Η λαμπερή υφυπουργός Εργασίας έκανε απευθείας συμβάσεις άνω των 400.000 ευρώ για «εξειδικευμένες υπηρεσίες» ● Επέλεξε πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική προστασία ευάλωτων για το δικό της υφυπουργείο, το οποίο μάλιστα εποπτεύει φορείς που μοναδική τους φροντίδα οφείλει να είναι η παροχή βοήθειας σε ΑμεΑ, ευάλωτους ηλικιωμένους, παιδιά στα αζήτητα κ.λπ. ● Στο υπεράριθμο γραφείο της φέρονται να απασχολούνται τουλάχιστον 20 σύμβουλοι με συνεχή παρουσία, αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, τα ονόματα των οποίων δεν περιέχονται σε κάποιο ΦΕΚ όπως ορίζει ο νόμος. Κι αυτό ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου έχουν μπει στο περιθώριο και υπολειτουργούν.
Της Αντας Ψαρρά – Εφημερίδα Συντακτών
Τη «δόξα» του Κυριάκου Μητσοτάκη την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Εσωτερικών) ζηλεύουν οι άριστοι υπουργοί του κι έτσι δεν περνάει ημέρα χωρίς να βγαίνουν στην επιφάνεια οι γαλαντόμες επιλογές τους με χρέωση Δημοσίου. Ετσι εξηγείται εξάλλου η γιγαντιαία διόγκωση του αριθμού συμβούλων και μετακλητών, που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς. Ετσι εξηγείται όμως εκ των υστέρων και η αποτυχημένη πρωτοβουλία του σημερινού πρωθυπουργού να νομοθετηθεί το 2014 ρύθμιση που προέβλεπε την πληρωμή υποχρεώσεων χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια. Χάρη, λοιπόν, στη Διαύγεια οι πολίτες μπορούν να διαπιστώνουν το εύρος των απευθείας αναθέσεων και συμβάσεων που έγινε καθεστώς στα υπουργικά γραφεία.
Μεγάλη «έφεση» στον τομέα αυτό φαίνεται πως χαρακτηρίζει και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, που πρόσφατα σήκωσε το λάβαρο κατά της διαπλοκής και μονοπώλησε την επικαιρότητα -λόγω της τεράστιας μιντιακής προβολής της ως σωτήρα της πρόνοιας- μετά την αποκάλυψη του αίσχους της «Κιβωτού», αλλά και της θολής οικονομικά εικόνας της διοίκησης του «Χαμόγελου του Παιδιού».
Μάλιστα, πέρα από τις όποιες ποινικές διώξεις των υπευθύνων και για τις κακοποιήσεις παιδιών, το βέβαιο είναι ότι τώρα έγινε ευκολότερο να υλοποιηθούν και για την περιουσία της «Κιβωτού» τα σχέδια των αρίστων. Αλλάζοντας δηλαδή τους φιλάνθρωπους που διοικούσαν το ίδρυμα με φιλάνθρωπους της δικής τους επιλογής, θα καταστεί ευκολότερο να μεταβιβάσουν κατά βούληση την περιουσία του, όπως ακριβώς έχουν δρομολογηθεί μέσω διοικήσεων -με το πρόσχημα της εξυγίανσης- και οι μεταβιβάσεις της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Γηροκομείου και του Ασύλου Ανιάτων.
Φαίνεται όμως ότι η λαμπερή υφυπουργός δεν απέχει από τις συνήθειες των αρίστων κι έτσι ένας σωρός συμβούλων, απευθείας αναθέσεων και απευθείας συμβάσεων με πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική προστασία ευάλωτων στοιβάζονται και στο δικό της υφυπουργείο, που μάλιστα εποπτεύει φορείς που μοναδική τους φροντίδα οφείλει να είναι η παροχή βοήθειας σε ΑμεΑ, ευάλωτους ηλικιωμένους, παιδιά στα αζήτητα κ.λπ.
Στο υπεράριθμο γραφείο της φέρονται να απασχολούνται τουλάχιστον 20 σύμβουλοι με συνεχή παρουσία, αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, τα ονόματα των οποίων δεν περιέχονται σε κάποιο ΦΕΚ όπως ορίζει ο νόμος. Κι αυτό ενώ ταυτόχρονα οι υπάλληλοι του υπουργείου έχουν μπει στο περιθώριο και υπολειτουργούν, με φανερές τις επιπτώσεις στην εφαρμογή έτοιμων προγραμμάτων, όπως π.χ. η αναδοχή. Εφόσον απαγορεύεται η άμισθη απασχόληση σε υπουργικά γραφεία, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα πώς εμφανίζονται όλοι αυτοί και μάλιστα δίνουν κατευθύνσεις στη λειτουργία του υπουργείου;
Για παράδειγμα, με μια τέτοια απευθείας ανάθεση σε «εμπειρογνώμονα» δημιουργήθηκε θέση αναπληρωτή διευθυντή υφυπουργού (όπως ο ίδιος αυτοσυστήνεται), χωρίς να υπάρχει πουθενά ανάλογη πρόβλεψη. Οι περισσότερες συμβάσεις συμβούλων γίνονται πλαγίως και μέσω των εποπτευομένων φορέων, όπως π.χ. γινόταν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ η στελέχωση του υπουργικού γραφείου του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.
