Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ρωσική εταιρεία εγκαταλείπει την θυγατρική της στη Γερμανία σε ένα ακόμη κεφάλαιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης στον ενεργειακό τομέα.
Η Gazprom αποχωρεί από τη γερμανική Gazprom Germania και άλλες εταιρείες όπως η Gazprom Marketing & Trading, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ η γερμανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.
Οι δραστηριότητες της Gazprom Germania, της οποίας ο ρωσικός κολοσσός ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης, περιλαμβάνουν εμπόριο, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου, ενώ προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ανακοινώσεις αυτές θα έχουν επιπτώσεις στις παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι χθες υπήρξαν δημοσιεύματα στη Γερμανία που ανέφεραν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κρατικοποιηθούν οι γερμανικές θυγατρικές της Gazprom και της Roneft, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση από το Κρεμλίνο.
Ο Νμτίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι «ένα τέτοιο σχέδιο θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και γενικά όλων των νόμων και κανόνων που μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θεωρούμε ακόμη και τη σκέψη για κάτι τέτοιο ως απαράδεκτη».
Το διάταγμα Πούτιν και η «λύση»
Νωρίτερα, η ρωσική κρατική εταιρεία επανέλαβε ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ενώ οι κινήσεις αυτές έρχονται στη σκιά της απαίτησης Πούτιν να πληρώνονται οι αγορές αερίου σε ρούβλι και όχι δολάριο ή ευρώ.
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.
Ο ρωσικός κρατικός κολοσσός καθησυχάζει ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Δύση να παραμένει επιφυλακτική αναζητώντας παράλληλα τρόπους για άρση του αδιεξόδου καθώς εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 40%.
Στο μεταξύ, η Ρωσία διαμηνύει (μέσω του ο εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ,) ότι δεν θα διακόψει την τροφοδοσία από σήμερα καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή χωρίς όμως να αποκλείσει πως «αν αλλάξουν οι συνθήκες» τότε «μπορεί να αλλάξει και η συγκεκριμένη απόφαση».
Με το διάταγμα που υπέγραψε χθες ο Πούτιν το αίτημα ενεργοποιείται άμεσα, από την 1η Απρίλιου. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank.
Εδώ ίσως κρύβεται και το «κλειδί» για να ξεπεραστεί το εμπόδιο. Η Ε.Ε. θα πληρώνει με ευρώ την Gazprombank (βρίσκεται εκτός των αποκλεισμένων απ΄το σύστημα SWIFT Ρωσικών Τραπεζών) και η τράπεζα με τη σειρά της θα πληρώνει σε ρούβλια τη Ρωσία.
«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες και ώρες από τη Μόσχα μας κάνουν να καταλάβουμε ότι, τελικά, οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ στη Gazprombank και εκείνη θα τα μετατρέπει σε ρούβλια» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπάρμπαρα Πομπίλι.
Με τη διαδικασία να παραμένει στον «αέρα» η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε πως «οι πληρωμές πραγματοποιούνται σήμερα με βάση τα ισχύοντα συμβόλαια και αυτό θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ημέρες».
► Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αγνοήσει τα συμφέροντα των πολιτών της είχε ισχυριστεί χθες με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος για να υπογραμμίσει «η Δύση πού έχει παγώσει τους λογαριασμούς της Ρωσίας, στην πραγματικότητα, παίρνει το ρωσικό φυσικό αέριο δωρεάν. Εμείς προμηθεύουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές με τους φυσικούς μας πόρους- σε αυτή την περίπτωση το φυσικό αέριο- το παραλαμβάνουν, μας πληρώνουν με ευρώ, τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι παγώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι εμείς προμηθεύουμε μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, στην ουσία δωρεάν. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί».
► Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας έχουν ενισχύσει το εθνικό της νόμισμα (ρούβλι) με την ισοτιμία με το δολάριο να έχει επιστρέψει στην προ εισβολής στην Ουκρανία, εποχή.