Την αναστάτωση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του Πλακιά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου εξαιτίας της σχεδιαζόμενης επένδυσης για την κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, στην ανατολική πλευρά της παραλίας, μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα.
Επισήμανε ότι οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων εκφράστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε μέσα στον Μάη ενάντια στα σχέδια καταστροφής ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε το γεγονός ότι προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα, η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ΠΕ Ρεθύμνου αγνοήθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Έτσι εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων, ανοίγοντας τον δρόμο στους επιχειρηματίες όχι μόνο να ισοπεδώσουν τον Παλίγκρεμνο, αλλά και να οικοδομήσουν πάνω σε τρία ενεργά ρήγματα, όπως επισημαίνεται σε γεωλογικές μελέτες.
Επίσης, παρά την επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων φορέων να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο και φυσικός σχηματισμός – μνημείο της φύσης και παρά τις σχετικές προτάσεις προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας της περιοχής, η διαδικασία αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων βάζει μόνο προσωρινά φρένο στο έγκλημα της καταστροφής του Παλίγκρεμνου, η παράδοση του οποίου στους επενδυτές καταδεικνύει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπως και την Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, καθώς και να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής με την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου τοπίου – μνημείου.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγάρας, παρουσιάστηκε ως εντολοδόχος από την πλευρά του επενδυτή και προσπάθησε να δικαιολογήσει την επένδυση, λέγοντας ότι πρόκειται για «μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα», σε περιοχή «που δεν έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη» και ότι «δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει», νίπτοντας τα χέρια του για την επικείμενη καταστροφή της περιοχής.Τη στάση αυτή στηλίτευσε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, λέγοντας ότι το δίκιο του ισχυρού, το δίκιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι πιο σημαντικό από την καταστροφή του περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, που έχει κάνει κόσκινο την περιβαλλοντική νομοθεσία για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.