Πάντα σύμφωνα με τη Διαύγεια, λοιπόν, έχουμε δύο ειδών απευθείας αναθέσεις από την υφυπουργό. Το πρώτο είδος αφορά χρήματα του ΕΣΠΑ συνολικού ποσού 360.000 ευρώ σε συμβούλους, πράγμα που φυσικά δεν σοκάρει μια και αποτελεί πάγια συνήθεια των αρίστων. Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί βοηθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων του Εθνικού Μηχανισμού για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εκτός από τη συνεχή παρουσία τους στο υπουργείο, τα πρόσωπα αυτά είναι η «ομάδα» της υφυπουργού που καθορίζει τα πάντα, ακόμα και ζητήματα του προσωπικού. Εκπροσωπούν και την κ. Μιχαηλίδου σε διεθνείς συναντήσεις, πράγμα που είναι τουλάχιστον ανάρμοστο.
Προϋπολογισμός
Το δεύτερο και σοβαρότερο είδος συμβάσεων είναι ότι ανατίθεται σε εποπτευόμενα ιδρύματα, όπως π.χ. το ΚΠΠΑ (Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, που ασχολείται με παιδιά ΑμεΑ και την προστασία τους), να ξοδεύουν τους πενιχρούς προϋπολογισμούς τους σε συμβούλους επικοινωνίας που τελικά επιτελούν επικοινωνιακό έργο για λογαριασμό της υφυπουργού, με αποτέλεσμα ο σύμβουλος εποπτευόμενου φορέα να είναι προσωπικός της σύμβουλος.
Ο φορέας που φροντίζει με ψίχουλα παιδιά με αναπηρίες και ανήμπορους ηλικιωμένους πληρώνει την επικοινωνιακή στρατηγική της υφυπουργού, την ώρα που στερείται πόρων, που δεν έχει ακόμα τις απαραίτητες βάρδιες για τα παιδιά, αλλά αποφάσισε να πληρώσει επικοινωνιακό σύμβουλο!
Επιπλέον το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) έδωσε απευθείας στην εταιρεία του συμβούλου ποσόν 35.000 ευρώ για τη φωτογράφιση 17 κτιρίων! Η κ. Μιχαηλίδου δηλώνει «ευλογημένη» για την ομάδα της, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου έχουν μπει στο περιθώριο και στην ουσία δέχονται εντολές από την «ομάδα»!
Αναλυτικά, συμβάσεις της τελευταίας διετίας
● Σύμβαση μίσθωσης έργου 28 μηνών της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου – τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΔΚΑ) με ανάδοχο τον νομικό εμπειρογνώμονα Κ.Μ. «για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε θέματα κανονιστικού πλαισίου […], στον εντοπισμό νομικών κενών και στην εισήγηση για νομοθετικές ρυθμίσεις» Ποσόν: 76.384 ευρώ.
● Σύμβαση μίσθωσης έργου 7 μηνών της ΕΔΚΑ με ανάδοχο τον Α.Α., εμπειρογνώμονα Επιχειρησιακής Ενίσχυσης, και με αντικείμενο «τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη, τη διαμόρφωση υποστηρικτικού υλικού πληροφόρησης και δημοσιότητας, προετοιμασία συναντήσεων κ.λπ.» Ποσόν: 54.560 ευρώ.
● Σύμβαση μίσθωσης έργου 28 μηνών της ΕΔΚΑ με ανάδοχο τον εμπειρογνώμονα νομικό Π.Σ. για «την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε θέματα κανονιστικού πλαισίου[…], τον εντοπισμό νομικών κενών και την εισήγηση για νομοθετικές ρυθμίσεις» Ποσόν: 76.384 ευρώ.
● Σύμβαση μίσθωσης έργου 28 μηνών της ΕΔΚΑ με ανάδοχο την εμπειρογνώμονα νομικό Η.Μ. με αντικείμενο «την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και υποστήριξη της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της φτώχειας. Ποσόν: 76.384 ευρώ.
● Σύμβαση μίσθωσης έργου 27 μηνών της ΕΔΚΑ με ανάδοχο τον εμπειρογνώμονα επιχειρησιακής ενίσχυσης Σ.Υ. και με αντικείμενο «την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ενταξης. Ποσόν: 73.656 ευρώ.
● Σύμβαση διάρκειας 6 μηνών του υφυπουργείου μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης τυφλών (ΚΕΑΤ) με ανάδοχο την Ι.Β. που αναλαμβάνει «σχεδιασμό προγραμμάτων συνεκπαίδευσης για μαθητές με οπτική αναπηρία». Ποσόν 8.000 ευρώ.
● Απευθείας ανάθεση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επικοινωνίας στην εταιρεία «THE KOMPANY» του Κ. Τ. (πρώην υπεύθυνος του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του MEGA και του ANT1) Ποσόν: 35.662.
● Στην ίδια εταιρεία ανατέθηκε την 1.9.2022 η φωτογράφιση 17 κτιρίων του ΕΚΚΑ. Ποσόν: 15.000 ευρώ.
Ισως να μην κατέχει τα υπουργικά «σκήπτρα» στα συνολικά ποσά των απευθείας συμβάσεων και αναθέσεων σε ημετέρους η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά 400.000 ευρώ για «εξειδικευμένες υπηρεσίες» δεν τα λες και λίγα! Ειδικά μάλιστα αν συγκριθούν με τους φτωχούς προϋπολογισμούς που διατίθενται για την καταπολέμηση της φτώχειας και για τους ευάλωτους.