Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, αναφορικά με τη συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οριοθετημένων σεισμόπληκτων περιοχών του Ν. Ηρακλείου στη δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης έως 18.000 ευρώ, προχώρησαν 14 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και τη συνυπογραφή όλων των βουλευτών Κρήτης του κόμματος.
Στις 20 Απριλίου υπεγράφη σχετική απόφαση για δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης έως 18.000 ευρώ για πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία COVID-19, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός του περασμένου Σεπτεμβρίου στον Ν. Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τους Δημάρχους των πληγέντων περιοχών η δράση περιλαμβάνει μόνο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αποκλείοντας από την αποζημίωση επιχειρήσεις σε οριοθετημένες περιοχές, τόσο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όσο και του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
Συγκεκριμένα, η «Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» (047KE), ΕΣΠΑ 2014 – 2020», απευθύνεται στις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές, ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια.
Ο τρόπος υλοποίησης της δράσης και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν εγείρει πολλές αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο των σεισμόπληκτων περιοχών, αφού εκτός από το πρόβλημα μη συμπερίληψης πολλών από αυτές, υπάρχει και η προϋπόθεση πτώσης τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2021, ενώ αυτό το κριτήριο δεν ισχύει στις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών το 2020 ή το 2021, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από επιχειρήσεις που αν και δεν έλαβαν καμία άλλη κρατική στήριξη, παρά το ότι είναι πληττόμενες, βγαίνουν εκτός επιχορήγησης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής προτείνει να ισχύσει το τρίμηνο μετά το σεισμό ως μέτρο σύγκρισης με το αντίστοιχο του 2019, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Σχετικά με τα προβλήματα της πρόσκλησης καταθέσαμε αναφορά της επιστολής συλλόγου σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ», προς τα αρμόδια Υπουργεία, 10.5.2022, με την οποία προτάθηκαν βελτιώσεις επί της πρόσκλησης.
Συνοπτικά, οι προτάσεις αφορούν σε επέκταση των περιοχών δράσης που εντάσσονται στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με την απαίτηση άδειας λειτουργίας, προσθήκη δικαιούχων μέσω εναλλακτικής πρότασης για πτώση τζίρου, που ανταποκρίνεται καλύτερα στην απεικόνιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής, αύξηση της επιχορήγησης μέσω επιλογής του έτους με τις περισσότερες δαπάνες μεταξύ των ετών 2019, 2020 και 2021, όποιο είναι μεγαλύτερο, κι όχι υποχρεωτικά για το έτος 2019 και τέλος ελάχιστη επιχορήγηση ύψους 3.000€, ώστε να ωφεληθούν ουσιαστικά και οι πιο μικρές επιχειρήσεις και να υπάρξει οικονομικό όφελος στην όλη διαδικασία για τις επιχειρήσεις.
«Ήδη ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να προσκληθούν και επιχειρήσεις οριοθετημένων πληγέντων περιοχών, πλην του Αρκαλοχωρίου. Θεωρούμε ότι τα συναρμόδια υπουργεία οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες προσθήκες και τροποποιήσεις, ώστε όλες οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να ενταχθούν στη δράση. Είναι επιτακτική ανάγκη η οικονομική ζωή των συγκεκριμένων περιοχών του Ν. Ηρακλείου να επιστρέψει στην κανονικότητα», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.
Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, αν προτίθενται να συμπεριλάβουν στη δράση όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών και αν θα εξετάσουν τις προτάσεις που είναι εις γνώσιν τους, ώστε να χρηματοδοτηθούν αναλογικά επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020 και 2021;