιχειρημάτων για τη δήθεν ακμάζουσα οικονομία της χώρας, που απαιτεί (τη δική του) «πολιτική σταθερότητα», αλλά και υποκριτικές συστάσεις για αποφυγή της τοξικότητας στην προεκλογική αντιπαράθεση, καταφεύγει στις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης:

Σε παραλήρημα ο προκλητικός Μητσοτάκης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια”!

Με ένα διάγγελμα, που απηύθυνε προς τον Ελληνικό λαό αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεμάτο με κινδυνολογία, εκβιαστικά διλήμματα και πλασματικές, ωραιοποιημένες εικόνες για την πραγματική κατάσταση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να οριοθετήσει το πεδίο της προεκλογικής σύγκρουσης, αλλά και να δικαιολογήσει την συνταγματικά πρόωρη, κατά ενάμιση μήνα, διάλυση της Βουλής.

Ουσιαστικά, γράφει ο Γιάννης Μακρυγιάννης στο ieidiseis.gr, το «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» που επικαλείται γι’ αυτή την πρόωρη κίνηση είναι ανύπαρκτο, καθώς θέτει την ανάγκη της οικονομικής σταθερότητας: Καμία απειλή δεν υπάρχει και καμία εξέλιξη τον τελευταίο καιρό που να καθιστά επιβεβλημένη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ούτε η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε η αξιολόγηση των διεθνών Οίκων, αλλά ούτε καν το αέναο, όπως αποδείχτηκε, κυνήγι της περίφημης «επενδυτικής βαθμίδας», καθιστούν αναγκαία την επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων.

Η κυβέρνησή του είναι και «αυτοδύναμη» και «σταθερή» και αρκούντως «ισχυρή» για να φτάσει τη χώρα μέχρι την κανονική διάλυση της Βουλής τον Ιούλιο, άρα το τρίπτυχο που εμφανίζει ως εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, ο κ. Μητσοτάκης για να αιτιολογήσει την πρόωρη διάλυση της Βουλής, δεν υφίσταται. Απλά είναι ένα κατά συνθήκην ψεύδος που χρησιμοποιούν οι πρωθυπουργοί όταν θέλουν να κάνουν εκλογές νωρίτερα από την λήξη της θητείας και στο οποίο κατέφυγε και ο κατά τα άλλα «θεσμικός» κ. Μητσοτάκης.

Η δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει εάν όντως ισχύει αυτός ο «εθνικός λόγος» και απλά αποδέχεται το αίτημα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα σύντομο απολογισμό της 4ετούς διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε «αντιμετώπιση των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων» και «συνετή διαχείριση», που κράτησε την κοινωνία όρθια, με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και του αριθμού των θέσεων εργασίας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα έγινε πρωταγωνίστρια από ουραγός στις διεθνείς εξελίξεις.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του για την επόμενη θητεία, είπε για τους μισθούς «που παραμένουν ακόμη χαμηλοί», τη δημόσια υγεία, «που έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν» και υποσχέθηκε ανερυθρίαστα να κάνει «το κράτος πιο αποτελεσματικό», αλλά και παρέχει στους νέους «μεγαλύτερη φροντίδα».

Δήλωσε με αυταρέσκεια ότι έχει «ήσυχη τη συνείδησή του», αν και παραδέχθηκε με μία υπαινικτική μεγαθυμία ότι «δεν έκανε θαύματα», ενώ εξομολογήθηκε πως «σήμερα, αισθάνεται πιο έμπειρος και πιο σίγουρος, γιατί γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα».

Παρότι πρωταγωνιστεί στη δημιουργία τοξικού κλίματος, ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν μακριά «από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά».
Ολόκληρο το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη

«Συμπολίτες μου,

Μόλις παρέδωσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαι και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Με την ουσιαστική ολοκλήρωση, δηλαδή, της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί και όπως πράγματι συμβαίνει.

Γνωρίζετε καλά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η πατρίδα μας: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.

Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ωστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας.

Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των στιγμών, καθώς η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, παράλληλα, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της.

Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις.

Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο.

Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο.

Συμπολίτες μου,

Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου με αφορμή τη σημερινή θεσμική διαδικασία. Με την ειλικρίνεια που σας μιλώ εδώ και 4 χρόνια. Και με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έμεινα πιστός στο καθήκον μου. Δίχως να κρύβομαι πίσω από τις άσχημες στιγμές, που πρέπει να γίνονται όλο και λιγότερες. Και επιμένοντας στις καλές, που οφείλουμε να τις κάνουμε περισσότερες.

Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ώστε, σήμερα, να αισθάνομαι πιο έμπειρος και πιο σίγουρος. Γιατί γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Αυτές που μας οπλίζουν όλους με μία νέα αυτοπεποίθηση.

Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί