Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, σχετικά με τη συζήτηση της Επερώτησης για τις αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Κρήτη, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 3 Νοέμβρη:
Για άλλη μια φορά, στη συζήτηση Επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 3 Νοέμβρη, η διοίκηση της περιφέρειας επικαλέστηκε το πρόσχημα για «κλιματική αλλαγή» και ακραία καιρικά φαινόμενα» (!) για να δικαιολογήσει την έλλειψη χρηματοδότησης μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς.
Με αυτό το πρόσχημα θέλει να καλύψει τις ευθύνες της που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από τις πλημμύρες του 2019 και του 2020, ενώ είναι ανοιχτές και οι πληγές από τις πρόσφατες καταστροφές στη Σητεία, στους δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου κτλ, που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Που ακόμα και σήμερα οι λαϊκές οικογένειες σε όλη την Κρήτη τρέμουν για τον κίνδυνο πλημμύρας, με την πρώτη δυνατή νεροποντή, μήπως ξαναδούν τους κόπους τους να χάνονται.
Κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές, διαχρονικά αποφεύγουν να μιλήσουν για την ολοφάνερη έλλειψη υποδομών, επειδή τα απαραίτητα έργα τα βλέπουν ως περιττό «κόστος», αφού δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο.
Την επικίνδυνη αυτή πολιτική επιλογή κεντρικής και τοπικής εξουσίας ΝΑ ΜΗΝ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των πλημμυρών προσπαθούν να κρύψουν, επικαλούμενοι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και εξαγγέλλοντας μελέτες και έργα που δεν υλοποιούν.
Κυβέρνηση και περιφέρεια ρίχνουν ευθύνες η μια στην άλλη, αλλά συνεργάζονται στενά στις δικαιολογίες για την έλλειψη αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών υποδομών – έργων. Παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή του λαού και την περιουσία του.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε -ως αιτία των καταστροφών- και η οικιστική αναρχία, η αυθαίρετη δόμηση, το μπάζωμα εκατοντάδων ρεμάτων, ο περιορισμός των ελεύθερων χώρων. Η περιφερειακή αρχή καυτηρίασε την «ατομική ευθύνη» όσων «παρανομούν», χωρίς κουβέντα για τις ευθύνες της κρατικής εξουσίας, τις δικές τους ευθύνες που στήριξαν τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Που υλοποιούν ένα χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο επικεφαλής Αλέκος Μαρινάκης, τόνισε ότι ο λαός της Κρήτης πληρώνει τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαίτησε άμεσα μέτρα πρόληψης αλλά και ανακούφισης, με αποζημιώσεις στο 100%, συνολικά για όλες τις καταστροφές στα περιουσιακά στοιχεία του λαού, από τον Πλατανιά («κίτρινα» – επισκευάσιμα σπίτια) μέχρι το Αρκαλοχώρι, το Ρέθυμνο, τη Σητεία, την Αγία Πελαγία κτλ. Για την αντιπλημμυρική προστασία, για την αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση κλπ του νησιού.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κρήτης, έχουν πλέον πείρα από καταστροφές. Γι’ αυτό πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους και τη διεκδίκησή τους, μαζί με τα συνδικάτα τους, για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολιτικής προστασίας στην Κρήτη.