Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης αφήνει πίσω της η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού που ξέσπασε στον Υμηττό. Οι φλόγες που αρχικά ξεπήδησαν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου αρχικά στην Άνω Γλυφάδα επεκτάθηκαν με μεγάλη ταχύτητα στην Άνω Βούλα και τη Βάρη καίγοντας στο διάβα τους σπίτια και οχήματα.
Αν και στην κυβέρνηση φρόντισαν να εκπέμψουν από νωρίς μήνυμα ετοιμότητας και ενίσχυσης των υπαρχουσών δυνάμεων πυρόσβεσης και πρόληψης μια φωτιά σε χαμηλή βλάστηση, που θα έπρεπε γρήγορα να περιοριστεί, εξαπλώθηκε σε αστική περιοχή ξυπνώντας μνήμες από το περσινό καλοκαίρι.
Η πυρκαγιά διήνυσε αρκετά χιλιόμετρα από την Άνω Γλυφάδα μέχρι τη Βάρη, αποτέφρωσε το ελάχιστο πράσινο που διαθέτει ο Υμηττός και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε σπίτια.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, περίπου 20 σπίτια υπέστησαν ζημιές σε πέργκολες, τέντες και εξώπορτες. Τρία σπίτια παρουσιάζουν σοβαρότερες ζημιές ενώ υπάρχουν και τέσσερα καμμένα οχήματα.
Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε ένας πυροσβέστης από την φωτιά στην Βούλα με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 ΓΝΑ και προληπτικά τέσσερις ηλικιωμένοι κατάκοιτοι από τα σπίτια τους στο «Ασκληπιείο» Βούλας.
Εντολές εκκένωσης
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εντολή εκκένωσης δόθηκε από το 112 για την περιοχή της Άνω Βούλας ενώ λίγο αργότερα δόθηκε εκ νέου εντολή εκκένωσης (για προληπτικούς) και για τις περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη.
Την εντολή να ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο Δήμαρχος προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.
Πριν πέσει το σκοτάδι, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ενημέρωσε πως η εικόνα της πυρκαγιάς στην ‘Ανω Βούλα είναι καλύτερη και παραμένουν μόνο διάσπαρτες εστίες.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για τη Βάρη. Το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να καίει ενώ παρατηρούνται αναζοπυρώσεις ανάλογα με την ένταση των ανέμων.
Στη μάχη της φωτιάς ρίχτηκαν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
Πριν πέσει ο ήλιος επιχειρούσαν και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης αποτελούμενες από αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο η φωτιά είναι σε ύφεση με βάση την εικόνα που υπάρχει στις 22:00 το βράδυ. Έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι από το Πανόραμα Βούλας και τους τρεις από τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι στο Χέρωμα. Εκεί το μέτωπο παραμένει ενεργό μετά από αναζωπύρωση που υπήρξε.
Στο Παιδικό Χωριό SOS επιστρέφουν και τα παιδιά της δομής και το προσωπικό αφού κρίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος.
Ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε όλη αυτή την περιοχή σε πλήρη επιφυλακή. Επιχειρούν 172 πυροσβέστες, 56 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.
Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα για συνδρομή.
Έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών
Οι υποψίες για την έναρξη της πυρκαγιάς στρέφονται στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από εκεί.
Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην ‘Ανω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό του. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι, αφού ξέσπασε η φωτιά, ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια.
Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Φέτος, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, δεν θα νοικιάσουμε αεροσκάφη από τη Ρωσία και ταυτόχρονα θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα κενά με τις τουλάχιστον 4.000 κενές οργανικές θέσεις μονίμων στην Πυροσβεστική, τα «γερασμένα» πυροσβεστικά οχήματα και τον μέσο όρο ηλικίας των πυροσβεστών να ξεπερνά τα 45 έτη.