Εύλογες απορίες προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σχετικά με αποθέματα της χώρας σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης καταγραφής των αποθεμάτων, ο υπουργός έκανε λόγο για «πλήρη επάρκεια και αυτονομία» σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής και υποστήριξε ότι «αποδομείται πλήρως το αφήγημα περί επισιτιστικής κρίσης».
Την ίδια μέρα λοιπόν που ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα τον Μάρτιο σκαρφάλωσε στο 8,9% συνεχίζοντας τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων μηνών, ο κ. Γεωργαντάς δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η αγορά «εμφανίζει προοπτική σταθεροποίησης και οι μηχανισμοί αυτορρύθμισης λειτουργούν».
Παράλληλα, την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει τη χώρα και οι ανατιμήσεις των προϊόντων αποτελούν απτό και σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, επιβαρύνοντας ασφυκτικά τις τσέπες των πολιτών, ο υπουργός έκανε λόγο για διαρκή «μάχη κατά της αισχροκέρδειας» και υποσχέθηκε μάλιστα ότι αυτή η «μάχη» θα κλιμακωθεί.
Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε ξεκάθαρα πως υπάρχει αισχροκέρδεια εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επειδή –όπως τόνισε– «υπάρχει μια τεχνητή απόκρυψη εμπορευμάτων καθώς κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν εις βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού». Επίσης, διέλυσε το κυβερνητικό αφήγημα συσχέτισης του φαινομένου της ακρίβειας με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η διυπουργική σύσκεψη για το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας που έγινε στο Μαξίμου πριν από περίπου 10 μέρες, κατέληξε κι αυτή στο διαπίστωση πως «όλα βαίνουν καλώς», με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε γενικόλογες υποσχέσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, χωρίς να ανακοινώνει κανένα άμεσο και χειροπιαστό μέτρο.
Η δήλωση Γεωργαντά
Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της καταγραφής των αποθεμάτων σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά.
Τα απολογιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας.
Ενδεικτικά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατ. λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα κι αν δεν γίνει καμία εισαγωγή.
Ακυρώνεται κάθε συζήτηση για έλλειψη επάρκειας σε ποσότητες αγαθών και αποδομείται πλήρως το αφήγημα περί επισιτιστικής κρίσης. Η αγορά, λόγω της πλήρους επάρκειας αγαθών, εμφανίζει προοπτική σταθεροποίησης και οι μηχανισμοί αυτορρύθμισης λειτουργούν.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει τον Έλληνα αγρότη και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της παραγωγής.
Ταυτόχρονα παρακολουθεί τις εξελίξεις συλλέγοντας τα νέα δεδομένα με την υποχρεωτική, ανά πενθήμερο ανανέωση της καταγραφής των αποθεμάτων. Σημειώνεται δε, ότι από κοινού με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπάρξουν εκ νέου νομοθετικές παρεμβάσεις και παράλληλα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν οργανωμένα και εξαντλητικά.
Η μάχη κατά της αισχροκέρδειας είναι διαρκής και θα κλιμακωθεί. Στόχος μας είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών, δηλαδή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.