Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ βελντ παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle για το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων απάντησε αν υπάρχει ελληνικό watergate, ενώ αναφορά έκανε στα πρόσωπα που δεν κατέθεσαν, για την ολιγωρία της αστυνομίας στην έρευνα στα γραφεία της Intelllexa στην Αθήνα και στο προσχέδιο της επιτροπής.
Υπάρχει ελληνικό Watergate;
Στην ερώτηση της DW αν «υπάρχει ελληνικό Watergate», απάντησε ότι «έχουμε κάτι περισσότερο απο αιτιάσεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετοί δημοσιογράφοι, που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Με ρωτάτε αν είναι κάτι σαν το Watergate; Μπορεί να είναι και κάτι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει σχέση, αλλά με όλες τις αιτιάσεις ή και τις αποδείξεις που υπάρχουν, θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να μην χάνει χρόνο, να ερευνήσει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο».
«Έχω εκπλαγεί διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν καταθέσει πρόσωπα-κλειδιά, όπως ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Λαβράνος ή ο κ. Μπίτσιος. Ακούω ότι καλούνται να καταθέσουν σε επιτροπή της Βουλής, δεν γνωρίζουμε αν θα προσέλθουν. Αλλά ούτε την αστυνομία είδαμε να ερευνά τα γραφεία της Intellexa για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία», σημείωσε στη συνέχεια η εισηγήτρια της PEGA.
Όσον αφορά στο προσχέδιο που εξέδωσε η PEGA μετά την επίσκεψη της στην Αθήνα ανέφερε: ««Είναι απολύτως φυσιολογική διαδικασία να καταθέτει ο εισηγητής ένα προσχέδιο, πριν καταθέσει το τελικό σχέδιο. Βλέπω ότι καμία από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας. Έπρεπε να στηριχθούμε σε πληροφορίες που είναι δημοσίως προσβάσιμες. Κι επειδή αντιλαμβάνομαι τον ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος, έχω κάνει κάτι που νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει σε αυτό το Κοινοβούλιο. Έχω παραθέσει υποσημειώσεις με τις πηγές για όλες, μα όλες τις αιτιάσεις που καταγράφονται. Η έκθεση περιέχει 989 υποσημειώσεις. Επίσης νομίζω ότι καμία άλλη έκθεση στην ιστορία της ΕΕ δεν επαναλαμβάνει τόσες φορές τη λέξη «φέρεται» ή «φερόμενος» (allegedly). Περιέχονται αιτιάσεις, που θα αποδειχθεί ότι δεν ευσταθούν; Πιθανώς. Αλλά πιστεύω επίσης ότι πολλές από αυτές ευσταθούν».
Ακόμη, αναφέρθηκε σε πρόσφατα ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ βρισκόταν παλαιότερα υπό παρακολούθηση. «Εδώ χρειαζόμαστε επείγουσα διαλεύκανση, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ελευθερία και ασφάλεια. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Σόφι Ιντ Βελντ.