Τι κι αν τα στοιχεία, οι έρευνες και οι ίδιες δηλώσεις των πολιτών δείχνουν ότι τα μέτρα-ασπιρίνες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι αναποτελεσματικά για την επέλαση της ακρίβειας;
Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν πτοείται και συνεχίζει τα κακοστημένα σόου για να προπαγανδίσει τα κυβερνητικά ημίμετρα και σήμερα βρέθηκε στη Βαρβάκειο με αφορμή το σαρακοστιανό καλάθι.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε «αυτοψία» όπως βαφτίζονται εσχάτως τα επικοινωνιακά σόου και υποστήριξε ότι οι τιμές είναι ένα με δύο ευρώ πιο κάτω σε σχέση με το 2022 για να συμπληρώσει ότι αυτό έγινε «προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση σε ένα οικονομικό τραπέζι».
Όλα αυτά μια ημέρα μετά την έκθεση-βόμβα της ΓΣΕΒΕΕ που καταγράφει ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει καταφέρει να ρίξει τις τιμές.
Η απάντηση από το ΙΝΚΑ, όμως, ήταν άμεση και με μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους στηλίτευσε το σόου Γεωργιάδη και χαρακτήρισε λάθος τα καλάθια του νοικοκυριού, τα επιδόματα και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Η ανακοίνωση:
Μετά την επίσκεψη του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων στην Βαρβάκειο αγορά σχετικά με τις τιμές θα θυμίσουμε στο υπουργείο πως πρώτον η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Βαρβάκειος αγορά.
Δεύτερον όλο αυτό το σόου θυμίζει το ανέκδοτο του Χότζα με το σπίτι και τα ζώα.
Τρίτον κύριε υπουργέ και υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων οι τιμές δεν έπεσαν αλλά ανέβηκαν σε βαθμό που ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τα σαρακοστιανά αλλά ούτε καν τα υπόλοιπα προϊόντα της διατροφής του.
Βλέπετε τιμές λαγάνας.
Λάθος τα καλάθια του νοικοκυριού όπως τα επιδόματα φτώχειας και τα επικοινωνιακα τεχνάσματα.
Δώστε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του πολίτη καταναλωτή και της κοινωνίας.
Το 53 % των πολιτών Καταναλωτών ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας όπως δείχνουν οι έρευνες της ΓΣΒΕΕ καθώς και έως 18 του κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα.
ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Τα λεφτά των νοικοκυριών φθάνουν μέχρι τις 18 του μήνα
Έρευνα-κόλαφος για την ακρίβεια, την ώρα που πρωθυπουργός και κυβέρνηση πανηγυρίζουν και διαφημίζουν την επιδοματική πολιτική με τα ψίχουλα που μοιράζουν στους πολίτες.
Η 11η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης καταγράφει μια εξαιρετικά ζοφερή εικόνα, με τα μηνύματα και για το 2023 να είναι δυσοίωνα.
Ειδικότερα:
- Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52,4%) αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημα φθάνει μέχρι τις 18 του μήνα εξαιτίας της ακρίβειας σε ενέργεια και είδη διατροφής.
- Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.
- Πάνω από έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών
- Τέλος, το 51,1% εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας πρέπει να γίνει με αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενώ το 28,6% ζητά μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.
Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει ακόμη διεύρυνση των ανισοτήτων, καθώς, το 30% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε ότι το εισόδημα μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι έμεινε το ίδιο.
Αντιθέτως, για τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, το 22,7% δηλώνει ότι το εισόδημά του αυξήθηκε , έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα