Οι αρχές διαψεύδουν την είδηση και υποστηρίζουν πως η 16χρονη αυτοκτόνησε
Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν τα ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ένα 16χρονο κορίτσι στη διάρκεια διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί κατά τη σύλληψή της, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από μια ταράτσα.
Πληροφορίες, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την Διεθνής Αμνηστία, υποστηρίζουν ότι η Σαρίνα Ισμαϊλζαντέχ σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, όταν τη χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι.
Look at this beautiful teenage girl, full of life, singing with @Hozier 's "Take Me to Church". The Islamic Republic killed her in the protests following #MahsaAmini's murder. She only wanted to live a free life as a young woman. Say her name: #SarinaEsmailzadeh pic.twitter.com/TKKtAwlUB9
— Aghdas Khanoom (@Aghdas_K) October 6, 2022
Στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές είχαν ανακοινώσει μια παρόμοια αιτία θανάτου -την πτώση από ταράτσα- για μια 17χρονη, τη Νίκα Σακαραμί, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές σκοτώθηκε, ενώ διαδήλωνε για τον θάνατο της Αμινί.
Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πάνω από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.
Οι γυναίκες παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτές βγάζοντας και καίγοντας τα χιτζάμπ τους, ενώ και οι μαθήτριες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
After unrest at many universities, school protests are now spreading in Iran. In Shiraz, schoolgirls wave their head coverings in the air today chanting "death to the dictator" on day 18 of protests over the death of #MahsaAmini.#مهسا_امینیpic.twitter.com/rCIhihzR7U
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 3, 2022
Ο επικεφαλής δικαστής της επαρχίας Αμπόρζ, όπου η Ισμαϊλζαντέχ έχασε τη ζωή της, είπε ότι μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία από πτώση από την ταράτσα ενός πενταώροφου κτιρίου, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Ο επικεφαλής δικαστής Χοσέιν Φαζελί Χερικαντί χαρακτήρισε “ψευδείς” τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σε αντιπολιτευόμενα μέσα σχετικά με τον θάνατο της 16χρονης.
“Με βάση τις αναφορές της μητέρας της, η Ισμαϊλζαντέχ είχε κάνει και στο παρελθόν απόπειρες αυτοκτονίας”, είπε ο Χερικαντί. Η αστυνομία έλαβε έκθεση για την αιτία θανάτου της στις 24 Σεπτεμβρίου, τόνισε.
Meet Sarina Esmailzadeh.
She was 16 when she was beaten to death at #IranProtests.
She was a video blogger. In this clip she asked:
"I always think, why did I have to be born in Iran?" #IranRevolution2022 #IslamicRepublic #Iran #MahsaAmini#مهسا_امینی #اعتصابات_سراسری pic.twitter.com/0ehWRR9aq4
— IranHumanRights.org (@ICHRI) October 7, 2022
Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι η Ισμαϊλζαντέχ ήταν μια από τους τουλάχιστον 52 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο διάστημα 19 με 25 Σεπτεμβρίου και ότι το κορίτσι “κατέληξε αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια στο κεφάλι με γκλομπ”.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άνοιξε φάκελος για τις συνθήκες θανάτου της Σακαραμί, επικαλούμενα αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι ο θάνατός της δεν συνδέεται με τις διαδηλώσεις και ότι η νεαρή έπεσε από μια ταράτσα και το πτώμα της δεν έφερε τραύματα από σφαίρες. Ακτιβιστές αντιτείνουν ότι το κορίτσι σκοτώθηκε στην Τεχεράνη στη διάρκεια διαδήλωσης.