Πλήρως τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση για την θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας παρουσίασε στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής συνέλεξε στοιχεία από τους φορείς και από όλες τις επιστημονικές παρεμβάσεις που έχουν κατατεθεί για την ενίσχυση του ΕΣΥ και κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής εισήγηση η οποία συμπεριλαμβάνει μια σειρά από κίνητρα και προτάσεις με στόχο να θωρακιστεί με μόνιμο τρόπο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η εισήγηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να εγκριθεί από τα μέλη της Επιτροπής και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε άλλες θεματικές για τις οποίες θα παρέμβει αρμοδίως η Επιτροπή της Βουλής το επόμενο διάστημα.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε κατά την παρουσίαση της εισήγησής του ότι σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται πλέον η ανάγκη θωράκισης με μόνιμο προσωπικό και η ενσωμάτωση των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων και του ιατρικού και του νοσηλευτικού και όλων των λοιπών ειδικοτήτων που λήγουν.
Παρουσίασε αναλυτικά στη Βουλή όλα τα κίνητρα και τις προτάσεις για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και εισηγήθηκε τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή, την αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι η διατήρηση του ανεμβολίαστου προσωπικού με υψηλά standards υγειονομικής ασφάλειας ενισχύει σε μια κρίσιμη περίοδο για τα θέματα της υγείας τις δομές όλης της χώρας.
Ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής έδωσε ειδική έμφαση στην παρουσίαση του στο ζήτημα της ασφάλειας των ιατρών, οι οποίοι ειδικά σε ειδικότητες μονήρεις ή με ανεπαρκή κάλυψη των κλινικών και των τμημάτων, καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες με δυσκολίες χειρισμού σοβαρών και βαρέων περιστατικών. «Τίθεται ως επιτακτικό το ζήτημα της νομικής κάλυψης των ανθρώπων, οι οποίοι υπηρετούν το σύστημα υγείας και της νομικής κατοχύρωσης τους, για τις ιατρικές πράξεις που κάνουν, και την ιατρική που ασκούν σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.
Ειδικότερα, για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές ο βουλευτής τόνισε ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το ΕΣΥ στο οποίο να παρέχονται ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να έχουν οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ως επιτακτικά:
– Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για γιατρούς.
– Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όσους υπηρετούν στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
-Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομεία εκτός επετηρίδας.
– Κίνητρα σε άμεση σχέση με την εκπαίδευση και την εξέλιξη του προσωπικού, σε συνδυασμό και με την τηλεκπαίδευση.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης έκανε επιπλέον ειδική αναφορά και στο ζήτημα της διασύνδεσης των δομών υγείας, ώστε ένας ασθενής που διαγιγνώσκεται με μια πάθηση να γνωρίζει όλη την πορεία των εξετάσεων και τις δομές στις οποίες απευθύνεται με κάλυψη και των εξόδων μετακίνησης, αλλά και του απαραίτητου συνοδού.
Στον ακόλουθο το videoαπό την παρουσίαση της εισήγησης του Νίκου Ηγουμενίδη: