Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να είναι σε ύφεση το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να προειδοποιεί ότι το έτος αυτό θα είναι πιο δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία από το 2022.
“Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα, επιβραδύνουν όλες μαζί, ταυτόχρονα”, ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS.
“Περιμένουμε το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι σε ύφεση”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ακόμα και για τις χώρες που δεν θα βρίσκονται σε ύφεση “θα φαίνεται [πως η οικονομία] είναι σε ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους”.
Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση, αλλά η κατάσταση είναι πιο ζοφερή για την Ευρώπη, η οποία έχει χτυπηθεί άγρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε. “Η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε ύφεση”, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2023 από 3,2% το 2022. Τον προηγούμενο Οκτώβριο το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, αντανακλώντας τις καθοδικές πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από το ράλι του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Σχολιάζοντας την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα μετά την απόφαση των αρχών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς κατά της Covid-19 η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι “για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 αναμένεται να είναι στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την παγκόσμια ανάπτυξη”.
“Πριν την Covid, η Κίνα δημιουργούσε το 34, 35, 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό δεν ισχύει πλέον”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η περίοδος είναι “ιδιαίτερα δύσκολη” για τις ασιατικές οικονομίες.
“Όταν μιλάω με ηγέτες στην περιοχή, όλοι τους ξεκινούν με την ερώτηση: τι θα γίνει με την Κίνα; Πρόκειται η Κίνα να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης;” ανέφερε.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι οι δύο επόμενοι μήνες “θα είναι δύσκολοι για την Κίνα”, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι στο τέλος η χώρα θα κινηθεί προς ένα “υψηλότερο επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, κλείνοντας το έτος σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι το ξεκίνησε”.