Πώς κλείνει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Ηράκλειο – Τα ονόματα, οι εκπλήξεις και οι… φήμες

Από τη συγκέντρωση των εκλογών του 2019 στο Ηράκλειο

Δεν ξέρω αν θα κλείσει και με τους 11 υποψηφίους βουλευτές το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Ηράκλειο, αλλά σίγουρα στο μεγαλύτερο μέρος του είναι έτοιμο, με μια σοβαρή εκκρεμότητα αυτή που αφορά σε μια υποψηφιότητα που να καλύπτει τον κεντροαριστερό χώρο, άρα την Προοδευτική Συμμαχία. Τους ανθρώπους που από το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο Ηράκλειο είναι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αυτό.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Υποψήφιοι θα είναι και οι τρεις σημερινοί βουλευτές (Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης), όχι όμως και οι άλλοτε βουλευτές, Σπύρος Δανέλλης (πρώτος επιλαχών των προηγούμενων εκλογών, τόσο στην εθνική όσο και και στην ευρωπαϊκή Βουλή) και Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ο τελευταίος έχει ξεκαθαρίσει καιρό τώρα ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, ενώ ο κ. Δανέλλης θέτει το θέμα της ενδεχόμενης συμμετοχής του στις δημοτικές εκλογές του Ηρακλείου.

Από το ψηφοδέλτιο του 2019 θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Βασίλης Σμπώκος αλλά και η Χρυσάνθη Καμπουράκη.

Η έκπληξη (;) είναι ήδη γνωστή και αναφέρεται στον άλλοτε δήμαρχο Μοιρών (Φαιστού) Γιώργο Αρμουτάκη, ενώ φαίνεται ότι δυο ακόμα γυναίκες μάλλον θα είναι υποψήφιες. Η μία είναι η αρχαιολόγος Μαρία Μαρή, από τους πρωταγωνιστές του κινήματος κατά της εμπορευματοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, υποψηφιότητα με τον δικό της συμβολισμό αυτή την περίοδο. Επίσης η νομικός και εκπρόσωπος της νεολαίας, Φαίδρα Καρούτσου, επίσης υποψηφιότητα με δικούς της συμβολισμούς.

Δεν αποκλείεται επίσης η υποψηφιότητα γνωστού προσώπου της περιφερειακής τηλεόρασης. Πρόκειται για γυναίκα η οποία έχει δεχτεί την πρόταση αλλά δεν έκλεισαν όλα “προς καμιά κατεύθυνση”. Όπως και ενός από τον χώρο της δημόσιας Υγείας. Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε το όνομα της γιατρού Κορνηλίας Μακρή, που τελικά δεν ήταν υποψήφια.

Ας μην αποκλειστεί επίσης η περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη και πρώην προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, γιατρού Γιώργου Πιτσούλη, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει ένα θέμα που ήδη συζητείται πολύ έντονα. Ο άλλοτε δήμαρχος Ηρακλείου, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουράκης, θα είναι υποψήφιος ως συνεργαζόμενος; Αυτό βέβαια προϋποθέτει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει (στο δήμο μάλλον όχι αυτή τη φορά, πιθανώς στην περιφέρεια θα ήθελε, αλλά εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Αρναουτάκη και πάλι, ή ακόμα και στην ευρωβουλή;). Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι ο κ. Κουράκης συζητά με κάποιους στην Αθήνα (όχι με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα όπως διατείνεται το περιβάλλον του τέως δημάρχου), άρα έχει αρκετές πιθανότητες να είναι στον συνδυασμό. Όμως υπάρχουν δυο απόψεις:

-Πολλοί λένε ότι ο Γ. Κουράκης θα φέρει αρκετές ψήφους που δεν είναι δεδομένες για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα χάσει κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία του. Και το ένα και το άλλο καταγράφουν την πραγματικότητα. Εκείνοι πάντως που σημειώνουν πως προφανώς ο Κουράκης συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο κάνει μια συγκυριακή επιλογή, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ενδεχομένως το ίδιο, προσθέτουν ότι, με δεδομένη και την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο, ο Κουράκης μπορεί να είναι ο “απέναντι”. Άρα σαν μια “κίνηση του σκοπού που αγιάζει τα μέσα”, ο πρόεδρος της ΠΕΔ θα μπορούσε, γι αυτούς που έχουν αυτή την άποψη, να είναι είναι υποψήφιος με στόχο να φέρει τέταρτη έδρα στο Ηράκλειο, αλλά αυτό προϋποθέτει εμφανή άνοδο του ποσοστού.

-Υπάρχει επίσης η δεύτερη άποψη που λέει “με τίποτα Κουράκης και για κανένα σκοπό”.

Προφανώς υπάρχει και η άποψη πολλών από τους λεγόμενους πασοκογενείς που θα έβλεπαν μια τέτοια κίνηση ως “καλή περίπτωση”, συνδυάζοντας και τη στάση του κ. Κουράκη να στηρίξει στον δήμο Ηρακλείου τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Πάντως σε κάθε περίπτωση αν δεν είναι ο Γ. Κουράκης κάποιος που θα εκπροσωπήσει τον χώρο θα πρέπει να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο.

κουρακης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί