Την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις κυρίως στα ανατολικά της Ουκρανίας για τον έλεγχο του Ντονέτσκ και του Ντονμπάς, είναι σε εξέλιξη η παράλληλη διπλωματική προσπάθεια, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να φέρονται έτοιμες για εκ νέου διά ζώσης διαπραγματεύσεις. Στη σκιά της επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν στην Τουρκία.
Επίσης, ειδική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. 30 και 31 Μαΐου, όπου θα συζητηθεί και το ουκρανικό ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, «η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο». Όπως είπε, είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
Οι τελευταίες διά ζώσης συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου, όπου σύμφωνα με τον αξιωματούχο, συζητήθηκαν «τα πιο ευαίσθητα θέματα» όπως η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παρουσιάστηκαν κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ουκρανίας, επειδή ορισμένες από τις χώρες που προτάθηκαν ως εγγυήτριες ανησυχούν ότι «θα συρθούν σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία».
Ο αξιωματούχος πάντως δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με τη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η Ουκρανία υπαναχώρησε από ορισμένες θέσεις που είχε παρουσιάσει στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες η Μόσχα είχε υποδεχτεί θετικά.
Πεσκόφ: «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να τελειώσει στο προβλέψιμο μέλλον»
Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μπορεί να τελειώσει στο «προβλέψιμο μέλλον», είτε γιατί θα επιτευχθούν οι σκοποί της στο πεδίο είτε μέσω διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στο μέλλον, είπε ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να παράσχει στο μέλλον εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, μόλις το Κίεβο επιβεβαιώσει το καθεστώς ουδετερότητάς του.
«Με βάση το αίτημα της ουκρανικής πλευράς, το καθεστώς ουδετερότητας, μη ένταξης της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και μη διάθεσης πυρηνικών όπλων θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφαλείας», είπε και πρόσθεσε: «Προτείναμε ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας θα πρέπει, φυσικά, να είναι μεταξύ αυτών των εγγυητριών χωρών».
Σαρλ Μισέλ: Σύνοδος στις 30-31/5
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανακοίνωσή μέσω Twitter, ανακοίνωσε ότι όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών και στην πρόσφατη των Βρυξελλών, μια ειδική σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου.
«Στην ατζέντα, φυσικά, θα είναι η άμυνα, η ενέργεια και η Ουκρανία», πρόσθεσε. Να υπενθυμίσουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου των Βρυξελλών, για τον Μάιο έχουν παραπεμφθεί οι αποφάσεις για τον πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.
Απελάσεων συνέχεια
Ο ορυμαγδός απελάσεων διπλωματών μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών συνεχίστηκε και την Παρασκευή.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση 45 Πολωνών διπλωματών και δύο Βούλγαρων, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν η Βαρσοβία (45 διπλωμάτες) και η Σόφια (12 διπλωμάτες) τις τελευταίες ημέρες.
«Με βάση την αρχή της ανταπόδοσης, 45 συνεργάτες της πρεσβείας της Πολωνίας και των γενικών προξενείων της στο Ιρκούτσκ, το Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι οι διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 13 Απριλίου.
Απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Φινλανδίας, ενώ θα άρει τη βίζα ενός ακόμη, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και το Μαυροβούνιο ζήτησε την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία ότι «παραβίασαν τους διπλωματικούς κανόνες». Έχουν περιθώριο μίας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν το Μαυροβούνιο, ενώ ήδη έχει απελαθεί από τη χώρα ένας ακόμη Ρώσος διπλωμάτης.
Η Ιαπωνία σταματά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απελαύνει οκτώ Ρώσους διπλωμάτες και αξιωματούχους για να εκφράσει την αγανάκτησή της για τον θάνατο πολλών αμάχων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Μόσχας «απολύτως απαράδεκτες».
Επίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων, εναντίον της Ρωσίας λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία. «Θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα. Θα υιοθετήσουμε εναλλακτικές και μειώνοντας τις εισαγωγές, θα μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι θα παγώσουν και τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών ρωσικών τραπεζών, ενώ θα επεκταθούν και οι κυρώσεις εναντίον Ρώσων.