Πρωτοποριακή συσκευή φιλοδοξεί να ανακόψει την επέλαση του Πάρκινσον

Με μια πρωτοποριακή διαδικασία, χειρουργοί στο νοσοκομείο Southmead του Μπρίστολ εμφύτευσαν έναν τύπο βηματοδότη και με καλώδια που φθάνουν μέχρι τον εγκέφαλο, κατάφεραν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Στο βρετανικό νοσηλευτικό ίδρυμα, το πρώτο στον κόσμο που πραγματοποίησε την επέμβαση, οι γιατροί χρησιμοποίησαν μια μικροσκοπική συσκευή διέγερσης του εγκεφάλου εν τω βάθει, για να παρακάμψουν τα μοτίβα πυροδότησης των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλούνται από τη νευροπαραλυτική ασθένεια.

Ο Tony Howells ήταν ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση, το 2019, με τη θεραπευτική μέθοδο να αναμένεται να δοκιμαστεί σε άλλους 25 ασθενείς.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Howells, στον οποίο η συσκευή εμφυτεύτηκε στο κρανίο, περιέγραψε τα συμπτώματα της νόσου και ζωή του πριν και μετά την επέμβαση: «Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο απογοητευτικό είναι μέχρι να σου συμβεί. Ακόμα και το να δέσεις τα κορδόνια σου καθίσταται ολόκληρη επιχείρηση που επηρεάζει αναπόδραστα την καθημερινότητά σου…Πριν την εγχείρηση, δεν μπορούσα να περπατήσω ούτε 200 μέτρα, 12 μήνες μετά κι αφού την είχα κάνει, περπατούσα 2,5 μίλια και μπορούσα και περισσότερο. Ήταν καταπληκτικό!»

Η χειρουργική επέμβαση για τη νόσο, όπως επανασχεδιάστηκε, περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας μπαταρίας, σαν βηματοδότης, στην περιοχή του θώρακα ή του στομάχου. Αυτή η μπαταρία στη συνέχεια συνδέεται με καλώδια που φτάνουν μέχρι τον εγκέφαλο.

Η συσκευή που εμφυτεύτηκε στον κ. Howells είναι η μικρότερη που δημιουργήθηκε ποτέ. Περιλαμβάνει ένα μικροσκοπικό σύστημα μπαταρίας που εμφυτεύεται στο κρανίο.

Όπως εκτιμά ο νευρολόγος του νοσοκομείου Southmead, Δρ. Άλαν Χόουν, η πειραματική αυτή επέμβαση θα μπορούσε μια μέρα να ωφελήσει 140.000 ανθρώπους που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία θα ήταν πιο κατάλληλη για νεότερους σε ηλικία ασθενείς.

Πηγή: Independent– ΕΦΣΥΝ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί