Ο κύβος ερρίφθη για το έκτο πακέτο κυρώσεων που κατέληξε να προτείνει η Κομισιόν εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 5 Μαϊου η πρόεδρος του θεσμού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στη Ευρωβουλή.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο ενεργειακό, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει, θα πρέπει να προσπαθήσουμε», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους» υπογράμμισε η ίδια.
Η σταδιακή απαγόρευση θα αφορά εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. «Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Στον τραπεζικό τομέα, το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
«Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Έτσι, η Sberbank βγαίνει από το σύστημα SWIFT, ενώ κυρώσεις επιβάλλονται και σε άλλες δυο μεγάλες τράπεζες.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες, όπως είπε, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.
Στο μιντικό τομέα, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, θα απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών, όπως ανακοίνωσε η ίδια. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σημειώνεται ότι τελευταία, η Ελλάδα έχει αποστασιοποιηθεί από πολιτικές σκληρών νέων κυρώσεων στη Ρωσία καθώς ήδη οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές στην Ελληνική οικονομία.
Μαύρη λίστα στους υπαίτιους για Μπούτσα
Πέρα από το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι βάζει στη «μαύρη λίστα» και τους υπαίτιους της σφαγής αμάχων στην πόλη Μπούτσα. «Ξέρουμε ποιοι είστε» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και η Deutsche Welle, κυρώσεις θα επιβληθούν και στον Πατριάρχη Ρωσίας, Κύριλλο, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του πολέμου!
«Πρώτα απ’ όλα, επιβάλουμε κυρώσεις σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα. Ξέρουμε ποιοι είστε και θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενοι σε εκείνους που έδωσαν την εντολή για τις εκτελέσεις αμάχων στο προάστιο του Κιέβου.
Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.
Ανάκαμψη Ουκρανίας με ευρωπαϊκά χρήματα
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ένα «φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης» για την Ουκρανία. «Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Αλλά χρειάζονται τόσα για να ξαναχτιστεί. Γι’ αυτό προτείνω να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης. Και αυτό θα πρέπει να περιέχει μεγάλες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».
Η πρόεδρος τη Κομισιόν καλοσώρισε την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα στηρίξουν σοβαρά ττον προϋπολογισμό της Ουκρανίας και πρέπει ότι πρέπει και η ΕΕ να κάνει το ίδιο, προσθέτοντας ότι σε δεύτερο στάδιο θα έρθει η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τη συγκλονιστική καταστροφή σε σπίτια, σιδηροδρόμους, σχολεία, εργοστάσια. «Μέσα στο χάος του πολέμου είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά οι οικονομολόγοι μιλούν για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά, με άμεση στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό και πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας έχον σταματήσει. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι με όλα τα παραπάνω βήματα η Ευρώπη στερεί από τη ρωσική οικονομία τη δυνατότητά της να εκσυγχρονιστεί. «Η Ρωσία ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, όμως η Ουκρανία έχει υψώσει το ανάστημά της ενωμένη και με γενναιότητα και ο Πούτιν τελικά θα καταστρέψει τη δική του χώρα», ανέφερε.