Με το βλέμμα στο… μέλλον η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο, που συγκαλύπτει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, χωρίς καμία αναφορά στις αποκαλύψεις που συσχετίζουν τον ανιψιό του και τέως γενικό γραμματέα του, Γρηγόρη Δημητριάδη, με την είσοδο του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πώς με το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποκρυσταλλώνεται η σημασία της εθνικής ασφάλειας και είπε πως αντιλαμβάνεται την… δημοκρατική ευαισθησία αλλά έψεξε όσους δεν έχουν εθνική ευαισθησία. Σε αυτό το σημείο κινδυνολόγησε, για ακόμα μία φορά, κρούοντας τον κώδωνα για περιστατικά σκοτεινής κατασκοπείας και ασύμμετρες επιθέσεις επιστρατεύοντας έτσι συνωμοσιολογικές θεωρίες περί εσωτερικών ή εξωτερικών εχθρών της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός είπε προκλητικά πως δεν θα παραβιάζονται τα δεδομένα των πολιτών εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος την ώρα που διαβεβαίωνε πως το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως πρόκειται για ένα νέο “διαυγές πλαίσιο λειτουργίας” που στοχεύει στη σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια της χώρας, για μία “πλήρη παρέμβαση, που ξεπερνά κενά και διορθώνει δυσλειτουργίες στη δράση των κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας”.
Υποστήριξε δε πως η κυβέρνησή του αναγνώρισε αμέσως τις θεσμικές στρεβλώσεις, ξεχνώντας πως κατά την πρώτη “γραμμή άμυνας” του το Μαξίμου θεωρούσε ως μη γενόμενο το σκάνδαλο για να “ενεργοποιηθεί” μετά την μήνυση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο νόμου απαντά σε όλα τα ζητήματα, τα οποία τέθηκαν το τελευταίο διάστημα, και ότι το “χθες” είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, χωρίς να δώσει καμία σημασία στην χαρακτηριστική καθυστέρηση των δικαστικών αρχών παρά το επείγον του ζητήματος και το ενδεχόμενο να έχουν καταστροφή σημαντικά στοιχεία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το ν/σ “περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις κομμάτων και των φορέων” αγνοώντας εξόφθαλμα την πρόταση για καταργηθείσας από την κυβέρνηση του τροπολογίας που απαγόρευσε με αναδρομική ισχύ τη δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους, ύστερα από την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Επίθεση στην αντιπολίτευση και το Documento
Επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα ανερυθρίαστα πως δεν περίμενε “τίποτα διαφορετικά από αυτούς που έστησαν την σκευωρία της Novartis” και δεν ζήτησαν “συγγνώμη”.
“Μας κουνάτε το δάχτυλο και οργίζεστε” είπε και αφού δεν απάντησε επί της ουσίας στις πέντε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τα δικά του ερωτήματα προς την πτέρυγά της
- Γιατί νόμιμες επισυνδέσεις με άγνωστα λογισμικά που μπορούν να ενεργοποιηθούν από οποιονδήποτε και οπουδήποτε;
- Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα;
- Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016 και χρησιμοποιήθηκε για υπονόμευση των πολιτικών σας αντιπάλων;
- Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο όνομα εισαγγελέα για να διευκολύνετε τις παρακολουθήσεις;
- Γιατί αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το αδίκημα της υποκλοπής;
- Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών;
Λάσπη στην ερευνητική δημοσιογραφία
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να εξαπολύσει λάσπη κατά του εκδότη του Documento λόγω του μπαράζ αποκαλύψεων της εφημερίδας του χαρακτηρίζοντάς τον “εθνικό συκοφάντη”.
Και επέμεινε στα περί τοξικών στο πλαίσιο ενός “εβδομαδιαίου σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς” για να υποστηρίξει ξανά πως “το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη, οι αποκαλύψεις, που έχουν δημοσιεύσει σχεδόν όλες οι μεγάλες εφημερίδες και ξεκίνησαν από την ομάδα των Reporters United, αποτελούν «ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες».
Τι ισχυρίστηκε για τις επίμαχες διατάξεις
Νωρίτερα, επιχείρησε να κάνει το μαύρο – άσπρο σε ό,τι αφορά τα επίμαχα άρθρα που έχουν συγκεντρώσει διακομματικά πυρά και σοβαρές ενστάσεις από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και από δημοσιογραφικές ενώσεις εντός και εκτός των συνόρων.
Σχετικά με τη θέσπιση ενημέρωσης του θύματος, που θα μάθει μόνο ότι παρακολουθούνταν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά όχι και τους λόγους της παρακολούθησής του, μετά από τρία χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «το πρωτόκολλο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σειρά από «τομές» με πρώτη τη ρύθμιση για τον διοικητή της ΕΥΠ. «Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε .
Πρόσθεσε ότι «τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας».
Επανέλαβε το επιχείρημα ότι με ν/σ «απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019».
Τέλος, «συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών ενώ αποκτά η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου».