Να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό τους στις αίθουσες του δικαστηρίου, όπου κέρδισαν άλλη μια παράταση παραμονής στην εργασία τους μέχρι τις 24/3/2023.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Άλλη μια παράταση παραμονής στην εργασία τους, μέχρι τις 24/3/2023, κέρδισαν στις αίθουσες του δικαστηρίου περισσότεροι από πενήντα συμβασιούχοι της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης, και εκπρόσωποι της Ν.Ε. Ηρακλείου, οι οποίοι βρέθηκαν άλλη μια φορά στο πλευρό τους, στέλνουν το παρακάτω μήνυμα:
Σε μια ιδιότυπη ομηρία εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες συμβασιούχοι – εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενώ καλύπτουν επί χρόνια πάγιες ανάγκες και είναι απολύτως αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεχίζουν να βιώνουν εργασιακή ανασφάλεια και βρίσκονται υπό αίρεση.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι σχεδόν καθημερινά, διεκδικούν στον χώρο των δικαστηρίων την οικονομική τους επιβίωση και κερδίζουν συνήθως παρατάσεις-ανάσες ζωής. Η παραμονή στις θέσεις εργασίας τους για ένα σημαντικό διάστημα είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα νοικοκυριά σαρώνονται από το κύμα ακρίβειας και στενάζουν από τις ανάλγητες πολιτικές της κυβέρνησης.
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι παρουσιάζονται μετά την πολύχρονη απαγόρευση προσλήψεων αφυδατωμένοι από έμψυχο δυναμικό, μη διαθέτοντας το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Οι τεχνικές υπηρεσίες, τα πολεοδομικά γραφεία, οι υπηρεσίες καθαριότητας, οι κοινωνικές και οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σκόπιμα και απολύτως συνειδητά σε καθεστώς πλήρους απαξίωσης, προχωρώντας σταδιακά σε ιδιωτικοποίηση τους.
Δράσεις και υπηρεσίες, που μπορεί μόνο το Δημόσιο να υλοποιήσει, μεταφέρθηκαν αντισυνταγματικά, σε νομικά μορφώματα, όπως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί για την μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες παράνομες και αδιαφανείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. υποβαθμίζονται καθημερινά. Το στελεχιακό δυναμικό τους είναι «αόρατο» για την κυβέρνηση και η σκοπιμότητα της απαξίωσης, της εργασιακής υποβάθμισης, της υποστελέχωσης, της παράτασης, της εργασιακής ανασφάλειας, έχει πλέον γίνει εμφανές σε κάθε εργαζόμενο.
Το 2019, οι συμβασιούχοι αντιστοιχούσαν στο 16% των μονίμων υπαλλήλων του δημοσίου. Σήμερα το 25% είναι συμβασιούχοι σε αναλογία με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, σε μία περίοδο που υπάρχει η δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει η κυβερνητική βούληση να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι.
Επιτέλους, έχει έρθει η ώρα να καταρτιστεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, που να είναι αντικειμενικό, σύννομο και θα δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η παραμονή τους στην εργασία, εφόσον καλύπτουν αντικειμενικά πάγιες ανάγκες και το κυριότερο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.