Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κινήσει η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέχεια του αιτήματος των βελγικών δικαστικών Αρχών για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar gate για το οποίο υπάρχουν ήδη αρκετές προφυλακίσεις, ανάμεσά τους και της Εύας Καϊλή.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα πρώτα βήματα για την διαδικασία έχουν ήδη γίνει και η πρόεδρος αναμένεται να θέσει το αίτημα στην Ολομέλεια στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) για πρόταση απόφασης.
«Από την πρώτη στιγμή (σ.σ. των αποκαλύψεων για το QatarGate), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίζει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν το Ευρωκοινοβούλιο στην πλευρά του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε η Μέτσολα.
Ποιοι βρίσκονται στο επίκεντρο
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο ευρωβουλευτές που μπαίνουν στο κάδρο των βελγικών αρχών είναι οι Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι, όπως έχει καταγραφεί ήδη σε πολλά ρεπορτάζ φέρονται να έπαιζαν κομβικό ρόλο στο κύκλωμα που είχε στήσει ο Αντόνιο Παντσέρι.
Την έναρξη της δεύτερης φάσης των ερευνών είχε αποκαλύψει από χθες η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σημειώνοντας ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου. Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο.
Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι “υποθέτει” πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.
«Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, τονίζεται ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».