Την άμεση ανάγκη για την διεξαγωγή ουσιαστικών αντισεισμικών ελέγχων στα σχολικά κτίρια του δήμου Ηρακλείου Κρήτης, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή.
Ο Μ. Συντυχάκης μετέφερε τη μεγάλη ανησυχία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει έλεγχοι, την ώρα που το πιο σύγχρονο σχολείο στην περιοχή χτίστηκε πριν 23 χρόνια, ενώ στην πλειοψηφία τους τα κτίρια είναι κακοσυντηρημένα και χτισμένα πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985.
Ταυτόχρονα, ανέδειξε το διαχρονικό πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή, καθώς νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, τα ειδικά σχολεία είναι σε κτίρια ντροπή, λειτουργούν μια σειρά τάξης σε αίθουσες προκάτ, ενώ σύνηθες φαινόμενο είναι το στοίβαγμα διπλάσιων μαθητών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζει λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικοί έλεγχοι όλων των κτιρίων, να δοθεί νέα χρηματοδότηση για αντισεισμική θωράκιση και συντήρηση και επισκευή κτιρίων, αλλά και η σύσταση ενιαίου φορέα αντισεισμικής θωράκισης.
Στην τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, ισχυρίστηκε ότι έχουν γίνει έλεγχοι σε όλα τα σχολεία μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι η σχολική στέγη είναι στην αρμοδιότητα των δήμων, τους οποίους η κυβέρνηση «συνδράμει με τους απαραίτητους πόρους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν δοθεί στον δήμο Ηρακλείου, τα οποία όμως είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής στέγης.
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε την πολιτική της μετάθεσης της ευθύνης στους δήμους που οδήγησε σε δραστική περικοπή κονδυλίων. Επίσης καταδίκασε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν ολοκλήρωσαν ελέγχους και παρεμβάσεις και απαξίωσαν την σχολική στέγη.
Κλείνοντας ο Στ. Πέτσας έκανε λόγο για νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για γρήγορη αντισεισμική διαδικασία ελέγχου για τα δημόσια κτίρια.