Για τις 15 Ιουνίου 2022 προσδιορίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, 18 μήνες μετά την έκδοση της ιστορικής πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που καταδίκασε και έστειλε στη φυλακή τον σκληρό πυρήνα της ναζιστικής οργάνωσης.
Οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες – πρώην και νυν – αναμένεται να καθίσουν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Παρά τις πληροφορίες που θέλουν τη δίκη να διεξάγεται στον Κορυδαλλό, για να μην έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μεταγωγές των κρατουμένων, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Χρύσα Παπαδοπούλου, Κώστας Σκαρμέας και Ελευθερία Τομπατζόγλου, έχουν ήδη υποβάλει αίτημα έτσι ώστε η δίκη να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών λόγω του εξαιρετικά μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος αλλά και για τη διευκόλυνση προσέλευσης.
Σημειώνεται πως η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό ήταν ένα από τα αιτήματα της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, ένα αίτημα ενταγμένο στη γενική προσπάθεια της υπεράσπισης να μειώσει τη δημοσιότητα της δίκης.
Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για τον ορισμό των δικαστών και εισαγγελέων που θα στελεχώσουν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Το σκεπτικό της απόφασης πρωτόδικου δικαστηρίου
Η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου είναι 12.746 σελίδες, εκ των οποίων οι 500 αποτελούν μόνο το σκεπτικό.
Διαβάστε επίσης: Καταπέλτης το σκεπτικό της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή: Αποτέλεσμα εντολής η δολοφονία Φύσσα – Τα τάγματα εφόδου δε δρούσαν αυτοβούλως
Στην απόφασή του το δικαστήριο, του οποίου προήδρευε η Αρεοπαγίτης πλέον, Μαρία Λεπενιώτη, αναφέρει λεπτομερώς τις εκτιμήσεις του τόσο για τη γενικότερη δράση και οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αλλά και για το πώς λειτούργησαν τα τάγματα εφόδου στις τρεις μεγάλες υποθέσεις που συνεκδικάστηκαν στην ιστορική δίκη.
Αξίζει να σημειωθεί εξ’ αρχής ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι σε όλα τα περιστατικά βίας που αναφέρονται τα μέλη της δεν έδρασαν αυτοβούλως αλλά προγραμματισμένα και οργανωμένα κατά κανόνα ως μέλη «ταγμάτων εφόδου», πάντοτε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση κάποιου βουλευτή του κόμματος ή αλλού ηγετικού στελέχους κάποιες από τις εμπλεκόμενες τοπικές οργανώσεις.
Επίσης σε σχέση με την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, τονίζεται ότι η δολοφονία έγινε από τον Γιώργο Ρουπακιά βάση σχεδίου και εκτελώντας εντολή, αφού ο δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής.