Λίγο πριν το λουκέτο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου!- Δραματική επιστολή της διευθύντριας

Λίγο πριν από το λουκέτο βρίσκεται το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου… Με ανοικτή επιστολή της η διευθύντρια του Κέντρου Αικ. Μπιτζαράκη περιγράφει την κατάσταση αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων, που έχουν το εγκαταλείψει χωρίς γιατρούς, αλλά και στήριξη…

Διαβάστε την επιστολή της διευθύντριας (και ουσιαστικά μοναδικής ιατρού που έχει απομείνει στο Κέντρο) Αικατερίνης Μπιτζαράκη, προς τη διοίκηση του Βενιζελείου αλλά και το υπουργείο καθώς επίσης όποιον άλλο ενδιαφέρεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Θέμα : ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΟΝ 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ: ΤΟ ΚΟΙ.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) 

ΚΙΝΔΕΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ή ΑΛΛΙΩΣ «ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;» 

Σε συνέχεια της συνάντησης μας με την Διοίκηση του Νοσοκομείου όπου έγινε αντιληπτό ότι είναι αδύνατον να αναλάβει το BNZ την κάλυψη των παιδοψυχιατρικών περιστατικών στις ενεργείς του εφημερίες (15 ημέρες τον μήνα) από ένα μόνο γιατρό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι παρότι το θέμα των εφημεριών προσωρινά διευθετήθηκε, τα υποκείμενα και ουσιαστικά προβλήματα που το δημιούργησαν παραμένουν ακέραια και είναι θέμα χρόνου το πρόβλημα να επανέλθει Αυτά τα προβλήματα είναι: 

• Η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας κυρίως σε ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο 

• Η παντελώς άγνοια των θεμάτων Ψυχικής Υγείας από τις διοικήσεις 

• Η αδιαφορία για τη λύση των προβλημάτων του τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων 

ακόμα και σε επίπεδο προθέσεων (αγνόηση, υποτίμηση, απαξίωση) 

Όπως γίνεται αντιληπτό το ένα πρόβλημα δεν είναι άμοιρο των άλλων. Τον τελευταίο χρόνο η έξαρση των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι τεράστια. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην αύξηση των αιτημάτων προς την υπηρεσία, όσο και στην πολυπλοκότητα και σοβαρότητα τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά μας στοιχεία που παρουσιάσαμε και σε πρόσφατο συνέδριο) στη χρονιά που πέρασε σημειώθηκε αύξηση των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο κατά 78%. 

Το ειρωνικό όμως είναι ότι ταυτόχρονα με αυτή την αύξηση είχαμε αιφνίδια ιατρική υποστελέχωση του KoKeΨΥΠΕ. 

Η δεύτερη μόνιμη γιατρός του τμήματος τέθηκε σε αναστολή εργασίας χωρίς ποτέ να υπάρξει κίνηση να αντικατασταθεί. Υπάρχει και μία γιατρός ακόμα που ενεργοποιήσαμε μέσω ΕΣΠΑ για να υποστηρίξει τα εξωτερικά μας ιατρεία που ήδη ασφυκτιούσαν, η οποία είναι ιδιώτης με σύμβαση περιορισμένου χρόνου και με περιορισμένες ώρες εργασίας Εκτός όμως της πολύ σημαντικής συνεισφοράς της την οποία αναγνωρίζουμε και την ευχαριστούμε, είναι θέμα χρόνου μόλις φύγει οι ανάγκες που τώρα υποστηρίζει και θα αφήσει ακάλυπτες να δημιουργήσουν ένα τεράστιο κενό που θα πρέπει πάλι να καλυφθεί από το εναπομείναν μόνιμο προσωπικό, Στο KoKεΨΥΠΕ λοιπόν αυτή τη στιγμή απομένει μία μόνιμη γιατρός, η υπογράφουσα, Δ/ντρια σε θέση Υπεύθυνης, επιβαρυμένη εκτός από τον κύριο όγκο του κλινικού έργου και με όλο το διοικητικό και το γραφειοκρατικό που είναι υπέρογκο (γνωματεύσεις ΕΟΠΥΥ, εισηγητικοί φάκελοι ΚΕΠΑ, έγγραφα εισαγγελικών εντολών, επικοινωνίες με υπηρεσίες κ.λ.π.) και βρίσκεται στο χείλος της εργασιακής υπερφόρτωσης. Εκτός βέβαια από την μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, το KοKεΨΥΠΕ είναι υποστελεχωμένο και σε άλλες ειδικότητες (κοινωνικού λειτουργού, εργοθεραπευτή, διοικητικού, επισκεπτών υγείας, ψυχολόγων). Καλύπτει, ήδη υποστελεχωμένο, δύο νομούς (Ηρακλείου και Λασιθίου) με ένα πληθυσμό που θα έπρεπε να καλύπτεται από 3 τουλάχιστον Ιατροπαιδαγωγικά (σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Υ.).

Σας το έχω επισημάνει προφορικά και εγγράφως αλλεπάλληλες φορές, και επιμένω, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα ευαισθητοποιηθείτε ή τουλάχιστον θα ανησυχήσετε όπως ανησυχούμε όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο KoKeΨΥΠΕ. Γνωρίζω ότι παρόμοια προβλήματα υποστελέχωσης έχει και η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ για αυτό ακριβώς τον λόγο έφτασε στο δύσκολο σημείο με τις εφημερίες της και με την απειλή της αναστολής λειτουργίας της. Τα αιτήματα τους είναι απολύτως δίκαια και στεκόμαστε στο πλευρό τους. Να σημειωθεί, ότι από ίδρυσης της μέχρι και τώρα, η λειτουργία της ΠΔΨΧ Κλινικής στηριζόταν στο KoKeΨΥΠΕ με εμβαλλωματικές λύσεις. (Τα 2 περίπου πρώτα χρόνια πριν αναλάβω την δ/νση του KoKeΨΥΠΕ έκανα εγώ εφημερίες για να τους στηρίξω και όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβρη του ’21 που τέθηκε σε αναστολή, η δεύτερη μόνιμη παιδοψυχίατρος μας). Γι αυτό άλλωστε κατέρρευσε το σύστημα εφημεριών της και έτσι αναδείχθηκε πιο έντονα το πρόβλημα υποστελέχωσης και των δύο υπηρεσιών που μέχρι τώρα κουκουλωνόταν. Δεν είναι πλέον άλλο δυνατόν να ζητείται από τους γιατρούς να μετακινούνται, να διαμοιράζονται, να διασπώνται σε πολλαπλά κομμάτια για να καλύψουν όλα τα κενά. Ούτε πρέπει να ζητείται από τους γιατρούς, που εξουθενώνονται, να αναλαμβάνουν την ευθύνη της κακής λειτουργίας των τμημάτων λόγω χρόνιων ελλείψεων τους. Οι λύσεις πρέπει και οφείλουν να είναι κεντρικές-διοικητικές και να αντανακλούν πολιτική βούληση, στρατηγική και ευαισθησία. 

Πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου κυρίως ιατρικού αλλά και λοιπού προσωπικού και μέχρι τότε πρέπει να αντικατασταθεί η γιατρός που τέθηκε σε αναστολή εργασίας. Γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί νέο ιατρικό προσωπικό μια και το ΕΣΥ δεν είναι πλέον καθόλου ελκυστικό στους νέους γιατρούς, μοιάζει τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό να εκδιώχνεται το παλιό μόνιμο προσωπικό που εξυπηρετούσε πάγιες και σταθερές ανάγκες Είναι αναμενόμενο πως ό,τι στήριζε θα καταρρεύσει. Επανέρχομαι λοιπόν και πάλι στις προτεινόμενες λύσεις όπως σας έχω ξαναγράψει: 

• Αρση της αναστολής εργασίας της μόνιμης παιδοψυχιάτρου ή άμεση αντικατάσταση της 

Προκήρυξη των 2 μόνιμων θέσεων παιδοψυχιάτρων του ΚοΚεΨΥΠΕ Ένταξη της ΠΔΨΧ Κλινικής και του ΚοΚεΨΥΠΕ στην εκπαίδευση ειδικευομένων (είναι κάτι που έχει δρομολογηθεί και πρέπει να επιταχυνθεί), που θα δώσει όχι μόνο εκπαίδευση σε νέους γιατρούς που περιμένουν για την ειδικότητα τους, αλλά και μεγάλη ανάσα στη λειτουργία και των δύο τμημάτων 

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω και ο δικός μου χρόνος και η υπομονή εξαντλείται. Εργάζομαι στο όριο των αντοχών μου που δεν θεωρώ ότι θα κρατήσουν για πολύ. Είναι θέμα χρόνου ,αν δεν υποστηριχτεί η υπηρεσία να προβώ αναγκαστικά σε παραίτηση. Και αυτό δεν είναι απειλή, αλλά 

κραυγή βοήθειας και σωτηρίας. Κινδυνεύει όλος ο τομέας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου να καταρρεύσει τουλάχιστον στην Ανατολική Κρήτη όπως σας έχω προειδοποιήσει πολλές φορές. Οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες γρήγορες και αποτελεσματικές. Οι αποφάσεις επαφίενται στην διοικητική σας βούληση και επάρκεια όπως και στο όραμα σας για την Ψυχική Υγεία, Μας αξίζει ένα καλά οργανωμένο, υποστηριγμένο, ασφαλές και ποιοτικό σύστημα υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει ΕΧΘΕΣ 

Η Υπεύθυνη του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. 

ΜΠΙΖΑΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 

Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου

Δ/ντρια ΕΣΥ-Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.-ΒΠΓΝΗ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί