Επιδότηση μόλις 900 ευρώ για «Ψηφιακή Αναβάθμιση» – Στη Βουλή το πρόβλημα με Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη
Την ανεπάρκεια ως προς την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για ψηφιακή αναβάθμιση, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 41 ακόμη Βουλευτών.
«Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτός των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, το ποσό επιδότησης για την ψηφιακή τους αναβάθμιση ανέρχεται μόλις στα 900 ευρώ; Περιμένουμε εξηγήσεις από τον Υπουργό ως προς το ποια δεδομένα και παραδοχές χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ότι η επιδότηση των 900 ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ψηφιακής αναβάθμισης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, πόσες αιτήσεις αναμένει το Υπουργείο ότι θα κατατεθούν, καθώς και το εάν θα αυξηθεί αυτό το ποσό, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική ηλεκτρονική αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.».
Στην Ερώτηση, γίνεται επίσης αναφορά ότι η ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ αποτελεί έναν από τους καταστατικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τονίζεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεχθεί πλήθος επικρίσεων για την περιθωριοποίηση των ΜμΕ από το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους.
Το κείμενο:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Ανεπαρκής η ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων για ψηφιακή αναβάθμιση από το Ταμείο Ανάκαμψης»
Ένας από τους καταστατικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων ιδιαίτερα σε χώρες και κλάδους που παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διείσδυση νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, από την έναρξη της πανδημίας βασικό επίδικο για την ελληνική οικονομία ήταν η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες παρουσίασης του «Σχεδίου Ελλάδα 2.0» δέχτηκε πλήθος επικρίσεων για την περιθωριοποίηση των ΜμΕ από το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους. Έτσι, και σε απάντηση των επικρίσεων που δέχτηκε, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2022 πρόσκληση με τίτλο «Ψηφιακά Εργαλεία MME» με σκοπό την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στη δυνατότητα διείσδυσης τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η έκταση και η φιλοδοξία του προγράμματος αποδεικνύεται κατά πολύ κατώτερη τόσο των περιστάσεων όσο και των αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
Ποιο συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Μέσω της δράσης «Ψηφιακά Εργαλεία MME», οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δύναται να λάβουν voucher επιδότησης, κυρίως για αγορά λογισμικού, που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της διοικητικής τους λειτουργίας, την εισαγωγή νέων μορφών υβριδικής εργασίας, τη ψηφιοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με πελάτες και συνεργάτες και την ενίσχυση της ασφάλειας στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές. Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις να έχουν ιδρυθεί πριν την 01.01.2022., να έχουν επιλέξιμο ΚΑΔ στη βάση του Κανονισμού 1407/2013 (de minimis) και να απασχολούσαν κατά την περίοδο 01.01.2021-31.12.2021 τουλάχιστον ένα εργαζόμενο, ακόμα και μερικώς.
Παρόλο, όμως, που η ενίσχυση δύναται να αφορά μέχρι και το 90% μιας επένδυσης, για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους (0,01 ΕΜΕ μέχρι και 5 ΕΜΕ) το μέγιστο ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούν στη χώρα μας έως και 9 εργαζόμενους είναι 97,4%. Έτσι, καθίσταται εμφανές ότι στην πραγματικότητα οι περισσότερες δεν θα μπορέσουν να πάρουν παρά «ψίχουλα» από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, στην πραγματικότητα το ύψος της ενίσχυσης επαρκεί μόνο για την κάλυψη του κόστους κάποιας συνδρομητικής υπηρεσίας μηχανοργάνωσης ή εξ αποστάσεως επικοινωνίας, χωρίς όμως οι διαθέσιμοι πόροι να είναι σε θέση επί της ουσίας να καλύψουν π.χ. το κόστος του μετασχηματισμού σε επίπεδο logistics μιας μικρής επιχείρησης ή το κόστος επικοινωνίας ενός ψηφιακού περιβάλλοντος ηλεκτρονικού εμπορίου με την αποθήκη κ.ο.κ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος κύριος Υπουργός:
- Με βάση ποια δεδομένα και παραδοχές υπολογίστηκε ότι η επιδότηση 900 ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ψηφιακής αναβάθμισης ΜμΕ;
- Πόσες αιτήσεις αναμένει το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα κατατεθούν για το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MME»;
- Προτίθεστε να αυξήσετε το ποσό που προβλέπεται για επιχειρήσεις/δικαιούχους που απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική ηλεκτρονική αναβάθμιση τους;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Χαρίτσης Αλέξης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αθανασίου Νάσος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τόλκας Άγγελος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος