Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών ζητάει ο Χ. Μαμουλάκης


Κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας 
και Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας με στόχο να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών στο πνεύμα και της στρατηγική της Ε.Ε. για την ηλιακή ενέργεια, ζητάει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Αλέξη Χαρίτση και Σωκράτη Φάμελλου και 31 ακόμη Βουλευτών.

«Η τροποποίηση της στρατηγική της Ε.Ε. για την ηλιακή ενέργεια που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2022, προφανώς εντάσσεται στην επίσπευση των πρωτοβουλιών για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με ειδίκευση στους αντίστοιχους κλάδους, ζητάμε ενημέρωση σχετικά με το ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας ώστε να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία, καθώς και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα αξιοποιηθούν ειδικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της παραγωγής εξαρτημάτων για φωτοβολταϊκά πάρκα.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Ευρωπαϊκή «Στρατηγική της Ε.Ε. για την ηλιακή ενέργεια» αποσκοπεί στο να έχουν χωροτηθεί στην Ε.Ε. μέχρι το 2025 320 GW φωτοβολταϊκών ενώ ο αντίστοιχος στόχος μέχρι το 2030 αγγίζει τα 600 GW. 1 από τις 4 κατευθύνσεις της εν λόγω στρατηγικής περιλαμβάνει και αυτό που η Επιτροπή αποκαλεί την «Ενωσιακή Συμμαχία για τον κλάδο των ηλιακών φωτοβολταϊκών» δηλαδή την προσπάθεια κινητοποίησης των ενδιαφερόμενων μερών ώστε η αναμενόμενη εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών να γίνει με τρόπο ευνοϊκό προς την εγχώρια μεταποιητική βάση και προς ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με ειδίκευση στους αντίστοιχους κλάδους. Με την εν λόγω πρωτοβουλία, η Επιτροπή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων από διαταραχές στις διεθνείς αλυσίδες αξίας στον τομέα των Φ/Β μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας ώστε μέρος της παραγωγής εξαρτημάτων απαραίτητα για την δημιουργία νέων Φ/Β εγκαταστάσεων να γίνονται σε χώρες εντός της ΕΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

&

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών;»

Στις 18.5.2022 εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ανακοίνωση για την «Στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια». Η τροποποίηση της εν λόγω ευρωπαϊκής στρατηγικής προφανώς εντάσσεται στην επίσπευση των πρωτοβουλιών για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο στην σκιά του πολέμου της Ουκρανίας. Έτσι, σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να έχουν χωροτηθεί στην ΕΕ μέχρι το 2025 320 GW φωτοβολταϊκών ενώ ο αντίστοιχος στόχος μέχρι το 2030 αγγίζει τα 600 GW. 1 από τις 4 κατευθύνσεις της εν λόγω στρατηγικής περιλαμβάνει και αυτό που η Επιτροπή αποκαλεί την «Ενωσιακή Συμμαχία για τον κλάδο των ηλιακών φωτοβολταϊκών» δηλαδή την προσπάθεια κινητοποίησης των ενδιαφερόμενων μερών ώστε η αναμενόμενη εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών να γίνει με τρόπο ευνοϊκό προς την εγχώρια μεταποιητική βάση και προς ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με ειδίκευση στους αντίστοιχους κλάδους.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία η Επιτροπή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων από διαταραχές στις διεθνείς αλυσίδες αξίας στον τομέα των Φ/Β μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας ώστε μέρος της παραγωγής εξαρτημάτων απαραίτητα για την δημιουργία νέων Φ/Β εγκαταστάσεων να γίνονται σε χώρες εντός της ΕΕ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί και η μέριμνα της Επιτροπής αποτελεί και συμμετοχή στης διαδικασίες της «Συμμαχίας» πληθώρας διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών όπως ενώσεων καταναλωτών, ερευνητικών κέντρων, βιομηχανικών επιχειρήσεων κ.α. καθώς και η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαπιστωμένη δυστοκία χρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες. Τέλος, και στην παραπάνω κατεύθυνση, προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η εστίαση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε εκείνα τα τμήματα της αλυσίδας αξίας των Φ/Β στα οποία εντοπίζονται τεχνολογικά ή άλλα πλεονεκτήματα όπως π.χ. οι ανιχνευτές ή οι μετατροπείς, καθώς και η μηχανική, οι προμήθειες και οι κατασκευές.

  1. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ώστε να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία στους τομείς της αλυσίδας αξίας των φωτοβολταικών πάρκων;
  2. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύετε να κινητοποιήσετε ειδικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της παραγωγής εξαρτημάτων για φωτοβολταϊκά πάρκα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Χαρίτσης Αλέξης

Φάμελλος Σωκράτης

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί